Annonce
Odense

Fjernvarmesalg fortsætter: Eventuel retssag kan blive et forbehold i købsaftale

På flere borgermøder har stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen som kommunens forhandler fortalt om salget af Fjernvarme Fyn. Trods ny forenings planer om en retssag afviser han at sætte salgsprocessen i bero. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Diskussionen om lovligheden af fjernvarmesalget kan forsinke byrådets endelige beslutning, og en eventuel retssag skrives formentlig ind som et forbehold i købsaftalen. Men som kommunens forhandler ryster stadsdirektøren ikke på hånden, og han ser ingen grund til at stoppe salgsprocessen.

Odense: Lige nu er de sidste ord og detaljer ved at falde på plads i det, der efter planen skal være den endelige aftale om det kommunale salg af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn.

Og på de overordnede linjer fortsætter det arbejde, selv om den nystiftede forening Fionia Fjernvarme bakket op af juridiske eksperter sætter spørgsmålstegn ved, om salget sker i overenstemmelse med varmeforsyningsloven, og foreningen på den baggrund er ved at samle nok medlemmer til at tage sagen i retten.

- Det er klart, det påvirker både sælger og køber og forbrugernes opfattelse af sagen, når der er så stor offentlig debat om salget, medgiver stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen, der er udpeget som Odense Kommunes forhandler.

Annonce

- Derfor har Odense Kommune også bedt Energistyrelsen, der er den lovfortolkende myndighed i den her sag, om en vejledende udtalelse, så vi hurtigst muligt kan få klarhed.

Har I overvejelser om at sætte salgsprocessen på standby – som minimum til kommunen har fået udtalelsen fra Energistyrelsen?

- Som Odense Kommunes forhandler agerer jeg på en byrådsbeslutning, og vi er lige nu ved at færdiggøre købsaftalen. Jeg ser ingen grund til at stoppe, og jeg håber og forventer, at vi meget hurtigt får en udtalelse fra Energistyrelsen, så den samlede proces ikke bliver forsinket, siger Stefan Birkebjerg Andersen.

- Men kommer det svar ikke inden for fire uger, så kan jeg ikke udelukke, at det kan udskyde byrådets endelige beslutning.

Et forbehold

Samtidig vil der ifølge Stefan Birkebjerg formentlig i den endelige købsaftale blive skrevet et forbehold ind for den eventuelle retssag, Fionia Fjernvarme har ambition om at føre mod Odense Kommune.

Får det dig til at ryste lidt på hånden?

- Nej, jeg ryster ikke på hånden. Jeg agerer på byrådets beslutning og i overensstemmelse med den juridiske rådgivning, både Odense Kommune og Energi Fyn har fået om, at paragraf 23f ikke finder anvendelse, fremhæver Stefan Birkebjerg Andersen.

Og det er netop den paragraf, varmeforsyningslovens paragraf 23f, der er kritikkens kerne. Ifølge paragraffen har forbrugerne - det vil sige varmekunderne - en forkøbsret til selve varmerørene, men forbrugerne er ikke blevet spurgt, inden et politisk flertal i september blev enige om at sælge hele Fjernvarme Fyn til Energi Fyn.

Det siger loven

Det er fortolkningen af varmeforsyningslovens paragraf 23f, den nystiftede forening Fionia Fjernvarme vil have prøvet ved retten. Paragraffen lyder:

"Inden et anlæg til fremføring af opvarmet vand eller damp, som ikke ejes af de forbrugere, hvis ejendomme er tilsluttet det pågældende anlæg, kan afstås til andre end kommuner, skal disse forbrugere tilbydes at købe anlægget til markedspris."

Som kommunens rådgiver fastholder Horten Advokatpartnerselskab på baggrund af en udtalelse fra Energistyrelsen i 2003, at salget af Fjernvarme Fyn ikke er omfattet af reglerne for forkøbsret, fordi fjernvarmen sælges som ét stort holdingselskab.

Men hverken advokat Pernille Aagaard Truelsen fra advokatfirmaet Energi & Miljø i Aarhus eller Bent Ole Gram Mortensen, der er professor i energi- og forsyningsret ved Syddansk Universitet, er overbevist om, at man i salget af Fjernvarme Fyn uden videre kan se bort fra paragraffen.

Bent Ole Gram Mortensen har tidligere i Fyens Stiftstidende beskrevet, hvordan "det er jomfrueligt land, der skal betrædes", og at "der er et væld af juridiske problemer, der trænger til at blive afklaret" - for eksempel ved en domstol.

Annonce

Tungen lige i munden

Stefan Birkebjerg Andersen, hvad tænker du som kommunens forhandler om, at en juraekspert siger, at der er et væld af juridiske problemstillinger, der i forbindelse med fjernvarmesalget trænger til afklaring?

- Man skal holde tungen lige i munden, for det er ikke enkelt at handle et stort forsyningsselskab. Hvis Energistyrelsen kommer frem til samme praksis, som de tidligere har gjort - altså at paragraf 23f ikke finder anvendelse - så mener jeg ikke, der er uklarheder. Så har vi relativ sikker grund at stå på, understreger stadsdirektøren.

- Men når Energistyrelsen frem til, at 23f finder anvendelse, så er jeg enig i, at der er usikkerhed og en lang række af spørgsmål, der ikke er afklaret.

Ifølge professor Bent Ole Gram Mortensen er det blandt andet usikkert, hvor stor en kreds af forbrugerne, der skal sige ja til at overtage ledningsnettet, det er usikkert, hvordan det skal finansieres og også organises i forhold til den resterende del af Fjervarme Fyn.

- Der er mange ting, der er mere spændende for advokater og juraprofessorer end for de parter, der er involveret, har han konstateret.


Det er klart, det påvirker både sælger og køber og forbrugernes opfattelse af sagen, når der er så stor offentlig debat om salget.

Stefan Birkebjerg Andersen, stadsdirektør og kommunens forhandler i fjernvarmesalget


Det er Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF, der med et flertal på 16-13 har besluttet at sælge Fjernvarme Fyn til Energi Fyn for 900 millioner kroner.

Ifølge købsaftalen kan fjernvarme-overdragelsen til Energi Fyn ske inden nytår, men de endelige byrådsbeslutninger kan altså blive forsinket, hvis svaret fra Energistyrelsen trækker ud.

Det er byrådene i både Odense og Nordfyns Kommune, der skal sige ja eller nej. Nordfyns Kommune ejer tre procent af Fjernvarme Fyn, mens Odense ejer resten.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Nadia fik tourettes som seksårig: - Mit liv har været et helvede

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Ekstraordinært mange børn indlagt med RS-virus på OUH: Operationer og ambulatorietider bliver udsat

Odense For abonnenter

Nu kan Mette alligevel komme i bad inden efterårsferien: - Dejligt. Men hvad med alle dem, der ikke kommer i avisen?

GOG

GOG klar til Europa: En aftenvagt på kontoret

Nordfyn For abonnenter

Voldsom kritik af handicap-håndtering på vælgermøde: - Var det en privat virksomhed, ville man som ledelse gribe ind

Odense

Danmarksmester: Frederikke fra Amager Strand kan det der med ikke at lade fødevarer gå til spilde

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Middelfart

Malerfirma flyttede til Lillebælt: Vi ser os som et supplement til de eksisterende håndværkere

Hvem skal passe farmor

Tina brændte ud af at passe både arbejde og sin syge mor: Indfør 'bedstes første sygedag,' foreslår Ældre Sagen

Erhverv

Travle Kurt har købt tre nye luksusbusser på en måned: - Det svarer til personbilernes Rolls-Royce

Kultur

Carsten Bang vil tilbage til det simple i nyt one-man show: Noget af materialet er 30 år gammelt

Debat For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Miljøet vigtigere end større gartnerier

Odense

Se video: Kirkegårdens kendteste kæmpe fik kappet toppen

Annonce