Annonce
Indland

Fjerde flest blandt alle politikredse: Fyn ramt af næsten 800 flere indbrud i 2018 end året før

Mens der i syv af landets politikredse i 2018 blev anmeldt færre indbrud end året før, steg antallet af anmeldelser til Fyns Politi med 17 procent. Værst har udviklingen været i Faaborg-Midtfyn, hvor der er sket en stigning på 37 procent fra 2017 til 2018. Foto: Shutterstock/Ritzau Scanpix.

Fyns Politi fik 17 procent flere anmeldelser om indbrud i 2018 end året før, viser nye tal. Ser man på kommunerne, har Assens, Langeland og især Faaborg-Midtfyn oplevet de største stigninger, mens der i Svendborg og på Ærø blev anmeldt færre indbrud.

Efter fem år i træk med nedgange i antallet af anmeldelser om indbrud, er tendensen vendt i 2018. Her fik Fyns Politi 5.245 anmeldelser mod 4.470 i 2017 - en stigning på cirka 17 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Dermed indtager den fynske politikreds en fjerdeplads blandt landets 12 kredse, hvor kun Københavns Politi, Østjyllands Politi og Nordsjællands Politi sidste år har modtaget flere anmeldelser om indbrud med henholdsvis 5.728, 6.402 og 6.626 anmeldelser fra blandt andet borgere, virksomheder og offentlige institutioner.

Hos lederen af Fyns Politis særlige indbrudsgruppe, Finn Wegner, er oplevelsen også, at der har været flere anmeldelser af indbrud på Fyn.

- Indtil oktober lå vi godt i svinget. Fra midt november er det væltet med indbrudstallet. Vi har klare indikationer på, at det fra slut november er omrejsende kriminelle grupperinger, der står bag en del af indbruddene. Vi tror også stadig, at de holder til her, siger han.

Overordnet er der dog - som på landsplan - fortsat tale om en pæn nedgang på Fyn, hvis man ser tilbage på tiden efter politireformen i 2007. Antallet af indbrudsanmeldelser toppede med 10.075 i 2009.

Det er forsat i et klart mindretal af sagerne om indbrud, at Fyns Politi sigter personer for indbrudene.

Med en sigtelsesprocent på 12,9 procent, kommer Fyns Politi dog tæt på landsgennemsnittet på 13,1 procent. Lavest ligger Midt- og Vestsjællands Politi med 7 procent, mens Midt- og Vestjylland med 22,5 procent indtager andenpladsen - kun overgået af Bornholms Politi, der i 2018 rejste sigtelse i 38 sager mod 54 anmeldelser og dermed ligger på hele 70,4 procent.

Det er dog vigtigt at tage forbehold for, at der ikke nødvendigvis rejses sigtelse samme år, som et indbrud er anmeldt. Eksempelvis kan en ransagning i én sag føre til koster, der kan kædes samme med tidligere, uopklarede indbrud.

Annonce

Stor forskel på fynske kommuner

Med næsten 2250 anmeldelser, tegner Fyns største kommune Odense sig ikke overraskende for størstedelen af fynboernes anmeldte indbrud - knap 43 procent.

Odenseanerne anmeldte 20 procent flere indbrud sidste år end året før, mens de største stigninger er sket i Faaborg-Midtfyn med 37 procent flere og Langeland og Assens med henholdsvis 33 og 28 procent flere indbrud.

I Nyborg er det stort set status quo med en stigning på knap tre procent, mens Svendborg havde 15 procent færre anmeldelser og Ærø hele 43 procent færre anmeldelser. For sidstnævnte kommune er der dog tale om forholdsvis små tal med 13 anmeldelser i 2018 mod 23 året før - og der kan derfor lettere ske store udsving fra år til år.

Efter Odense har Faaborg-Midtfyn (10,3 procent) Middelfart (9,4 procent) Svendborg (8,8 procent) og Assens med 8,6 procent stået for de største andele af indbruddene, der er blevet anmeldt.

Flest pr. indbygger på Langeland

Mens størstedelen af indbruddene anmeldes i Odense Kommune, er det imidlertid andre kommuner, hvor der er flest anmeldelser i forhold til antallet af borgere. I Odense anmeldes der 11,1 indbrud pr. 1000 indbyggere, men 11,4 i Kerteminde, 12,9 i Middelfart og 13,1 i Langeland, som topper listen. Det viser tal fra politiet.

Færrest indbrud har Ærø med 2,1 pr. 1000 indbyggere, efterfulgt af Svendborg med 7,8 og Nyborg med 8,9 pr. 1000 indbyggere.

Af de 5.245 anmeldelser om indbrud på Fyn, Ærø og Langeland i 2018 var godt halvdelen i beboelser. Godt en fjerdedel af anmeldelserne omhandlede forretninger og virksomheder, mens en femtedel var i sommerhuse, garager, kolonihavehuse, skurvogne og lignende.

Chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj fra Fyns Politi kan ikke genkende Danmarks Statistiks tal for indbrud i fynske hjem i 2018. Hans tvivl bunder i, at han mener, at Danmarks Statistik har ændret metode for opgørelsen af indbrud, og at tallene for 2017 og 2018 ikke er sammenlignelige.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce