Over de næste 10 år investerer Fjernvarme Fyn to milliarder kroner i at blive kulfri for i stedet ved hjælp af nye teknologier at sende langt mere klimavenlig varme ud i de fynske radiatorer.
Den beslutning er netop blevet præsenteret, og det sker midt i forhandlingerne om det omdiskuterede eventuelle salg af fjernvarmen til Energi Fyn.
I dag ejer Odense Kommune 97 procent af Fjernvarme Fyn - Nordfyns Kommune ejer resten - men et politisk byrådsflertal i Odense har besluttet at undersøge muligheden for at sælge til Energi Fyn for at skabe ét stort forbrugerejet forsyningsselskab og få det, der er kaldt "et væsentligt, trecifret millionbeløb" i kommunens pengekasse.
Men ifølge både Venstre og Det Konservative Folkeparti viser den seneste beslutning om at droppe kullet fra 2022, at Fjernvarme Fyn ikke behøver blive del af nogen større organisation for at "få større organisatorisk og finansiel styrke til at gå ind i grøn omstilling", som det er beskrevet i den politiske aftale omkring det eventuelle salg.
- Det skal ikke være den grønne omstilling, der afgør et salg, mener Christoffer Lilleholt, der er Venstres politiske ordfører og også næstformand i Fjernvarme Fyns bestyrelse.
- Uanset ejerform kan den grønne omstilling gennemføres. Jeg er glad for og stolt over, at kommunen er så dygtig, at der nu er lagt en plan og kan købes teknologier, der uden markante prisstigninger for hverken borgere eller erhverv udfaser kullet allerede i 2022. Den sten er nu ryddet af vejen, konstaterer han.
Også Konservatives rådmand, Søren Windell, er optaget af risikoen for højere varmepriser ved et salg og fremhæver ligesom Lilleholt, at kommunen som ejer nu med kulbeslutningen har vist sit grønne værd.
- Det er dejligt, vi som ejere kan sætte en retning og bestemme, hvad der skal ske, siger Søren Windell.
Kort fortalt om fjernvarmen
- På et pressemøde tirsdag præsenterede Fjernvarme Fyn planen for, hvordan de i 2022 dropper kullet og dermed reducerer den nationale CO2-udledning med knap en procent.
- Kul udgør lige nu cirka en tredjedel af varmeforsyningen hos Fjernvarme Fyn, mens resten kommer fra forbrænding af affald, halm og træflis. Fra 2022 skal kullet erstattes af blandt andet varmepumper, elkedler, et såkaldt damvarmelager og et større biomasseanlæg til træflis.
- Der investeres to milliarder kroner i den grønne omstilling over de næste 10 år, og for både private husholdninger og for gartnerierne, der aftager cirka 16 procent af varmen fra Fjernvarme Fyn, betyder det prisstigninger på højst 3-6 procent. For en gennemsnitlig husstand på 130 kvadratmeter bliver varmeregningen cirka 300 kroner dyrere om året.
- I efteråret sidste år besluttede et byrådsflertal i Odense at undersøge muligheden for at sælge fjernvarmeselskabet til Energi Fyn for at skabe ét stort, lokalt og forbrugerejet forsyningsselskab. De forhandlinger er lige nu i gang.