Annonce
Odense

Fjernvarme Fyn investerer milliarder i at blive fri for kul: Forhandlingerne om et salg fortsætter

Der skal ikke længere sejles bjerge af kul ind til Fynsværket fra lande som Colombia og Rusland. Fra 2022 skal Fjernvarme Fyn producere mere grøn og mindre CO2-belastende varme. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Den grønne omstilling er ikke længere noget argument for at sælge Fjernvarme Fyn, mener V og K, men den socialdemokratiske fjernvarmeformand ser med investeringer i ny teknologi nu endnu bedre argumenter for at lade Energi Fyn købe selskabet. Energi Fyn har ingen kommentarer til, hvorvidt deres interesse er blevet større eller mindre.

Over de næste 10 år investerer Fjernvarme Fyn to milliarder kroner i at blive kulfri for i stedet ved hjælp af nye teknologier at sende langt mere klimavenlig varme ud i de fynske radiatorer.

Den beslutning er netop blevet præsenteret, og det sker midt i forhandlingerne om det omdiskuterede eventuelle salg af fjernvarmen til Energi Fyn.

I dag ejer Odense Kommune 97 procent af Fjernvarme Fyn - Nordfyns Kommune ejer resten - men et politisk byrådsflertal i Odense har besluttet at undersøge muligheden for at sælge til Energi Fyn for at skabe ét stort forbrugerejet forsyningsselskab og få det, der er kaldt "et væsentligt, trecifret millionbeløb" i kommunens pengekasse.

Men ifølge både Venstre og Det Konservative Folkeparti viser den seneste beslutning om at droppe kullet fra 2022, at Fjernvarme Fyn ikke behøver blive del af nogen større organisation for at "få større organisatorisk og finansiel styrke til at gå ind i grøn omstilling", som det er beskrevet i den politiske aftale omkring det eventuelle salg.

- Det skal ikke være den grønne omstilling, der afgør et salg, mener Christoffer Lilleholt, der er Venstres politiske ordfører og også næstformand i Fjernvarme Fyns bestyrelse.

- Uanset ejerform kan den grønne omstilling gennemføres. Jeg er glad for og stolt over, at kommunen er så dygtig, at der nu er lagt en plan og kan købes teknologier, der uden markante prisstigninger for hverken borgere eller erhverv udfaser kullet allerede i 2022. Den sten er nu ryddet af vejen, konstaterer han.

Også Konservatives rådmand, Søren Windell, er optaget af risikoen for højere varmepriser ved et salg og fremhæver ligesom Lilleholt, at kommunen som ejer nu med kulbeslutningen har vist sit grønne værd.

- Det er dejligt, vi som ejere kan sætte en retning og bestemme, hvad der skal ske, siger Søren Windell.

Kort fortalt om fjernvarmen

  • På et pressemøde tirsdag præsenterede Fjernvarme Fyn planen for, hvordan de i 2022 dropper kullet og dermed reducerer den nationale CO2-udledning med knap en procent.
  • Kul udgør lige nu cirka en tredjedel af varmeforsyningen hos Fjernvarme Fyn, mens resten kommer fra forbrænding af affald, halm og træflis. Fra 2022 skal kullet erstattes af blandt andet varmepumper, elkedler, et såkaldt damvarmelager og et større biomasseanlæg til træflis.
  • Der investeres to milliarder kroner i den grønne omstilling over de næste 10 år, og for både private husholdninger og for gartnerierne, der aftager cirka 16 procent af varmen fra Fjernvarme Fyn, betyder det prisstigninger på højst 3-6 procent. For en gennemsnitlig husstand på 130 kvadratmeter bliver varmeregningen cirka 300 kroner dyrere om året.
  • I efteråret sidste år besluttede et byrådsflertal i Odense at undersøge muligheden for at sælge fjernvarmeselskabet til Energi Fyn for at skabe ét stort, lokalt og forbrugerejet forsyningsselskab. De forhandlinger er lige nu i gang.

Energi Fyn uden kommentarer

Hos Socialdemokratiet, derimod, mener tidligere borgmester og nuværende formand for Fjernvarme Fyn Anker Boye, at de nu vedtagne, kulerstattende teknologier, der blandt andet tæller store eldrevne varmepumper, giver endnu bedre argumenter for at lade Fjernvarme Fyn og Energi Fyn blive til ét forbrugerejet selskab.

- Som den teknologiske udvikling går for sig, vil el og varme i fremtiden være endnu mere forbundet, og derfor synes jeg, det giver god mening at samle de to selskaber, forklarer han.

Til det siger Christoffer Lilleholt:

- Ja, der vil være en synergi, og det er også derfor, at Energi Fyn er den oplagte køber. Men det betyder ikke, at kommunen ikke som ejer kan sikre den grønne omstilling, fastholder han.

Partierne har endnu ikke taget nogen endelig stilling til et fjernvarmesalg og afventer lige nu de igangværende forhandlinger.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) har tidligere sagt, at han håber på inden sommerferien at have et oplæg til en salgsaftale, som så skal diskuteres i både byråd og offentlighed.

Og ifølge stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen, der er Odense Kommunes forhandler, ændrer de seneste beslutninger umiddelbart ikke noget.

- Energi Fyn er bekendt med planerne for kulstop i 2022, og det får derfor ingen betydning for salgsprocessen, oplyser han.

- Og i forhold til tidsplanen afventer vi p.t. Energi Fyns oplæg til, hvor lang tid de har brug for for at få dannet sig et overblik over selskabet.

Hos Energi Fyn ønsker bestyrelsesformand Søren Thorsager ikke at fortælle, hvilken betydning de grønne milliardinvesteringer har for selskabets interesse i eventuelt at købe Fjernvarme Fyn.

I en mail skriver han:

- Energi Fyn indgår som bekendt i en proces med Odense Kommune vedrørende et eventuelt køb af Fjernvarme Fyn. Vi har ikke mulighed for at kommentere på sagen midt i processen. Men helt generelt understøtter Energi Fyn den grønne omstilling og dermed kuludfasningen på Fynsværket.

Annonce
Assens For abonnenter

Efter stormøde om spyt, hærværk og trusler skal forældre på banen: - Vi skal passe på med ikke at stigmatisere nogen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Nedbryderfirma fyret for anden gang efter ny asbest-afsløring: - Vi har fået en garanti for, at BR Miljøtech ikke længere vil være på byggepladsen

Erhverv For abonnenter

Svin med betændte klove blev transporteret af fynsk vognmand - en fik revet trynen revet af: - Det er kun toppen af isbjerget

Odense

I Byen Odense: Specialbutik genåbner i nyt lokale, stor kæde rykker deres butik ud af gågaden, og Madklubben åbner to nye restauranter

GOG For abonnenter

Uimodståelig Mathias Gidsel tilbage - og GOG viser sig som seriøs DM-kandidat

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Kerteminde

Ny drejning i byggeskandale: Byggebrødre med ejendomme på Fyn undersøges af politiet

Kerteminde For abonnenter

De synger stadigvæk ikke 'vi går aldrig hjem' på Den Røde: Regina kæmper dog videre trods nyt afslag

Kritikken hagler ned over omstridt virksomhed, men esbjergenserne boykotter ikke: - Folk har måske en mening, men de går oftest ud med en kasse under armen alligevel

Live Sport For abonnenter

Se matchen her: Holsted Tigers tog imod Esbjerg Vikings

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Nordfyn

Ukrainsk ambassadør på fynsk besøg: - Det gav dem en tryghed og en forståelse

Middelfart For abonnenter

Ægtepar vil kæmpe mod stor solcellepark: - Jeg har ikke bosat mig på landet for at se på solceller

OB

Bo Henriksen har noteret sig Hans Christian Bernats fejl og vil søge at udnytte det i pokalfinalen

Annonce