Annonce
Assens

Flaglig debat i byrådet

Hvert år på Valdemars Dag uddeler Danmarks-Samfundet Dannebrogs-faner. I 2019 kan en af dem måske gå til Assens Kommune. Byrådet har nemlig besluttet, at Dannebrog sammen med et EU-flag skal have plads i byrådssalen. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Skal der sættes faner op i byrådssalen, og i så fald hvilke? Det var et af de store diskussionsemner, da Assens Kommunes byråd onsdag var samlet til årets sidste byrådsmøde

Små sager kan ende med at fylde en del.

Det skete på årets sidste byrådsmøde onsdag aften, hvor flere af de byrådspolitikere, der tog ordet, indledte med et: 'nu er det jo ikke en stor sag'. Men det formindskede ikke debatlysten.

Debatten drejde sig om Dannebrog, et EU-flag og et FN-flag.

Alle 29 byrådsmedlemmer var enige om, at en fane med Dannebrog skal stilles op i byrådssalen.

25 byrådsmedlemmer var enige om, at en EU-fane også skulle have plads i byrådssalen, mens fire andre - Dansk Folkeparti og Konservative - ikke var med på den idé.

Et byrådsmedlem - Kaj Alstrup fra Enhedslisten - stemte blankt, efter han havde givet sin støtte til opsætningen af Dannebrog, sin modstand til EU-flaget og sin støtte til et FN-flag.

- Jeg er imod EU-flaget, fordi jeg og Enhedslisten jo ikke plejer at være for EU. Men jeg har ikke noget imod, at der bliver sat et FN-flag op. Det ville være et positivt signal at sende, forklarede han sin manglende stemme.

Faner

Et flertal af byrådet i Assens Kommune har besluttet, at der i byrådssalen skal sættes to faner op. En med Dannebrog og en med et EU-flag.Dannebrog-fanen vil være tre meter høj og leveres med spyd og snor med kvaster. Dannebrog kan leveres af Danmarks-Samfundet, som har oplyst Assens Kommune, at en ansøgning om en fane med stor sandsynlighed vil blive imødekommet.

EU-fanen vil koste 4-5000 kroner. De penge findes på rådhusets inventarbudget.

Det forventes, at der derudover vil være en mindre udgift til fod eller holder til fanen.

Dansk Folkeparti og Konservative stemte imod opsætningen af EU-flaget, Enhedslisten stemte blankt, mens Venstre, Socialdemokratiet, SF og Radikale stemte for begge faner.

Ikke i byrådssalen

Jens Henrik Thulesen Dahl forklarede, hvorfor han og resten af DF-gruppen er imod opsætning af en EU-fane således:

- Vi står i Danmark, og vi er en dansk kommunalbestyrelse, så vores opgave er at lede ud fra dansk lov. Det naturlige er derfor, at vi har Dannebrog. Det vil være et godt signal om, at vi er i Danmark, og at det er dansk lovgivning, vi er forpligtet af.

- Derfor vil vi foreslå, at vi stiller Dannebrog op i byrådssalen og ikke andre flag. Så kan der være andre steder, man kan signalere, at vi er del af EU og verden, men det hører ikke hjemme i en byrådssal, sagde han og undrede sig over, at byrådet vil bruge 5000 kroner på et EU-flag i en tid med millionbesparelser.

Charlotte Vincent Petersen (S) understregede, at der er mange følelser i et flag, og at Dannebrog vil tage sig flot ud i byrådssalen.

- Vi har også peget på et EU-flag, fordi det signalerer, at vi er med i det europæiske fællesskab. FN-flaget vil stå med et fredssymbol og et verdenskort, som symboliserer alle verdens mennesker, sagde hun og luftede også ideen om at lade alle de nationaliteter, der bor i Assens Kommune, være repræsenteret med et flag på en tavle eller en nål i et verdenskort i Borgerservice.

- Uanset hvad er det signal om, at Assens Kommune er mangfoldig, og at vi har et fællesskab på tværs af kultur og religion. Det kan der være brug for i disse tider, hvor højreekstremismen vokser mange steder.

Annonce

Verden starter her

Ashil Farokh sammenlignede dagsordenpunktet med at være en tur i tidsmaskinen.

For han kom til at tænke på sine forældre, der, da han var ung og tænkte mest på sig selv, havde forklaret ham, at familien er derfra, hans verden gå ud, og at han skulle passe på den. Men han skulle også passe og pleje sine naboer, byen og landet, han bor i.

- Hvad betyder det så for den her sag? Det betyder, at vores verden starter her i byrådssalen. Det handler om der, hvor jeg bor. Men det handler også om byen, kommunen og Danmark. Vi er del af det europæiske fællesskab, og vi er del af den store verden. Det, der sker her, kan påvirke andre og omvendt.

- Vi skal ikke være blinde for, at der er andre kulturer og folkeslag i verden, sagde han.

Med flertallets beslutning bliver Dannebrog og en EU-fane sat op i byrådssalen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
OB

Det klædte OB igen at overfalde modstanderen

Annonce