Annonce
Odense

Fjernvarmen bliver grøn og fri for kul: Varmeregningen stiger med cirka 300 kroner om året

Det skal ikke længere være røg fra afbrænding af kul, der skal komme op af Fynsværkets høje skorsten i Odense. Fra 2022 dropper Fjernvarme Fyn alt kul, og den beslutning blev tirsdag præsenteret af blandt andre Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og klimaminister Dan Jørgensen (S). Foto: Birgitte Carol Heiberg
Som et af de sidste kulfyrede kraftværker dropper Fjernvarme Fyn kullene fra 2022, og det sætter så markante klimaaftryk, at det vil kunne aflæses i landets samlede CO2-regnskab. For fjernvarmekunderne betyder det en lidt højere varmeregning.

250.000 tons bjerge af kul, der er sejlet ind fra lande som Colombia og Rusland, ligger lige nu ved Odense Kanal og venter på at blive brændt af og forvandlet til fjernvarme i Fjernvarme Fyns anlæg.

Måske bliver der brug for en enkelt sort sending mere, men i 2022 er det slut. Kullet forsvinder, varmen i fjernvarmerørene bliver grøn, og det vil sætte et markant aftryk ikke bare på Odenses lokale CO2-regnskab, men på hele landets.

- Det her er et kvantespring for Odense og et stort spring for Danmark. Det er vi glade for og stolte af, fremhæver Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S), da den kulfri beslutning tirsdag bliver præsenteret på et pressemøde for foden af kulanlæggets høje skorsten.

Ved at droppe kullet forsvinder hvert år 375.000 tons CO2, og det skærer knap en procent af den samlede danske udledning - det svarer til, at 200.000 benzin- og dieselbiler bliver til el-biler. Og med en national ambition om frem mod 2030 at reducere CO2-udledningen med 70 procent glæder også klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) sig over den odenseanske beslutning.

- Tillykke! Det er fantastisk godt gået. Ingen regering og intet politisk flertal på Christiansborg kan alene nå målet om 70 procents reduktion. Vi er helt afhængige af, at blandt andet også kommunerne bidrager, og det skal I have kæmpe tak for, siger han.

Kort fortalt om Fjernvarme Fyn

  • Odense Kommune ejer 97 procent af Fjernvarme Fyn, mens Nordfyns Kommune ejer 3 procent.
  • Selskabet leverer fjernvarme og varmt vand til 66.500 fynske kunder fordelt på flere end 100.000 boliger, industrivirksomheder og institutioner.
  • Alene de fynske gartnerier aftager cirka 16 procent af varmen fra Fjernvarme Fyn.
  • Kul udgør lige nu cirka en tredjedel af varmeforsyningen hos Fjernvarme Fyn, mens resten kommer fra forbrænding af affald, halm og træflis.
  • Et byrådsflertal i Odense har besluttet at undersøge muligheden for at sælge fjernvarmeselskabet til Energi Fyn for at skabe ét stort, lokalt og forbrugerejet forsyningsselskab. De forhandlinger er lige nu i gang.

Prisen stiger

Fynsværket er imidlertid langtfra første kraftværk, der giver slip på kullene og de høje CO2-udledninger, og ud over det fynske af slagsen har kun Ørsteds værker i blandt andet Esbjerg og Avedøre og Nordjyllandsværket stadig kul i anlæggene.

Men når det har trukket ud i Odense, skyldes det ifølge Peter Rahbæk Juel et hensyn til Fyns mange gartnerier, der er store fjernvarmekunder.

- Vi skal være ærlige omkring, at andre har sluppet kullet tidligere. Men vi bærer ansvaret for et helt gartnerierhverv og 5000 arbejdspladser, og højere varmepriser ville få fatale økonomiske konsekvenser for den branche. Derfor giver det mig ro i maven, at der nu er lavet en aftale om, at varmepriserne til gartnerierne fortsat vil være konkurrencedygtige, understreger han.

For de cirka 100.000 fynske husstande, der får leveret varmen fra Fjernvarme Fyn, stiger regningen med det, der svarer til 300 kroner om året for en gennemsnitlig husstand på 130 kvadratmeter.

- Der er ingen tvivl om, at den grønne omstilling koster noget, men jeg tror, de fleste vil synes, at det er fair nok, mener Rahbæk Juel.

Trods prisstigningen vil den fynske fjernvarme fortsat være blandt landets billigste.

Annonce

Ingen statskroner

Fjernvarme Fyn investerer over de næste 10 år to milliarder kroner i nye teknologier som varmepumper, elkedler og verdens største damvarmelager. Nogle af pengene har det kommunalt ejede fjernvarmeselskab selv sparet op, mens de låner de fleste. Odenses borgmester håbede ellers på økonomisk hjælp fra Christiansborg, men det kommer der ikke noget af.

- Der ville gå flere år, før vi ville få svar på statsstøtten, og det vil vi ikke vente på, siger Peter Rahbæk Juel.

Egentlig var ambitionen, at bjergene af kul skulle være væk fra Fynsværket i 2030, for få år siden blev det ændret til 2025, men nu gør en kombination af nye, teknologiske løsninger - og noget indledende hjælp fra gas - det altså muligt at slukke for det kulfyrede anlæg i 2022.

Annonce
Assens For abonnenter

Efter stormøde om spyt, hærværk og trusler skal forældre på banen: - Vi skal passe på med ikke at stigmatisere nogen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Nedbryderfirma fyret for anden gang efter ny asbest-afsløring: - Vi har fået en garanti for, at BR Miljøtech ikke længere vil være på byggepladsen

Erhverv For abonnenter

Svin med betændte klove blev transporteret af fynsk vognmand - en fik revet trynen revet af: - Det er kun toppen af isbjerget

Odense

I Byen Odense: Specialbutik genåbner i nyt lokale, stor kæde rykker deres butik ud af gågaden, og Madklubben åbner to nye restauranter

GOG For abonnenter

Uimodståelig Mathias Gidsel tilbage - og GOG viser sig som seriøs DM-kandidat

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Kerteminde

Ny drejning i byggeskandale: Byggebrødre med ejendomme på Fyn undersøges af politiet

Kerteminde For abonnenter

De synger stadigvæk ikke 'vi går aldrig hjem' på Den Røde: Regina kæmper dog videre trods nyt afslag

Kritikken hagler ned over omstridt virksomhed, men esbjergenserne boykotter ikke: - Folk har måske en mening, men de går oftest ud med en kasse under armen alligevel

Live Sport For abonnenter

Se matchen her: Holsted Tigers tog imod Esbjerg Vikings

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Nordfyn

Ukrainsk ambassadør på fynsk besøg: - Det gav dem en tryghed og en forståelse

Middelfart For abonnenter

Ægtepar vil kæmpe mod stor solcellepark: - Jeg har ikke bosat mig på landet for at se på solceller

OB

Bo Henriksen har noteret sig Hans Christian Bernats fejl og vil søge at udnytte det i pokalfinalen

Annonce