Annonce
Nordfyn

Fjordens Dag: Hunde-folkedans, en karrusel af rafter og gudstjeneste under åben himmel

Kirsten og Erik Kristensen fra Svendborg prøver færgen "Lunden" til Vigelsø. Foto: Michael Bager
Der blev vandret, redet, sejlet, danset, snakket og gnasket til Fjordens Dag ved Klintebjerg Havn, hvor tusindvis af besøgende lagde vejen forbi.

Klintebjerg: Fjordens Dag er hvert år et kæmpe tilløbsstykke, og sådan blev det også søndag, hvor Klintebjerg Havn blev forvandlet til et stort og festligt område med oplevelser for enhver smag. Langs vandet stod hvide telte på rad og række, hvorfra foreninger og organisationer bød på læring og aktiviteter, heriblandt Den Fynske Stenklub, Sportsrideklubben Bogø, Hjerteforeningen Nordfyn og Fortryllende Drambryggere. Om formiddagen kunne man slå to fluer med ét smæk og klare gudstjenesten under åben himmel, hvor provst Keld B. Hansen prædikede om naturens skønhed, og dagen igennem var der gratis sejlads med færgen "Lunden", der sejlede i pendulfart til øen Vigelsø, som er den største ø i Odense Fjord og et af Fyns vigtigste naturområder.

Peter Ginnerskov fra Nordfyns Erhverv og Turisme fungerede som tovholder på dagen, og mellem telefonopkald med andre aktører fortalte han, at dagen er et vigtigt element i at vise Nordfyns DNA.

- Fjordens Dag er en tradition, der har snart tredive år på bagen, og i dag har vi cirka 50 lokale foreninger med, som viser frem, hvad de kan. På den måde er det en virkelig stor dag for lokalområdet. Vi gør rigtigt meget ud af at fortælle om den natur og det miljø, vi har lige uden for døren og rundt omkring på Nordfyn, som er en del af vores DNA.

Peter Ginnerskov skønnede søndag formiddag, at et sted imellem 10.000-15.000 mennesker ville lægge vejen forbi Fjordens Dag i Klintebjerg.

Annonce
Chili Isabel Kaspar på 11 år prøver spejdernes karrusel. Foto: Michael Bager

In at være spejder

En af de foreninger, der var med på dagen, var Otterups Blå Spejdere. Både små og store spejdere ankom allerede dagen før, hvor de gik i gang med forberedelserne til Fjordens Dag. Blandt andet byggede de en kagebod og en karrusel af rafter på ægte spejdermanér. En karrusel, der viste sig at blive rigtig populær blandt de forbipasserende børn til Fjordens Dag, og selv en fuldvoksen fotograf fra avisen kunne den også holde til.

Og det med de sjove aktiviteter i naturen er noget, som der er en stigende interesse for. Det fortæller spejderleder Lisbeth Achton-Boel.

- Vi oplever i Otterup, at der er stor interesse for spejderlivet. Især fra ti år og opefter har vi meget stor tilgang i øjeblikket. Det er dejligt, at det er blevet in at være spejder igen. Vi kan mærke, at fællesskabet og den rummelighed, der findes i spejderlivet, det er noget, de unge hygger sig med. Det er lidt noget andet end alt det digitale.

Og så er der jo betydningen af naturen, som man ikke kan komme uden om på en solbeskinnet Fjordens Dag.

- Jeg kan også mærke, at der er en stor interesse for at lave aktiviteter ude i naturen. For eksempel er vores ældste spejdere helt vilde med at bygge og sove i hængekøjer ude i det fri. I år har vi også været på sommerlejr i Schweiz, hvor vi vandrede i alperne og riverraftede på en flod. Sådan nogle ting er også vildt fede for teenagere – og for os andre, griner Lisbeth Achton-Boel.

I Otterups Blå Spejdere er de omkring 75 spejdere.

Nete Dahl Hansen fra Skovløkke Lokalråd fortalte om de 11 landsbyer i Skeby og Østrup sogne, som "har det hele, men mangler dig". Foto: Michael Bager
Folkedans med hunde var lidt af en publikumsmagnet. Foto: Michael Bager
Provst Keld B. Hansen prædikede om naturens skønhed og vores ansvar for naturen. Foto: Michael Bager
Christoffer Bjørnsen, Stine Andersen fra Tarup havde datteren Mynte og deres egyptiske mynde med ved vandet. Foto: Michael Bager
Spise- og legepause på bådebroen. Foto: Michael Bager
Sherin Abdul Karim på 13 år øvede sig i straffespark. Foto: Michael Bager
Mange havde lyst til at tage sejturen over til Vigelsø. Foto: Michael Bager
Et hvil i skyggen på en varm og solbeskinnet - ifølge kalenderen - efterårsdag. Foto: Michael Bager
Den Fynske Stenklub viste frem af samlingen. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce