Annonce
Fyn

Flagdag for Danmarks udsendte og veteraner: Hyldest til danske soldater i konfliktområder

Det var hyldest og anerkendelse af både tidligere og nuværende udsendte i dansk tjeneste, og dem, der ikke kom hjem med livet i behold. Foto: Bjarke Vestesen
Flagdagen for Danmarks udsendte er med til at ære dem, der har været ude i verdens konflikter, dem der stadig er derude, dem der kom hjem med svære skader på krop og sjæl, og dem der aldrig kom hjem med livet i behold.
Annonce

De havde allesammen deres egen fortælling om, hvorfor flagdagen for Danmarks udsendte den 5. september er vigtig.

For nogle det for evigt uadskillelige sammenhold og fællesskab, for andre anerkendelse af en svær indsats eller som en knude i maven som følge af vejsidebomber, angreb og tab af gode soldaterkammerater.

- Når I er af sted påtager I jer barske opgaver, og nogle gange med livet som indsats. Hver eneste af jer har en personlig historie med jer, sagde Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) foran hjemmeværn, soldater, veteraner og andre, som på en eller anden vis har været udsendt eller pårørende til udsendte.

Efter en march gennem byen sluttende på rådhuset med reception markeredes den særlige flagdag også i Odense, for på Fyn bor der flere end 2400 veteraner, som gennem årene har været udsendt i dansk tjeneste på missioner i store dele af verden som Mali, Ukraine, Kosovo, Irak, Afghanistan og Adén-bugten ved Yemen på sydspidsen af den arabiske halvø.

Flagdag for Danmarks udsendte

Den 5. september er den officielle flagdag for Danmarks udsendte. Flagdagen blev højtideligholdt første gang i 2009. I år markeres flagdagens 10-års jubilæum.

Formålet med flagdagen er at hædre de personer, der er eller har været udsendt på en mission af Danmark på baggrund af en beslutning truffet af regering, Folketing eller en minister.

Flagdagen er en anledning til at udtrykke anerkendelse for den indsats, som Danmarks udsendte yder og har ydet i en række af verdens konfliktområder.

Danmark har deltaget aktivt i fredsstøttende FN-operationer siden 1948, og NATO har siden 1949 udgjort en hjørnesten i dansk sikkerheds- og forsvarspolitik. Mange tusinde danske soldater har gjort tjeneste i verdens urocentre i FN- og NATO missioner eller i internationale koalitioner.

Siden 1990 har danske soldater har deltaget i den internationale kamp mod terrorisme, i fredsskabende og fredsstøttende operationer under barske vilkår langt fra Danmarks grænser.

Hæren har haft enheder på Balkan, i Irak, i Afghanistan, i Afrika og udstationeret i Estland.

Søværnet har deltaget med enheder i Middelhavet, Den Persiske Golf, ved Gibraltarstrædet og i Adénbugten.

Flyvevåbnet har opereret i Afghanistan, Libyen, Mali, i kampen mod IS i Irak og Syrien, og deltager i suverænitetshævdelse over de baltiske lande og i beskyttelsen af Europas ydre grænser.

Kilde: Forsvarsministeriet

Annonce

Spyt og skældsord

Det er 10. år, flagdagen markeres i Danmark for de udsendte, og selv om der er mere opmærksomhed på dagen end tidligere vidste mange borgere torsdag næppe, hvorfor der blev flaget fra busser og offentlige bygninger.

- Jeg er glad for, at opbakningen er støt opad for veteraner. For år tilbage skulle man passe på med at sige, at man havde været udsendt som soldat, men i dag er det heldigvis mere anerkendt. Og netop en dag som i dag er en anerkendelse for os, siger Aleksander Jacobsen fra Odense.

Han var i 2016 udsendt seks måneder i Afghanistan, og det var for ham en god oplevelse, hvor han fik øjnene op for de almindelige afghaneres levevilkår midt i en hverdag præget af krig. Takket være flagdagen er han stolt af sin indsats.

Det samme er Heidi Hansen, også fra Odense, men hun vælger stadig at holde lav profil med sit job i Søværnet, selv om hun betragter flagdagen som et skulderklap til det, hun er og har været med til i blandt andet Adén-bugten og ud for den libyske kyst som dæksgast på danske korvetter og fregatter.

- Jeg gider ikke skældsord og blive spyttet på, som jeg har oplevet det på Aarhus Banegård, fordi jeg var i uniform. Generelt oplever jeg ikke den store opbakning i hverdagen til veteraner og udsendte, men flagdagen er en anerkendelse af vores arbejde, siger hun.

Annonce

Tanker til de dræbte

Flagdagen er ikke kun en hyldest og anerkendelse til dem, der allerede er ude i verden i danske tjeneste, og dem, der er kommet hjem, men også til dem, der ikke kom hjem med livet i behold.

- Dagen betyder meget, fordi vi mindes dem, vi har mistet, og deres familier, siger Niels Dam fra Odense.

Han mistede en kammerat i forbindelse med en vejsidebombe på Cypern, hvor han var udsendt for at holde grækere og tyrkere fra hinanden på den i dag delte ø i Middelhavet. Samlet var han udsendte fire et halvt år, deraf også i Gaza-striben.

Specielt Afghanistan har kostet flere danske soldater livet, men Philip Hagelkvist Fowlie fra Aarhus var på den eneste mission, hvor ingen mistede livet. Til gengæld oplevede han selv tre vejsidebomber, men slap med livet i behold.

- Vi deltager ikke for at fremhæve vores egen indsats, men for at mindes de dræbte og dem, der kom hjem med alvorlige kvæstelser, siger han.

For ham har udsendelsen givet et særligt forhold til dem, han var sammen med i Afghanistan, og hvert år mødes de flere og flere for at tage på vandretur sammen.

- Turen bliver brugt meditativt, hvor vi får snakket ting igennem, andre ikke forstår, hvis de ikke selv har været udsendt. Det giver et bånd mellem os, siger Philip Hagelkvist Fowlie.

Mange tidligere udsendte i dansk tjeneste med ordener og udmærkelser på tøjet var torsdag mødt op til flagdagen i Odense for danske udsendte og veteraner. Foto: Bjarke Vestesen
- Flagdagen er udtryk for vores taknemmelighed for jer og jeres indsats, sagde borgmester Peter Rahbæk Juel (S) ved flagdagen foran rådhuset på Flakhaven i Odense. Foto: Bjarke Vestesen
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Helten fra "Miraklet i Madrid" er stadig en cirkushest - efter at have været rundt i både Hannover, Kaiserslautern og senest Aarup

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Hosteklinikker skal aflaste børnelæger med coronaprøver

Kerteminde For abonnenter

Lokal håndværker vil bygge 32 huse i Langeskov - venter blot på lokalplanen: - Jeg oplever, at jeg kommer bagerst i køen

Annonce