Annonce
112

Flag til glæde og sorg: Grevinde Sussie slog søm i brandfolkenes nye fane

- Det er en ære og en glæde at slå det første søm i fanen for Hendes Majestæt Dronningen, sagde grevinde Sussie og slog det første søm i fanen. Foto: Annett Bruhn
Fremmødet var stort, da Skodborg Frivillige Brandværn lørdag var vært ved TrekantBrands nytårsparolen. Sussie Hjorhøy grevinde af Rosenborg deltog - sammen med borgmestre, brandmænd og andre godtfolk.

Skodborg: Lørdag var der sort af uniformerede brandmænd på brandstationen i den lille by Skodborg, syv kilometer syd for Vejen. Og udenfor holdt var der en kø af røde udrykningskøretøjer.

Årsagen til dett massive fremmøde var Trekantområdets Brandvæsens årlige nytårsparole.

Den bliver holdt på skift mellem de seks kommuner: Vejen, Kolding, Billund, Middelfart, Fredericia og Vejle, og i år var valget faldet på Vejen Kommune og brandstationen i Skodborg.

2020 er nemlig 100-året for Genforeningen, og ved at vælge Skodborg havde Beredskabskommissionen ønsket at sætte fokus på genforeningsåret og festlighederne, som holdes gennem hele jubilæumsåret.

Og festligt blev det. Ikke mindst takket være Skodborg Frivillige Brandorkester, der i dagens anledning havde taget opstilling på brandstationens balkon.

Annonce

Frivillige brandværn

  • Brandstationen Skodborg er en af de 20 brandstationer i Trekantområdets Brandvæsen og er samtidig et frivilligt brandværn.
  • De frivillige brandværn er et særligt sønderjysk fænomen, som trækker historiske tråde tilbage til Sønderjyllands tyske tid.
  • I Trekantområdets Brandvæsen findes der i alt fem frivillige brandværn, som alle ligger syd for Kongeåen.

Stadig mange blinde alarmer

Heroppefra var der frit udsyn til det store gulvareal, hvor brandbiler og udrykningskøretøjer normalt optager pladsen. Men samtlige køretøjer havde måttet vige pladsen til fordel for langborde og stole og opdækning med en solid brunch til parolens omkring 250 deltagere.

Traditionen tro bød parolen på taler og overrækkelse af hæders- og anciennitetstegn til en lang række brandmænd.

I sin tale spurgte beredskabsdirektør Jarl Vagn Hansen, om nogen kunne huske sommeren 2018, som var varm, og som gav TrekantBrand noget at bestille.

- Kan I huske vores tal for udrykninger? Det kan jeg. I 2018 havde vi 3134 hændelser, som vi håndterede, så det var et travlt år. Hvordan var så sommeren i 2019? Den var våd, og ja, der var markant færre naturbrande. Men hør lige her: i 2019 løste vi 2995 hændelser, og det er kun et marginalt lavere antal hændelser end i 2018, sagde Jarl Vagn Hansen.

. De fleste hændelser er fortsat brand, forurening og færdselsuheld, men desværre ser vi også et stort antal blinde alarmer. Sammenlignet med andre store brandvæsener har vi mange udrykninger og hændelser.

Grevinde slog et søm i

Det er femte gang, der bliver holdt fælles nytårsparole i TrekantBrand, og blandt deltagerne var der også repræsentanter fra samarbejdspartnere, folketingsmedlemmer og fra byen Slesvigs brandvæsen.

Blandt de fremmødte var også borgmester Ib Kristensen (V), Billund, folketingsmedlem Anni Mathiesen (V), Krogager, folketingsmedlem Karina Adsbøl (DF), Kolding, borgmester Egon Fræhr (V), Vejen, og borgmester Jens Ejner Christensen (V), Vejle.

Ved dette års nytårsparole blev TrekantBrands nye fane indviet på festligste vis.

Her blev det første af de tre søm, som traditionen byder, slået i fanen af grevinde Sussie af Rosenborg på vegne af kongehuset.

Formanden for Danmarks-Samfundets Vejle-afdeling, Steen Samuelsen, slog det andet søm i for fædrelandet.

Det tredje og sidste søm blev slået i for TrekantBrand af brand-samarbejdets formand, borgmester Ib Kristensen, Billund.

I sin takketale sagde Ib Kristensen:

- På vegne af TrekantBrand vil jeg gerne takke for fanen og den flotte indvielse af den. Tak til Danmarks-Samfundet og tak til Dem, grevinde Sussie, for at være med til at gøre faneindvielsen officiel og festlig. Vi vil behandle fanen med stor respekt, og fanen vil være med os både ved festlige lejligheder og alvorlige stunder.

- Festlige lejligheder er nytårsparole og jubilæer, og de alvorlige stunder ligger er naturligvis i baghovedet: At skulle en af jer betale den højeste pris for at redde andre, er fanen med os. TrekantBrand har med denne fane fået et nyt fælles symbol. Symboler og kultur er vigtige i brandvæsnet, sagde Ib Kristensen.

De blev hædret

Trekantområdets Brandvæsens hæders- og anciennitetstegn blev givet til:

Peter Lautrup 40 år, Skodborg

Niels Hjort Madsen 40 år, Rødding

Preben Iversen 25 år, Jels

Alan Stølegaard 25 år, Skodborg

Christian Baagøe 20 år, Skodborg

Teddy Bertelsen 20 år, Rødding

John Boelck 20 år, Rødding

Aase Damhøj 20 år, Skodborg

Torben Geertsen 20 år, Jels

Benny Hansen 20 år, Jels

Peter Christensen 10 år, Skodborg

Michael Frydenløv 10 år, Rødding

Michael Jacobsen 10 år, Rødding

Michael Maigaard Juulsen 10 år, Skodborg

Øvrige hæders- og tegn anciennitetstegn:

Allan Weng 40 år, Middelfart

Lars Hem 40 år, Fredericia

Ivan Rasmussen 40 år, Fredericia

Jesper Herlufsen 25 år, Fredericia

Lars Elkjær 25 år, Fredericia

Jesper Bech 20 år, Vejle

Frank Hansen 20 år, Vejle

Aksel Jensen 20 år, Børkop

Thomas Brynning 20 år, Børkop

Chatharina Sørensen 25 år, Frivillig Kolding

Xhafer Müslija 10 år, Fredericia

Thorkild Jensen 20 år, Lunderskov

Kurt Pedersen 20 år, Lunderskov

Mikael Leth Schelde 20 år, Lunderskov

Peder D. Carlsen 20 år, Lunderskov

Thomas Sørensen 20 år, Lunderskov

Peter V. Vedstesen 20 år, Lunderskov

Jørgen S. Nielsen 20 år, Lunderskov

Mickey Petersen 10 år, Frivillig Kolding

Rune Olausson Langballe 10 år, Frivillig Kolding

Troels Berg 10 år, Frivillig Vejle

Michael Medom Køngerskov 20 år, Frivillig Fredericia

Erik Vittrup 25 år, Vamdrup

Erling Byg 40 år, Tyrstrup

Rasmus Svensson 10 år, Tyrstrup

Ole Nordahl Scarpi 10 år, Fredericia

Benny Lund 20 år, Fredericia

Skodborg Frivillige Brandværn var lørdag vært ved nytårsparolen for seks kommuners fælles brandvæsen - Trekantområdets Brandvæsen. Blandt de inviterede var også Sussie Hjorhøy grevinde af Rosenborg længst til venstre, der sad til bords over for Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen (V). Foto: Annett Bruhn
Ved nytårsparolen skænkede Danmarks-Samfundet, Vejle, en ny fane til Trekantområdets Brandvæsen. Fra venstre: Fanebærer Orla Wulff og formand for Danmarks-Samfundet, Vejle, Steen Samuelsen. Foto: Annett Bruhn
Der var sort af uniformer ved Trekantområdets Brandvæsens årlige nytårsparole, som blev holdt på brandstationen i Skodborg. Foto: Annett Bruhn
Blandt deltagerne i Trekantområdets Brandvæsens nytårsparole var kvinderne i undertal. Men i Danmark kan kvinder sagtens være brandmænd. Foto: Annett Bruhn
Ved nytårsparolen var grevinde Sussie ikke ledsaget af sin mand, grev Ingolf. Foto: Annett Bruhn
Ved nytårsparolen blev grevinde af Rosenborg Sussie Hjorhøy modtaget med blomster. Foto: Annett Bruhn
Blandt nytårsparolens deltagere var også folketingsmedlem Anni Mathiesen (V), Krogager. Foto: Annett Bruhn
Også Vejens borgmester Egon Fræhr (V) deltog i Trekantområdets Brandvæsens nytårsparole. Foto: Annett Bruhn
Grevinde af Rosenborg Sussie Hjorhøy ankom til nytårsparolen samtidig med regnvejret. Foto: Annett Bruhn.
Een for alle og alle for een, lyder Skodborg Frivillige Brandværns motto. Foto: Annett Bruhn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce