Annonce
Rejser

Flensburg: Julemarkedet lige nede over grænsen

Et af de mest populære tyske julemarkeder i grænselandet er Flensborg, som tiltrækker rigtigt mange danske besøgende. Foto: TAFF/ Benjamin Nolte

Hele Flensborgs gågade mellem pladserne, Nordermarkt og Südermarkt, er et stort julemarked med plads til både de lokale og de tusinde af danske besøgende.

Måske er Flensborgs julemarked ikke det største. Men mon ikke der er en god chance for, at det er det længste. Den tanke er i hvert fald ikke langt væk, når man spadserer henad gågaden.

Julemarkedet i Flensborg strækker sig nemlig gennem den indre by med boder gennem det meste af gågaden mellem de to pladser, Nordermarkt og Südermarkt. Så den varme pølse frisk fra grillen man nyder på vej ned ad gaden, kan skyldes ned med lidt varm vin, Glühwein, et par meter længere henne.

Annonce
Særligt pladsen Südermarkt er meget hyggelig, mener Friederike Heinemann, der er med til at organisere årets julemarked i Flensborg. Pladsen byder blandt andet på den mindste bar i Tyskland, hvor der kun er plads til et glas på disken. Foto: TAFF/ Benjamin Nolte

Nyd et glas efter indkøbet

Og rigtigt mange danskere har fået øjnene op for byens julemarked. Ikke alene de, der bor tæt på grænsen, men også familier, som kommer langvejs fra for at få et pust af den tyske julestemning

- Det er et højdepunkt for både turister og folk, der bor i Flensborg. Man kan nyde julemarkedet og shoppe samtidigt. Jeg tror, at de fleste benytter sig af muligheden for at få et glas Glühwein efter deres indkøb, siger Friederike Heinemann, der har ansvaret for at arrangere det årlige julemarked i byen.

Ifølge hende kommer der stadigt flere turister til byen i juletiden. Sidste gang byen talte efter, for to år siden, kom der fra mandag til og med torsdag op mod 15.000 mennesker forbi julemarkedet om dagen. Og i weekenden stiger tallet til 70.000 besøgende om dagen.

- Er man på gaden om lørdagen hører man næsten kun dansk. Og mange af dem, som har boder på markedet, har ansat folk, der taler dansk, så de bedre kan betjene turisterne. Ofte kan man også betale med kroner eller med kort. Det er de fleste danskere vant til at kunne betale med, siger Friederike Heinemann.

Foto: TAFF/ Benjamin Nolte

Bedre end kontoret eller sofaen

Hun understreger, at også mange af de lokale benytter fyraften til lige at mødes med venner på julemarkedet.

- Selv om det hurtigere bliver mørkt, og det er lidt koldere i vejret, er der på julemarkedet en masse mennesker og lys. Og så er det hyggeligere at gå ud i stedet for at blive på kontoret eller hjemme på sofaen. Det er med til at gøre det til en ganske særlig tid, siger Friederike Heinemann.

Foto: TAFF/ Benjamin Nolte
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce