Annonce
Fyn

Flere coronavacciner har aldrig nået en overarm: Regionen har kasseret over 200 doser

Region Syddanmark har måttet kassere 43 hætteglas på grund af fejl i membranen eller fejl ved opblanding. Foto: Thomas Kienzle/Ritzau Scanpix/AFP
Tabte hætteglas og sprøjter er en af årsagerne til, at Region Syddanmark har været nødt til at kassere over 200 doser coronavaccine. Regionen anser det generelt som et lille problem og sammenholder tallet over spildte vacciner med, at den i alt har modtaget over 160.000 doser.

Covid-19: De er eftertragtede for tiden. Coronavaccinerne. Hver dag bliver de givet til tusindvis af danskere, og hver dag er der folk, som efterspørger, hvornår det bliver lige præcis deres tur.

Men det er ikke alle doser, der ender som et stik i en overarm. Fra vaccinationsindsatstens begyndelse mellem jul og nytår og frem til fredag den 5. marts har Region Syddanmark nemlig måttet kassere over 200 vaccinedoser i alt. Det viser en opgørelse, som Region Syddanmark har sendt til JydskeVestkysten.

''Lille problem''

Opgørelsen er udarbejdet særskilt og omfatter alle regionens vaccinationscentre. Det er ikke en opgørelse, Region Syddanmark normalt laver, og den oplyser i en e-mail, at vaccinationsstederne ikke i alle tilfælde har haft samlende lister.

''Generelt oplever de det som et meget lille problem, og udnyttelsen ligger da også over 100 procent'', skriver regionen i e-mailen.

Årsagen til, at vaccineudnyttelsen ligger over 100 procent, er, at det har vist sig, at det er muligt at hive en ekstra vaccinedose op af hætteglassene, som vaccinerne leveres i.

Annonce

Tabte sprøjter og glas

Men nu viser det sig altså også, at der går vacciner til spilde. Mange af disse doser er kommet fra i alt 43 hætteglas, som regionen har måttet kassere på grund af fejl i membranen eller ved fejl i opblandingen.

Det fremgår ikke af opgørelsen, hvilken vaccineproducent disse doser var leveret fra, men regionen oplyser, at langt de fleste doser, som den har modtaget, har været fra Pfizer/BioNTech. I hvert hætteglas herfra er der fem til seks doser, og ganget med 43 betyder det altså, at der bare her er blevet kasseret over 200 vacciner.


Generelt oplever de det som et meget lille problem, og udnyttelsen ligger da også over 100 procent.

Region Syddanmark i en e-mail


Derudover er 2,5 hætteglas blevet kasseret, fordi de er blevet tabt, ligesom også ti sprøjter er blevet kasseret, fordi de er blevet tabt.

Oveni alle disse kommer de 31 vacciner fra Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, som flere medier beskrev i sidste uge, fordi disse var blevet smidt ud, fordi sygehuset simpelthen ikke kunne finde nogen, som måtte få vaccinerne.

''Antal spildte vacciner skal sammenholdes med, at Region Syddanmark frem til den 5. marts 2021 har modtaget i alt 160.665 doser covid-19-vaccine'', skriver regionen i e-mailen til avisen.

Ifølge Statens Serum Institut har 121.911 syddanskere per onsdag den 10. marts påbegyndt vaccinationen mod covid-19, mens 43.714 borgere i regionen har modtaget begge vaccinestik og dermed er færdigvaccinerede.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Ny bydel skrotter baghaven for naturens skyld: - Vi skaber en skov sammen med en by

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Bo i skoven midt i byen: Ny bæredygtig bydel med 220 boliger vises på verdens største arkitekturkongres

Annonce