Annonce
Fyn

Fjernvarmeformand: God idé at få muligt salg undersøgt

Formand for Fjernvarme Fyn, Anker Boye, kalder det fornuftigt at undersøge mulighederne for et salg nærmere. Som borgmester i Odense forsøgte han i 2013 at gennemføre et salg, men opgav tanken, der der ikke var bred tilslutning til det i byrådet. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Tidligere borgmester Anker Boye (S), i dag formand for Fjernvarme Fyn A/S, forsøgte i 2013 som borgmester at sælge Fjernvarme Fyn. Nu er et muligt salg igen på dagsordenen, og det er en god idé at få undersøgt mulighederne, mener Anker Boye.

- Hvad er din umiddelbare kommentar til planerne om måske at sælge Fjernvarme Fyn A/S?

- Jeg synes, det er fornuftigt at få undersøgt mulighederne, som der nu er lagt op til.

- Hvorfor?

- El og varme har altid hørt sammen, lige siden vi begyndte at lave strøm i 1929. Vi har gennem årene brugt overskudsvarmen fra elproduktion til fjernvarme. Den teknologiske udvikling fortsætter med uformindsket styrke, senest med anvendelsen af Facebooks overskudsvarme, så både fagligt, organisatorisk og administrativt kan der være en god idé i at slå de to selskaber sammen, for det vil skabe en stærk fynsk forbrugerejet enhed, som fortsat kan udvikle sig og klare sig i konkurrencen.

- Nu kom planerne frem under budgetbehandlingen i Odense Byråd, sådan nærmest ud af det blå. Hvad synes du om det?

- Det er ærgerligt, at planerne kom til offentlighedens kendskab på den måde. Der har været et stort forarbejde allerede, og det er foregået i fuld fortrolighed, som den slags er nødt til at gøre af hensyn til medarbejdere, samarbejdspartnere og kunder. Men nu er katten uden af sækken, og så må processen køre videre.

- I 2013, hvor du som borgmester var inde i de samme overvejelser, var der kritiske røster om, at et salg til en anden ejer kunne føre til højere priser på fjernvarmen. Den frygt er vel også til stede i dag, hvordan ser du på det?

- Prisen på fjernvarme i Odense har historisk set været en af de laveste i landet. Det har vi tradition for, og der vil, også med en ny ejer, fortsat være stort fokus på prisen. Vi har store private brugere og virksomheder, herunder hele gartnerierhvervet, der er stærkt konkurrenceudsat, og her er det vigtigt, at prisen er så gunstig som mulig. Så det fokus vil altid være til stede, uanset ejerskabet.

- Hvis det ender med et salg, hvordan har du det så med, at du som formand lykkes med det, som du som borgmester ikke fik gennemført i 2013?

- Dengang syntes jeg - ligesom nu - at det er fornuftigt med et salg, hvis de rette betingelser er til stede. Og at det nu bliver undersøgt nærmere, det er godt. At det ikke blev til noget i 2013 skyldtes, at jeg ikke ville lade et byråd med et snævert flertal træffe så stor en beslutning. Den slags beslutninger kræver store, brede flertal i byrådet, det var ikke til stede dengang. Om der er det nu, må den kommende tid vise.

- Hvis det ender med salg, hvordan vil du betegne det?

- Bedre sent end aldrig.

Annonce
Fynsværket laver strøm til en stor del af Fyn, og overskudsvarmen bruges til fjernvarme. Nu er en sammenslutning af el- og fjernvarmeselskabet på tale. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce