Annonce
Indland

Fjord&Bælt i modvind: Shitstorme med dyr blæser særligt kraftigt

Fjord&Bælt skal have to nye marsvin til forskningscentret. Det har udløst heftig kritik på de sociale medier. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Fjord&Bælt i Kerteminde er havnet i en shitstorm, efter at oplevelsescentret oplyste, at man skulle have to nye marsvin. Ifølge ekspert skal der meget lidt til at starte en shitstorm, når det drejer sig om dyr. Det oplevede Odense Zoo tilbage i 2015 før en dissektion af en løve.

"Hvor er det sygt", "Lad dog dyrene være i fred" og "Jeg håber og beder til, at jeres biks snart går nedenom og hjem".

Der bliver skrevet med store ord og brugt rigeligt med udråbstegn i kommentarsporet til et artikelopslag på Facebook, hvor oplevelsescentret Fjord&Bælt beskriver planerne for at hente to nye marsvin, så forskningen på stedet kan fortsætte.

En såkaldt shitstorm har rejst sig, og det er ikke bare tilfældigt, vurderer William Atak, der er en af Danmark førende eksperter i shitstorme.

- Så snart det har med dyr at gøre, kan man roligt sige, at det dyriske i mennesket kommer frem. Det kan virkeligt få folk til tasterne. Jeg har set meget større shitstorme, der handler om dyr, end jeg har set shitstorme, hvor historien handler om noget, der er gået ud over mennesker. Man er så at sige bagud med 20-0 fra start, når det handler om dyr, siger William Atak.

Den voldsomme kritik på de sociale medier kan i sidste ende komme til at skade omdømmet for den virksomhed eller institution, som er ramt. Det er der dog ikke umiddelbart udsigt til i sagen om Fjord&Bælt, vurderer William Atak.

- Når det drejer sig om en turistattraktion, kan kritikken jo komme til at skade institutionen, hvis den formår at komme meget bredt ud. Men så skal den gå videre til de nationale medier og måske også til de internationale medier, siger han.

Annonce

Zoo-direktør stod fast

Man behøver ikke lede længe på internettet for at finde andre eksempler på shitstorme, der drejer sig om behandlingen af dyr.

Man skal dog lede længe efter så kraftig en storm, som Odense Zoo blev udsat for i 2015, da alverdens medier pludseligt stod klar til at sende fra en dissektion af en løve.

Forargelsen kom hovedsageligt fra udlandet og gik på, at det var for voldsomt for børn at overvære. Daværende oplevelseschef og nuværende konstitueret direktør for Odense Zoo, Nina Collatz Christensen, stod dog fast i stormen og sagde ja til stort set alle invitationer, hvor hun fik mulighed for at forklare, hvorfor det var en god idé at dissekere en løve offentligt.

- På Facebook løb det fuldstændigt løbsk. Og det blev mere og mere intenst frem til selve dissektionen. Vi anede jo ikke, hvor det ville ende, men vi valgte meget bevidst at sige ja til de mange medier, det henvendte sig, så vi kunne forklare os, siger Nina Collatz Christensen.

Hos Fjord&Bælt har man også valgt at stå fast og forklare sig. Og det er generelt set den rigtige tilgang, når det handler om sagerne med dyr, siger William Atak:

- Hvis det er en mindre, lokal historie, kan det bedste råd faktisk være at forsøge at ignorere det. Men igen, når det handler om dyr, så er det helt rigtigt at gå offensivt ud og få kommunikeret og forklaret, hvad sagen handler om.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce