Annonce
Danmark

Flere blev sigtet for spritkørsel sidste år: Politiet sætter ind med massiv kontrol i påsken

Den 30. juni 2013 påkører en spirituspåvirket skolelærer 17-årige Camilla Saaby Viftrup og hendes veninde ved Nimtofte på Djursland. Mere end 400 mennesker deltog i begravelsen. Her mødes Camillas klasse med hendes forældre for at overrække den studenterhue, Camilla aldrig nåede at få på. Privatfoto
I 2018 blev mere end 6000 bilister sigtet for spritkørsel. Det er en stigning på cirka 400 sigtelser i forhold til året før. Torsdag startede politiet sin landsdækkende spritkontrol i påskedagene.

Spritkørsel: 6012. Så mange danskere blev taget i at sidde bag rattet med for meget spiritus i blodet sidste år. Det er en stigning i forhold til 2017, da 5594 personer blev sigtet for spritkørsel. Det viser et udtræk, som Rigspolitiet har lavet for avisen Danmark.

Hos Rigspolitiet forklarer politiassistent Christian Berthelsen, at stigningen i antallet af sigtelser til dels kan skyldes, at der har været flere og bedre kontroller sidste år. Men én ting er sikkert: Den mangeårige udvikling med fald i antallet af sigtelser for spritkørsel og færdseluheld, hvor alkohol er involveret, har været sat på standby de sidste fire år.

- Forskellen i antallet af sigtelser kan skyldes, at man lige det år havde lidt flere ressourcer til kontrol. Men vi kan se sandheden i ulykkesstatistikken, og vi er kede af, at antallet af ulykker ikke fortsætter med at falde, siger Christian Berthelsen.

Forskellen i antallet af sigtelser kan skyldes, at man lige det år havde lidt flere ressourcer til kontrol. Men vi kan se sandheden i ulykkesstatistikken, og vi er kede af, at antallet af ulykker ikke fortsætter med at falde.

Christian Berthelsen, politiassistent, Rigspolitiet

- Et langt, sejt træk

Siden 2014 har antallet af færdselsuheld i Danmark, hvor spiritus er en medvirkende faktor, ligget stabilt på 1300-1400 uheld årligt. Det er dog en halvering siden 2007.

- Jeg tror, at vi har nået et niveau, hvor de sidste, vi skal have stoppet i at køre spritkørsel, skal nås på en anden måde. Rådet for Sikker Trafik begynder nu at lave kampagner med en mere humoristisk tilgang for at ramme en ny målgruppe, siger Christian Berthelsen.

Han tilføjer, at Rigspolitiet hele tiden arbejder på at analysere data for, hvor spritbilisterne kører, og hvorfor de kører med alkohol i blodet. På sigt håber Christian Berthelsen, at det sammen med en ny tilgang fra Rådet for Sikker Trafik kan få antallet af ulykker og sigtelser til at falde igen.

- Det her er ikke noget, vi kan ændre over et år eller to. Vi har fået vendt kurven i december måned, men det var et langt, sejt træk, og noget vi har kørt massivt på i flere år. Det samme er vi i gang med at gøre nu i sommermånederne og i påsken, siger politiassistenten.

Annonce

Flest spritbilister i Jylland og på Bornholm

Rigspolitiets udtræk viser desuden, at der er store regionale forskelle på, hvor mange personer, der sigtes for spritkørsel. Eksempelvis skete 780 af sigtelserne i Midt- og Vestjyllands Politikreds, mens blot 442 skete i Nordsjællands Politikreds, der har flere indbyggere.

- Det er ikke, bare fordi de har flere kontroller. De har også flere uheld i Midt- og Vestjyllands Politikreds. Det på trods af at politikredsen har haft ekstremt meget fokus på spritkørsel. Vi ved ikke, hvad årsagen er. Men det kan måske være færre offentlige transportmuligheder, siger Christian Berthelsen.

Bornholms, Midt- og Vestjyllands og Sydøstjyllands Politi er de kredse med flest sigtelser per indbygger i 2018. I den anden ende af skalaen trækker politikredse som Københavns Vestegn, Østjylland og København gennemsnittet ned.

Spritkontrol i påsken

Påsken er en højtid, hvor mange mødes i festligt lag og indtager alkohol. Torsdag startede politiet derfor en landsdækkende spritkontrol.

Politiet opfordrer til, at man på forhånd aftaler, hvem der skal køre bilen hjem efter festlighederne, eller at man tager en taxa eller bus hjem.

Spirituspåvirkede bilister er fortsat involveret i hver femte dødsulykke.

Sigtede for spritkørsel i 2018

Antal sigtede for spirituskørsel per 1000 indbyggere i 2018 fordelt på politikredsene:

Bornholm: 1,39

Midt- og Vestjylland: 1,33

Sydøstjylland: 1,26

Sydsjælland og Lolland-Falster: 1,24

Nordjylland: 1,19

Syd- og Sønderjylland: 1,14

Fyn: 1,10

Midt- og Vestsjælland: 1,09

København: 1,03

Østjylland: 0,89

Københavns Vestegn: 0,77

Nordsjælland: 0,74

Annonce
Annonce
Odense

Giftige svampe kostede Tikko livet: Nu melder dyrehospital om flere døde hundehvalpe

Fyn For abonnenter

Fynbus giver kontrollører bodycam: 'Fede luder - dine børn dør' - trusler er blevet en del af arbejdsdagen for Christina, der bare skal tjekke en busbillet

Faaborg-Midtfyn

Mangler 200 cykler: Nu må succesfuld cykelhandler skuffe sine kunder gang på gang

Nordfyn For abonnenter

Nordfyn blandt de værst ramte kommuner: Men få enkle ting kan eliminere risikoen for at blive smittet med legionella-bakterier

Erhverv

Claudia fik en god idé, mens hun ammede sin søn: Har fordoblet salget i år og drømmer om sin egen hudplejeserie

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Navne

Begravelser og bisættelser tirsdag den 21. og onsdag den 22. september

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fyn

Udbredelse af farlig bakterie kortlagt på kommuneniveau: Fyn er hårdt ramt

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Fyn

Kendt Odense-advokat død efter kort tids sygdom

Nyborg For abonnenter

Stædig håndboldtosse med hang til historie: - Jeg er på evig skattejagt

Assens

Byrådskandidat om budgetaftale: Anstændig hjemmepleje kan skabes for 200 kroner om året pr. borger

Annonce