Annonce
Erhverv

- Fjordenhus er vores svendestykke

Fjordenhus er bygget af Jorton for Kirk Kapital. Arkivfoto: Mette Mørk
4500 kvadratmeter robotskåret flamingo gjorde det praktisk muligt at støbe ikoniske Fjordenhus' indre i beton.

Det roste Fjordenhus er med et blevet et nyt vartegn for Vejle og en populær destination for nysgerrige arkitekturinteresserede. Det 28 meter høje byggeri står uden en eneste ret linje, og det gør Fjordenhus til en arkitektonisk kræftpræstation, der blandt andet blev mulig med hjælp fra robotvirksomheden Odico.

- Det er vores virkelige svendestykke, siger direktør Anders Bundsgaard, om byggeriet, der er tegnet af Olafur Eliasson og bygget af entreprenørvirksomheden Jorton.

Gennem syv år har virksomheden lavet 250 projekter, men byggeriet i Vejle overgik alt i skalaforhold.

- Udfordringen med opgaven var ikke geometrien. Vi kan lave noget, der er langt mere avanceret. Udfordringen var størrelsen. Huset er rigtigt stort, siger han.

Odico leverede 4500 kvadratmeter flamingo til byggepladsen i Vejle. Det svarer til cirka 110 lastvognlæs, som er skåret af robotter på virksomhedens værksted i Odense. Det var her, idéen til den mobile Factory on the Fly opstod.

- Hvis vi kunne flytte robotter ud på byggepladser, så kunne vi hjælpe med tilskæringen af byggematerialer på byggepladser, og det behøver ikke kun være avancerede betonstøbeforme.

Fjordenhus består af et råhus af beton, der er støbt med hjælp fra de 4500 kvadratmeter støbeforme. Formene er sat sammen i et puslespil, der bygges op i et forskalningssystem, så det bliver stående, når betonen hældes i formen. Derefter er formene pillet af, og huset er muret op.

- Normalt sætter man nogle store, firkantede kasser op og støber i dem, men når man er Olafur Eliasson, tegner man noget, hvor der ikke er en eneste ret vinkel. Det eneste alternativ til vores teknologi var at bukke det i træplader. Udover at det er tidskrævende, er der også udfordringer i at bukke træplader, så du får det, der står på tegningen. Vi er inden for nogle millimeters nøjagtighed. Når du kan lave et træskib, kan du også lave huset på den måde, men udfordringen er tiden. Tiden er en afgørende faktor, siger Anders Bundsgaard.

- Det er fedt, at der stadig er nogle her i landet, som har ambitioner. Jeg ved ikke, om vi har bygget så flot, siden vi byggede domkirkerne. Det er helt vildt, og hvor kunne man lære noget af det i København, siger Anders Bundsgaard.

Annonce
Odico har skåret 4500 kvadratmeter støbeforme til råhuset under det 28 meter høje byggeri. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce