Annonce
Nordfyn

Fjorden raller i dødskamp: Borgere vil stå sammen for natur og fjord

Bestyrelsen i den nye forening der vil kæmpe for naturen i og omkring Odense Fjord er fra venstre Christina Pedersen, Sanne Eder, Nanna Nielsen, Steen Risum og Marianne Risum, mens Kenneth Nielsen og Trine Wenckheim er suppleanter. Bestyrelsen konstituerer sig på et møde om 14 dage. Privatfoto
Torsdag aften så en ny forening dagens lys, da der var stiftende generalforsamling for Borgerforeningen for naturudvikling og sundere fjord. Det lange navn dækker over en gruppe borgere, der mener, at den specielle nordfynske natur har brug for opmærksomhed - ikke mindst politisk.

Klintebjerg: Mens Odense Fjord ifølge eksperterne på det nærmeste ligger og raller i sine sidste krampetrækninger, så sættes der i øjeblikket mere og mere opmærksomhed på patienten.

Odense Kommune har netop vedtaget at give to millioner kroner til at plante ålegræs i fjorden, biologer fra Syddansk Universitet vil starte detaljerede analyser af vandkvaliteten, Greenpeace har lanceret en film om fjorden, og det omfattende Odense Fjord samarbejde er ved at komme op i omdrejninger.

Men nu har fjorden også fået en privat aktør, efter at en gruppe borgere torsdag aften dannede en ny forening med titlen "Borgerforeningen for naturudvikling og sundere fjord".

Annonce

Målet er ikke alene at prøve at råbe de nordfynske politikere op, men også helt konkret at yde en fysisk indsats i arbejdet for naturen.

Dystre udsigter

En af initiativtagerne er Kenneth Nielsen, der også blev suppleant i bestyrelsen, og for ham har de senere års udvikling i fjorden været en alvorlig øjenåbner.

- Jeg er en af de lystfiskere, der har kunnet følge, hvordan fjorden alene i min levetid er døet stort set ud. Der kommer stadig fisk igennem området, så man kan stå og fange de her stimer af sild inde på Odense Havn, men det faste liv af fjordtorsk og fladfisk er stort set væk, siger Kenneth Nielsen, der blev meget berørt af de dystre udsigter i filmen fra Greenpeace.

Derfor har han og den nye forening meldt sig på banen som frivillige, når forskerne fra Syddansk Universitet søger hjælp til det citizen science-projekt, hvor de blandt andet skal have taget vandprøver og sat målestationer op 20 steder i fjorden.

Annonce

Kontakt over vandet

De aktive borgere på den nordfynske side af fjorden kan måske ende med at blive til en helt folkelig bevægelse for det naturskønne fjordområde.

- Vi har kontakt med en gruppe borgere omkring Dræby på Kertemindesiden af fjorden, og selvom det i første omgang er nogle lidt andre problemstillinger, de måske slås med derovre, så er målet i sidste ende det samme. Vi skal råbe vores respektive politikere op og vi skal have en dialog med industri og landbrug. Vi skal have stoppet de der julelege og tage fat om ondets rod, siger Kenneth Nielsen.

Det yngste medlem i den nye bestyrelse er gymnasieelev Nanna Nielsen og hun har en meget klar følelse af, hvorfor hun er gået ind i arbejdet.

- Jeg skal snart væk fra området i nogle år for at studere, men jeg vil jo gerne have, at der er noget af den natur, jeg kender, at vende tilbage til en gang, sagde hun på mødet.

Indtil videre er der 87 medlemmer af gruppen på Facebook og initiativtagerne kan mærke, at alvoren er ved at gå op for borgerne i området.

- Det er jo ikke en udvikling, som vi bare kan sidde og se hjælpeløse på. Vi kan rent faktisk gøre en forskel. De andre steder i landet, hvor man har forbedret vandkvaliteten og plantet ålegræs, der har man kunnet vende udviklingen og få meget af livet tilbage i løbet af få år. Så vi kan gøre det, hvis der er en fælles vilje, siger Kenneth Nielsen.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Odense

Rockbands fra 70'erne og 80'erne laver maratonkoncert: -Vi håbede på 5-6 bands, men så stod vi pludselig med 13 bands

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma med frilandsgrønt markant

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Kultur

Ultrapopulær popsmed kom hjem fra fabrikken: Andreas Odbjerg vinder suverænt den største fynske musikpris

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid

Middelfart For abonnenter

Salg af kommende bæredygtig bydel trækker ud: Derfor er jorden endnu ikke solgt

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Annonce