Annonce
Erhverv

- Fjordenhus er vores svendestykke

Fjordenhus er bygget af Jorton for Kirk Kapital. Arkivfoto: Mette Mørk
4500 kvadratmeter robotskåret flamingo gjorde det praktisk muligt at støbe ikoniske Fjordenhus' indre i beton.

Det roste Fjordenhus er med et blevet et nyt vartegn for Vejle og en populær destination for nysgerrige arkitekturinteresserede. Det 28 meter høje byggeri står uden en eneste ret linje, og det gør Fjordenhus til en arkitektonisk kræftpræstation, der blandt andet blev mulig med hjælp fra robotvirksomheden Odico.

- Det er vores virkelige svendestykke, siger direktør Anders Bundsgaard, om byggeriet, der er tegnet af Olafur Eliasson og bygget af entreprenørvirksomheden Jorton.

Gennem syv år har virksomheden lavet 250 projekter, men byggeriet i Vejle overgik alt i skalaforhold.

- Udfordringen med opgaven var ikke geometrien. Vi kan lave noget, der er langt mere avanceret. Udfordringen var størrelsen. Huset er rigtigt stort, siger han.

Odico leverede 4500 kvadratmeter flamingo til byggepladsen i Vejle. Det svarer til cirka 110 lastvognlæs, som er skåret af robotter på virksomhedens værksted i Odense. Det var her, idéen til den mobile Factory on the Fly opstod.

- Hvis vi kunne flytte robotter ud på byggepladser, så kunne vi hjælpe med tilskæringen af byggematerialer på byggepladser, og det behøver ikke kun være avancerede betonstøbeforme.

Fjordenhus består af et råhus af beton, der er støbt med hjælp fra de 4500 kvadratmeter støbeforme. Formene er sat sammen i et puslespil, der bygges op i et forskalningssystem, så det bliver stående, når betonen hældes i formen. Derefter er formene pillet af, og huset er muret op.

- Normalt sætter man nogle store, firkantede kasser op og støber i dem, men når man er Olafur Eliasson, tegner man noget, hvor der ikke er en eneste ret vinkel. Det eneste alternativ til vores teknologi var at bukke det i træplader. Udover at det er tidskrævende, er der også udfordringer i at bukke træplader, så du får det, der står på tegningen. Vi er inden for nogle millimeters nøjagtighed. Når du kan lave et træskib, kan du også lave huset på den måde, men udfordringen er tiden. Tiden er en afgørende faktor, siger Anders Bundsgaard.

- Det er fedt, at der stadig er nogle her i landet, som har ambitioner. Jeg ved ikke, om vi har bygget så flot, siden vi byggede domkirkerne. Det er helt vildt, og hvor kunne man lære noget af det i København, siger Anders Bundsgaard.

Odico har skåret 4500 kvadratmeter støbeforme til råhuset under det 28 meter høje byggeri. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce
For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Odense

- Det er et meget specielt øjeblik: I årevis har Ole jagtet det perfekte billede- pludselig sad ugleungerne lige foran ham

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

OB

Se videoanalyse og højdepunkter: VB fik skovlen under OB til sidst

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Annonce