Annonce
Danmark

Flere dødstrusler mod politikere: - Der er blevet kortere fra tanke til trussel

En dukke forestillende statsminister Mette Frederiksen (S) blev hængt op med et skilt om halsen med teksten: "Hun må og skal aflives". Der blev herefter sat ild til dukken. Tre mænd er sigtet og varetægtsfængslet i sagen for at fremsætte trusler mod statsministeren. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Alene den seneste uge har flere borgere - på åben gade og på internettet - to gange truet statsminister Mette Frederiksen (S) på livet. Ifølge en ekspert er omfanget af trusler mod politikere voksende. Særligt de sociale medier gør det hurtigere og nemmere at sende trusler direkte målrettet navngivne politikere og andre offentlige personer.

Sikkerhed: Bag tremmer i en celle i Nordjylland sidder en 26-årig mand fra Hobro-området lige nu varetægtsfængslet i fire uger for dødstrusler mod statsministeren

”Hendes tid vil komme, hvor hun ville komme til at stå til ansvar, hun vil blive dømt” og ”Jeg tager gerne 5, 12, 16 år eller livstid for at gøre det, jeg mener er rigtigt,” skrev manden blandt andet på det sociale medie Twitter. Det skriver avisen Nordjyske.

Torsdag aften rykkede politiet ud for at anholde manden, og fredag blev den 26-årige sigtet efter flere paragraffer i straffeloven, der kan give op til otte års fængsel.

Annonce

- Trusler af den kaliber mod statsministeren er særdeles alvorlige, siger politiinspektør Claus Danø fra Nordjyllands Politi.

”Hun må og skal aflives” lød ordene på et stykke papir sat fast på en dukke af statsminister Mette Frederiksen (S). dukken blev forrige weekend klynget op i en lygtepæl i København.

Øjeblikke efter blev der sat ild til dukken, mens en gruppe demonstranter hujede. Tre mænd, der alle deltog i en gadeprotest arrangeret af de såkaldte Men in Black, er nu varetægtsfængslet i sagen.

Trusler ansigt til ansigt

Med en ph.d. i politihistorie og flere bøger om politiets arbejde har historiker Frederik Strand gransket hele Rigspolitiets arkiv over trusselsbreve, der gennem årene er blevet anmeldt til politiet. Og forskeren ser en tydelig tendens.

- Vi kan se en stigning i antallet af trusler mod offentlige personer og især politikere tilbage fra midten af 1990’erne, siger Frederik Strand, der også er museumsleder på Politimuseet i København, til Avisen Danmark.

Hans vurdering er, at truslerne dengang for et kvart århundrede siden for alvor tog fart i takt med en stadig mere ophedet udlændingedebat.

Næsten hver anden folketingspolitiker oplever trusler og chikane, viste en rundspørge fra Berlingske i marts 2019 - de fleste trusler kommer i form af hadefuldt sprog, men mange går videre end det: Gennem en periode på et år var 16 politikere blevet truet med vold, mens 12 havde modtaget dødstrusler.


Trusler på livet og lignende mod dem, der fører regeringen, er helt uacceptabelt, og det skal man afholde sig fra. Gør man det alligevel, skal man påregne at blive anholdt og varetægtsfængslet.

Claus Danø, politiinspektør ved Nordjyllands Politi


Få måneder senere, efter valgkampen op til folketingsvalget i juni 2019, afslørede en undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder, at næsten tre ud af fire af politikerne blev udsat for forskellige former for chikane og trusler i ugerne op til valget. Nogle i form af hærværk mod blandt andet valgplakater, andre blev truet ”ansigt til ansigt, på telefonen eller på sociale medier”, rapporterer instituttet, der arbejder for at fremme og beskytte menneskerettigheder.

Ifølge digital rådgiver og ekspert i sociale medier Astrid Haug, der tidligere også har fungeret som politisk rådgiver på Christiansborg, er truslerne vokset til i takt med udbredelsen af de sociale medier.

- Der er kortere fra tanke til trussel sammenlignet med at skulle skrive et brev, finde et telefonnummer eller møde op på en politikers adresse, siger hun.

Annonce

Opleves som omkostningsfrit

Eksperten i sociale medier vurderer, at nogle borgere oplever det som omkostningsfrit at sende trusler af sted på eksempelvis Twitter eller Facebook. Derfor er det godt, at truslerne får konsekvenser og nogen bliver straffet, mener Astrid Haug.

- Der er mange politikere, der selvfølgelig synes, at det er ret ubehageligt og svært at gøre noget ved. Man kan og bør selvfølgelig melde det til politiet, men det er jo en ærgerlig tendens, at man skal stå model til sådan noget, siger hun.

I november 2020 kom det frem, at 10 af de mest fremtrædende coronavirus-eksperter i Danmark har modtaget stribevis af trusler, hvoraf flere er anmeldt til politiet. En af mail-truslerne lød: ”Vi glemmer dig ikke, når regningen skal gøres op. Så får alle, hvad de har fortjent”.

Historiker Frederik Strand understreger, at den aktuelle politiske stemning i Danmark sandsynligvis forstærker omfanget af trusler mod politikere og andre beslutningstagere.

- Vi ser generelt flere trusler i politisk turbulente perioder. Det her sker jo også midt i en ophedet debat omkring corona, siger han.

Historiker og museumsleder på Politimuseet Frederik Strand har gennemgået hele Rigspolitiets trusselsarkiv i forbindelse med en særudstilling på museet om netop trusler. PR-foto: Thomas Evaldsen

Efter den seneste dødstrussel fra den 26-årige mand fra Hobro-egnen mod statsministeren understreger Nordjyllands Politi ”alvorligheden af sagen.”

- Trusler på livet og lignende mod dem, der fører regeringen, er helt uacceptabelt, og det skal man afholde sig fra. Gør man det alligevel, skal man påregne at blive anholdt og varetægtsfængslet, fastslår politiinspektør Claus Danø.

For nogle er truslerne så konkrete og alvorlige, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) må aktivere sine livvagter. Blandt andre politikerne Inger Støjberg (V) og Pia Kjærsgaard (DF) samt bladtegneren Kurt Westergaard og journalisten Flemming Rose, der stod bag de kontroversielle avis-karikaturer af profeten Muhammed, lever under PET’s beskyttelse.

Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Det lille dyr stoppede byggeriet på Amager Fælled: Nu har Ulrik fundet fredet vandsalamander ved nyt boligområde på Fyn

Fyn For abonnenter

Marcel blev slået og sparket efter bytur: Nedlukning har gjort ham mere tryg i nattelivet - Det er tid til at forebygge volden

Middelfart

Klarer Bimse skærene? Se billederne fra besøgshundenes optagelsesprøve her

Kerteminde For abonnenter

Claus har fået besked på at fjerne brosten: Er parat til at gå i retten, hvis han ikke får forlig med kommunen

Kultur

Radioveteraner på 73 og 85 år: Vil streame lokale nyheder og gammel musik

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Erhverv

Podcast: Da Tokes datter måtte genoplives, gav han sig til at hjælpe andre

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kerteminde

Mystisk skib set ud for Kerteminde: - Hvad filan laver de derude?

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Hvem skal passe farmor For abonnenter

Tina blev sygemeldt efter at have passet sin gamle mor: - Det vigtigste er, jeg kunne stå med god samvittighed ved begravelsen

Sydfyn For abonnenter

Forældre ser stort på færdselsreglerne ved Ørkildskolen: Politikommissær er voldsomt overrasket

Annonce