Annonce
Kerteminde

Fjord&Bælts økonomi hårdt presset: Fyrer chefdyretræner

Cheftræner Jakob Højer Kristensen har været tilknyttet Fjord&Bælt, siden det åbnede. De seneste 10 år som chefdyretræner. Nu er der ikke råd til ham og hans store erfaring længere. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Økonomien var presset i forvejen, så coronakrisen kom til at koste chefdyretræneren jobbet. - Det er altid svært at skulle afskedige, men noget var jeg nødt til at gøre for at bevare stedet, beklager museumsdirektør Mette Thybo

Kerteminde: Økonomien har været stram i Fjord&Bælt i flere år, så en coronakrise, lige da sæsonen skulle til at gå i gang og gæsterne helst vælte ind, kom til at koste chefdyretræneren jobbet.

- Igennem de sidste fire år er det kommunale tilskud blevet reduceret med ialt cirka 800.000 kroner, så den her krise, den var der ikke plads til i vores regnskab, fortæller museumsdirektør Mette Thybo.

- Det er selvfølgelig trist at tage afsked med en medarbejder, men noget var jeg nødt til at gøre for at undgå, at vi bliver lukningstruede. Det er jo umuligt at forudse, hvordan det vil gå, når vi for lov at lukke gæster ind igen. Vi får godt nok tilskud fra hjælpepakkerne, men det er, som ordet siger kun hjælpepakker, der ikke dækker hele vores tab.

Hun og medarbejderne er i fuld gang med - i samarbejde med andre akvarier og zoologiske haver - at gøre klar til at kunne åbne med alle de nødvendige forholdsregler.

- Men vi aner jo ikke, om der kommer få eller mange gæster. Vi ved bare, at udenlandske turister kommer der ikke, og vi kan ikke holde til at komme ud med et million-underskud.

Annonce

Chefdyretrænerens flotte resultater

Chefdyretræner Jakob Højer Kristensen, der nu skal finde sig et andet arbejde, har været fuldtidsansat på Fjord&Bælt siden 2007 og været ansvarlig for afdelingen siden 2010. Og før han blev fuldtidsansat, var i han i årevis tilknyttet med deltidsarbejde ved siden af sine studier.

Så han var der allerede, da Fjord&Bælt fik sine marsvin Eigil og Freja, og dermed blev et ud af blot tre steder i hele verden, hvor man kan forske med hvaler. Jakob Højer Kristensen har i årenes løb opnået flotte resultater med at få centrets marsvin til at trives. Det resulterede blandt andet i, at et marsvin for første gang nogensinde fødte i fangenskab. Og måske resulterer det til næste år i en verdensrekord:

Freja, som nu er 24 år, vil til næste år kunne sætte ny rekord, om alt går vel. Så bliver hun 25 år, og så vil hun være verdens ældste marsvin.

Al den erfaring, der kommer til at mangle med Jakob Højer Kristensens afsked, håber Mette Thybo på i stedet blandt andet at hente fra SDU´s Marinbiologiske Forskningscenter, der ligger i tilknytning til Fjord&Bælt.

- Men vi har tre andre superdygtige dyretrænere med op til fire års erfaring, så dyrene kommer også fremover til at have det rigtigt godt, forsikrer Mette Thybo.

Annonce

Havets juveler

Når Fjord og Bælt igen må lukke gæster ind, venter der dem to særudstillinger. Den ene handler ironisk nok om invasive arter, det vil sige nye dyr, der kommer og slår sig ned, ofte på bekostning af eksisterende arter. Men den blev så overhalet indenom af den invasive art: Coronavirus.

Den anden særudstilling dette forår handler om havets juveler - bogstaveligt talt. Fjord&Bælt har fået 40 guld- og sølvsmede til at specialfremstille smykker i perler, koraller og rav.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sigtelse i sag om knivstik: Varetægtsfængslet kvinde stak mindst seks gange for at dræbe

Middelfart For abonnenter

Yvonnes handicappede søn får frataget nattevagt: - Vi er simpelthen bange for, at han dør

Annonce