Annonce
Odense

Flere års ventetid på behandling ødelægger seksuelt misbrugte

Camilla Carlsen Bechsgaard er psykolog og leder af Center for Seksuelt Misbrugte i Odense. Hun fortæller, at den lange ventetid på centrets tilbud har store konsekvenser, især for gruppe af unge mellem 18 og 30 år. - Mens de venter falder hver tredje fra. Det betyder, at de ikke møder op, når det er deres tur - eller også kan vi ikke få fat på dem igen, fortæller hun. Foto: Vibeke Volder.

Folk, der er blev seksuelt misbrugt i deres barndom, må i gennemsnit vente mellem to til tre år på at få behandling på Center for Seksuelt Misbrugte i Odense. Den lange ventetid betyder, at en tredjedel af de 18-30-årige ikke er til at få fat på, når det endelig bliver deres tur. Nogle ender i misbrug, andre ryger ind og ud af psykiatrisk afdeling. Mange hænger fast i systemet.

Annonce

Når folk, der har oplevet et eller flere seksuelle overgreb, går gennem porten til Mageløs 1 i Odense og ind ad døren til "Center for Seksuelt Misbrugte Syd - Behandlingssektionen" (CSM), sker det med en forventning om at få hjælp. Nu. Men med en gennemsnitlig ventetid på mellem to og tre år har det lange udsigter for de fleste.

Og den lange ventetid har store konsekvenser, især for gruppe af unge mellem 18 og 30 år, fortæller psykolog og leder af CSM, Camilla Carlsen Bechsgaard:

- Mens de venter falder hver tredje fra. Det betyder, at de ikke møder op, når det er deres tur - eller også kan vi ikke få fat på dem igen. Og det er ikke fordi, de har fået det bedre, tværtimod. Vi ved, at nogen desværre ender i misbrug, mens andre ryger ind og ud af for eksempel psykiatrisk behandling.

Ventetid på behandling

74 unge mellem 18 og 30 år fra Fyn står på venteliste i Center for Seksuelt Misbrugte Syd - Behandlingssektionen. De fordeler sig sådan her:Odense 44

Svendborg 8

Nyborg 7

Assens 4

Kerteminde 4

Faaborg-Midtfyn 3

Nordfyn 2

Middelfart 1

Ærø 1

Langeland 0

Ser man på hele gruppen, også personer over 30 år, står i alt 312 borgere på venteliste til at få behandling på CSM Syd eller venter på at blive visiteret til at få behandling.

Så mange er i behandling:

46 personer får behandling i Odense, 23 i Vojens.

CSM-centrene lancerer 1. oktober et fælles website med viden om senfølger efter seksuelle overgreb. Adressen bliver www.csm-danmark.dk.

CSM Syd - Behandlingssektion er en selvejende behandlingsinstitution med en bestyrelse. Centret er finansieret delvist af satspuljemidler samt tilskud fra Odense Kommune og har en samarbejdsaftale med KFUM's Sociale Arbejde i Danmark.

Annonce

Sover kun få timer

For dem, der kommer i behandling, har den lange ventetid også betydning.

- Mange lever i en hverdag fyldt med kaos og kan ikke huske, hvorfor de har henvendt sig til os, når vi kontakter dem. De har fortrængt, at de er blevet misbrugt og er blevet så invalideret, at de har svært ved at komme ud blandt andre mennesker. Overgrebet har sat dem tilbage emotionelt og udviklingsmæssigt, og de har ikke ressourcerne til selv at søge hjælp, forklarer Camilla Carlsen Bechsgaard.

75 procent har PTSD (posttraumatisk stressforstyrrelse) og kæmper med angst eller depression. Mange sover kun få timer, typisk om dagen, fordi angsten er værst om natten - det er typisk på dette tidspunkt, overgrebene har fundet sted. Ofte kan de af samme årsag ikke lide at opholde sig i soveværelset og sover i stedet på sofaen i stuen og får med tiden vendt op og ned på dag og nat.

Evnen til at skabe relationer til andre er også skadet, og mange overlever gennem brug af en flugt- eller kamp-strategi. Flugt kan være at blive voldsom overvægtig, så man gemmer sig bag et bjerg af fedt, hvor ingen synes, man er attraktiv. Kamp kan være med sin udstråling at signalere: Kom bare an, jeg er klar. Det kan man for eksempel ved at få et utal af piercinger eller voldsomt mange tatoveringer.

Annonce

Brug for mere støtte og behandling

Camilla Carlsen Bechsgaard har mødt alle typer, blandt andet når hun har de særlige VISO-forløb under Socialstyrelsen.

- Her får man lidt mere kendskab til problematikkerne, fordi man her - foruden et kortere rådgivningsforløb med den enkelte borger - kan bruge tid på kontakt med sagsbehandlerne og mentorer. Og her bliver det tydeligt, at de unge har brug for meget mere støtte og behandling og en helhedsindsats i den virkelige verden. Nogle har ikke en gang kontakt med en sagsbehandler men udelukkende med en skole-mentor. Andre har en sagsbehandler, der oplever, at de dropper ud af alt, hvad man prøver. Og sagsbehandlerne aner ikke, hvad de skal gøre. De vil gerne hjælpe, men det at have en normal fredelig relation er svært for de her unge. Det seksuelle overgreb har betydet, at de har fået skadet deres evne til at skabe relationer. Derfor har mange i systemet svært ved at hjælpe dem.

- Alt imens vi bare kan se til, mens de står på venteliste til behandling, forklarer hun.

Annonce

Sagsbehandlere i vildrede

Og netop her ligger kernen til mange problemer i de kommuner, som prøver at få de unge til at komme i gang med en uddannelse eller få et arbejde.

- Vi ved fra forskningen, at hvis de unge først er droppet ud og opgiver at tage en uddannelse eller få et job, er det svært at komme i gang senere. Det er lidt ligesom at være jomfru som 28-årig - det bliver i sig selv lidt pinligt at skulle i gang med noget, som andre unge har været i gang med længe. Derfor bliver mange siddende derhjemme og kan hænge fast i systemet i mange år, forklarer Camilla Carlsen Bechsgaard.

Hvis behandlingen omvendt kommer i gang tidligt, er det muligt hurtigere at få opbygget nye kompetencer og give den unge en følelse af, at "jeg kan godt noget".

- Men vi kan ikke gøre det alene. Kommuner og regionen er nødt til at lave koordinerede indsatser, for når de unge har været her til behandling i nogle timer, skal de leve et normalt liv den næste uge, hvor vi ikke kan holde dem i hånden. De har et højt angstniveau, og derfor skal der være en ansvarlig, der sikrer sig, at deres dagligdag fungerer og for eksempel sørger for, at de kommer op og af sted, hvis de skal i et praktikforløb. Hvis man ikke sørger for det, er det nemt bare at blive hjemme og melde sig syg en dag, to dage, en uge, og så falder det tiltag på gulvet, siger Camilla Carlsen Bechsgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce