Annonce
Erhverv

Fjernvarme Fyn-salg: Seks grunde til at lægge el og varme sammen

I fremtiden kommer der ikke el fra Fynsværket. I stedet skal de store højspændingsmaster føre el hen til værket, så det kan opvarme odenseanernes fjernvarmevand. Arkivfoto: Jørgen Hansen
Politikere og el-folk kunne godt tænke sig at lægge Fjernvarme Fyn og Energi Fyn sammen. Her er de årsager, der ligger bag deres interesse.

Brødtekst

1. El er grøn

Danmark er i gang med en grøn omstilling, der blandt andet betyder, at kullene skal væk fra Fynsværket allerede i 2025. En stor del af vores strøm er allerede produceret af vindmøller og andre grønne produktionsformer, og om få år vil det gælde 100 procent af produktionen. Derfor kan mere brug af el gøre fjernvarmen grønnere og erstatte kullene ved Odense Kanal.

2. Selvstændighed skaber barrierer

Fjernvarme Fyn kan godt på egen hånd begynde den grønne omstilling og for eksempel købe el fra Energi Fyn til at producere varme. Men det at de to selskaber er selvstændige gør det dyrere at samkøre deres energiformer på tværs af selskaberne. Det skyldes blandt andet, at de er underlagt hver sit sæt forskellige statslige regler og afgifter. Desuden vil hvert selskab være ønske at finde den løsning, der giver dette selskab den bedste økonomi, i stedet for den løsning, der alt i alt giver den bedste økonomi.

3. Fjernvarmen bliver mere fri

Fjernvarme er ved at blive liberaliseret. Det betyder blandt andet, at der ikke længere er tilslutningspligt til fjernvarmen, når der laves en ny udstykning af boliger. Et selskab med flere energiformer kan mere frit skræddersy den rigtige varmeløsning til det enkelte boligområde.

4. Fjernvarme er ikke altid billigst

I Odense er indbyggerne vant til, at fjernvarme er billig varme, men sådan er det ikke alle steder, fordi teknologien har udviklet sig. Enkelte steder er fjernvarmen dyrere end et oliefyr, og mange steder er det billigst at opvarme huset med en moderne varmepumpe, som ved hjælp af elektricitet suger varme ud af luften eller jorden. Et selskab med flere energiformer har friheden til at tilbyde husejerne forskellige varme-muligheder alt efter, hvad der er mest økonomisk i det konkrete tilfælde.

5. Størrelse betyder noget

I forsyningsbranchen er der mange penge at hente ved stordrift. Derfor er der i Jylland og på Sjælland opstået kæmpestore elselskaber gennem fusioner. Hvis den fynske fjernvarme, el og gas samles under et, kan de tilsammen opnå en kritisk masse, der både giver besparelser og gør det lettere at håndtere de meget store investeringer, som det vil koste at få kullene ud af fjernvarmen.

6. El kan ikke gemmes

El kan ikke lægges på lager, men det kan både varme - i form af varmt vand i store tanke og kedler og naturgas - i Danmarks to store gaslagre. En tæt integration af energiformerne kan løse eller i hvert fald afbøde problemerne med den meget svingende produktion af el fra vind og sol.

Annonce
Sport For abonnenter

Landsholdets mangeårige massør har haft pacemaker i 27 år: Han tænker ikke på den, men tænker meget på Christian Eriksen

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Se videoen: Da kampuret slog 10 sendte barndomsbyen klapsalver af sted til Eriksen

Sport

Genlæs livebloggen: Danmark taber 1-2 efter formidabel præstation  

Annonce