Annonce
Nyborg

Flødeisen flyder i Nyborg Fængsel: Sørger for lækkerier til den søde tand

Assaad Assaad i fuld gang med forberedelserne til appelsinmarmeladen. Han har siddet i fængsel siden 2009. Han regner med at blive løsladt til efteråret 2018. Foto: Vibeke Volder

I februar 2018 åbnede Nyborg Fængsel dørene til Danmarks første fængsels-ismejeri. Nu er isen ude i flere supermarkeder i Nyborg, og produktionen er allerede udvidet til marmelader og fyldte chokolader.

Nyborg: De høje hegn, murene og de tykke tremmer vidner om en verden, de færreste kan forholde sig til. Tilsat en sjat sibirsk kulde og tunge sneskyer virker Nyborg Fængsel ikke som stedet, hvor kreativitet og liv får meget plads.

Men midt i fængselsgården ligger skolebygningen, og oppe under taget gemmer sig en lille lomme, der får tankerne tilbage på hjemkundskab i folkeskolen.

- Det her er så vores fængselsmejeri, siger kok og underviser Tom Rasmussen stolt og slår ud med armene i det lyse loftskøkken, der blev indviet 5. februar 2018.

- Og her er Assaad, der har været med siden den spæde begyndelse, siger han og peger på en mørkhåret fyr, der hakker friske appelsiner i småstykker, mens radioen pludrer i baggrunden.

Assaad Assaad nikker og hælder appelsinen over i en røremaskine.

- Ja, Tom spurgte mig, hvad jeg syntes om idéen, og jeg var bare helt vild med den fra starten. Jeg vil helt vildt gerne være med til at skabe noget, andre kan få gavn af senere.

Det seneste år har de to knoklet med at få bygget køkkenet, skaffet emballage og tilladelser, købt varer og lavet logoer. Nu er projektet i gang, og flødeisen er ude i flere supermarkeder i Nyborg. Sortimentet er allerede udvidet til marmelader, og om kort tid vil der også være fyldte chokolader på hylderne. Der arbejder seks indsatte i ismejeriet.

- Men humlen ved det hele er jo resocialisering, forklarer Tom Rasmussen og viser en bøtte mynte-chokoladeis med en veltrænet fyr på forsiden og en isvaffel tatoveret på overarmen.

- Det er et forsøg på at give dem nogle redskaber til den virkelige verden, der venter.

Mere om ismejeriet

Produkterne hedder Tuff-marmelade, Tuff-ice og Tuff-chocolate.Ismejeriet er det eneste mejeri i de danske fængsler.

Der forventes et salg på 15.000 liter is i 2018.

Produktionen er udvidet til også at omfatte marmelader og fyldte chokolader.

Isen og marmeladen sælges i Kvickly, Menu, Spar og fængslets egen købmand.

Man håber at sprede produkterne til hele Fyn og Vestsjælland i løbet af 2018.

1,2 liter is koster 50 kroner i supermarkederne, og der er mange forskellige varianter, blandt andet rom/rosin, lakrids/hindbær, hyldeblomst og mynte/chokolade.

De indsatte er tæt på at være i mål med de rigtige smage til de fyldte chokolader. En af dem er med hindbærganache. Når smagen sidder lige i skabet, er de klar til produktion. Foto: Vibeke Volder

Videreføre idéen

Assaad Assaad og de andre indsatte arbejder i køkkenet 37 timer om ugen, hvor fokus i øjeblikket er at ramme den helt rigtige smag til de fyldte chokolader.

- Det her er basilikum og passionsfrugt, siger Daniel, der startede i køkkenet for 14 dage siden.

- Ved den her er det vigtigt, at man først smager basilikummen til sidst, forklarer han og fylder den grønne ganache i de glinsende chokoladeskaller.

Assaad nikker i baggrunden i sin hvide T-shirt med Tuff Ice skrevet på brystet. Han har været med til at udvikle alle isene og marmeladerne og har helt styr på smagssammensætninger og frysetider. Han er egentlig revisor fra Libanon, men når friheden venter om under et år, ved Assaad godt, hvad planen er.

- Min drøm er at åbne mit eget ismejeri og måske en lille café med min familie. Det bliver desværre i Libanon, fordi jeg er udvisningsdømt, men måske kan jeg komme tilbage til Danmark en dag og åbne en her, siger han med et smil.

Egentlig kunne Assaad måske vende tilbage til revisorfaget igen, men opholdet i fængslet har ændret meget ved ham.

- Jeg har en anden identitet nu. Jeg har lært meget af at være i fængsel. For eksempel har jeg lært at skelne mellem mennesker. Hvem kan man stole på, hvem kan man ikke. Jeg har også lært dansk og engelsk, og jeg har lært at lægge kærlighed i mit arbejde. Hver morgen glæder jeg mig til at komme herop og arbejde, og jeg kan mærke på mange af de andre, at de også sætter en ære i at lave noget, der er godt.

Tuff Food. Det hedder køkkenet, hvor de indsatte producerer is, chokolade og marmelade. Foto: Vibeke Volder
Annonce

Ny identitet

Til lyden af rapperen Natasja arbejder de indsatte hver især med deres opgaver. Assaad måler sukker af til appelsinmarmeladen, og Daniel fylder citronganache i chokoladeskallerne. Rasmus måler frysetørrede hindbær af i et decilitermål.

- Ligesom Assaad siger, så gør det her arbejde, at jeg gider at stå op om morgenen. Jeg er oppe og klar hver eneste dag, og jeg engagerer mig i det. Pludselig har jeg fået en identitet. Jeg har fundet ud af, at jeg rent faktisk kan noget, siger Rasmus Bundgaard og stopper eftertænksomt midt i bevægelsen.

- Og hvis man ikke tror, man kan finde ud af noget, kommer man let til at gøre det, man ikke må.

Tom Rasmussen nikker ivrigt.

- Det er lige præcis det, der er hele pointen. Vi skal give dem nogle redskaber og nogle kompetencer - selv om det selvfølgelig også er sjovt at se, hvor meget vi kan sælge, og om vi kan sprede produkterne ud til flere butikker.

Målet for 2018 er at sælge 15.000 liter is og nå ud til supermarkeder på hele Fyn og Vestsjælland. Går det godt, er planen at starte op med italiensk is og sorbet.

- Det kan både være en fordel og en ulempe for salget, at vi brander os på, at isen er lavet af indsatte, men sådan er det. Men det er jo et specielt produkt med en særlig historie, og det er vigtigt at fortælle, siger Tom Rasmussen.

Tom Rasmussen (t.h) og Assaad i fængselskøkkenet. Tom kom med idéen til ismejeriet, og Assaad var med på den med det samme. Foto: Vibeke Volder
Fryseren er fyldt godt op med Tuff Ice. En bøtte på lidt over et kilo koster 50 kroner. Foto: Vibeke Volder
I Nyborg Fængsel producerer de indsatte is og marmelade til salg uden for fængslet. Foto: Vibeke Volder
I Nyborg Fængsel producerer de indsatte is og marmelade til salg uden for fængslet. Foto: Vibeke Volder
Det er ikke bare vaniljeis, der bliver produceret. Også lime, hyldeblomst, rom, rosin og appelsin er i spil. Foto: Vibeke Volder
I Nyborg Fængsel producerer de indsatte is og marmelade til salg uden for fængslet. Foto: Vibeke Volder
Assaad Assaad glæder sig til at komme ud til sin familie i virkeligheden igen. Men han er også glad for det, han har lært under sit ophold i fængslet. Foto: Vibeke Volder
I Nyborg Fængsel producerer de indsatte is, marmelade og fyldt chokolade til salg uden for fængslet. Foto: Vibeke Volder
I Nyborg Fængsel producerer de indsatte is, marmelade og fyldt chokolade til salg uden for fængslet. Foto: Vibeke Volder
Tom Rasmussen smager på marmeladen. Rasmus Bundgaard instruerer i baggrunden. Foto: Vibeke Volder
Marmeladerne er allerede ude i flere butikker i Nyborg. Her er en ny portion klar til at få hjemmelavede labels på. Foto: Vibeke Volder
Køkkenet er spritnyt. Inden var der hashbehandlingsrum. Foto: Vibeke Volder
Chokoladerne er stadig under udvikling. Foto: Vibeke Volder
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Odense

- Det er et meget specielt øjeblik: I årevis har Ole jagtet det perfekte billede- pludselig sad ugleungerne lige foran ham

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

OB

Se videoanalyse og højdepunkter: VB fik skovlen under OB til sidst

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Annonce