Annonce
Indland

Fjerde flest blandt alle politikredse: Fyn ramt af næsten 800 flere indbrud i 2018 end året før

Mens der i syv af landets politikredse i 2018 blev anmeldt færre indbrud end året før, steg antallet af anmeldelser til Fyns Politi med 17 procent. Værst har udviklingen været i Faaborg-Midtfyn, hvor der er sket en stigning på 37 procent fra 2017 til 2018. Foto: Shutterstock/Ritzau Scanpix.

Fyns Politi fik 17 procent flere anmeldelser om indbrud i 2018 end året før, viser nye tal. Ser man på kommunerne, har Assens, Langeland og især Faaborg-Midtfyn oplevet de største stigninger, mens der i Svendborg og på Ærø blev anmeldt færre indbrud.

Efter fem år i træk med nedgange i antallet af anmeldelser om indbrud, er tendensen vendt i 2018. Her fik Fyns Politi 5.245 anmeldelser mod 4.470 i 2017 - en stigning på cirka 17 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Dermed indtager den fynske politikreds en fjerdeplads blandt landets 12 kredse, hvor kun Københavns Politi, Østjyllands Politi og Nordsjællands Politi sidste år har modtaget flere anmeldelser om indbrud med henholdsvis 5.728, 6.402 og 6.626 anmeldelser fra blandt andet borgere, virksomheder og offentlige institutioner.

Hos lederen af Fyns Politis særlige indbrudsgruppe, Finn Wegner, er oplevelsen også, at der har været flere anmeldelser af indbrud på Fyn.

- Indtil oktober lå vi godt i svinget. Fra midt november er det væltet med indbrudstallet. Vi har klare indikationer på, at det fra slut november er omrejsende kriminelle grupperinger, der står bag en del af indbruddene. Vi tror også stadig, at de holder til her, siger han.

Overordnet er der dog - som på landsplan - fortsat tale om en pæn nedgang på Fyn, hvis man ser tilbage på tiden efter politireformen i 2007. Antallet af indbrudsanmeldelser toppede med 10.075 i 2009.

Det er forsat i et klart mindretal af sagerne om indbrud, at Fyns Politi sigter personer for indbrudene.

Med en sigtelsesprocent på 12,9 procent, kommer Fyns Politi dog tæt på landsgennemsnittet på 13,1 procent. Lavest ligger Midt- og Vestsjællands Politi med 7 procent, mens Midt- og Vestjylland med 22,5 procent indtager andenpladsen - kun overgået af Bornholms Politi, der i 2018 rejste sigtelse i 38 sager mod 54 anmeldelser og dermed ligger på hele 70,4 procent.

Det er dog vigtigt at tage forbehold for, at der ikke nødvendigvis rejses sigtelse samme år, som et indbrud er anmeldt. Eksempelvis kan en ransagning i én sag føre til koster, der kan kædes samme med tidligere, uopklarede indbrud.

Annonce

Stor forskel på fynske kommuner

Med næsten 2250 anmeldelser, tegner Fyns største kommune Odense sig ikke overraskende for størstedelen af fynboernes anmeldte indbrud - knap 43 procent.

Odenseanerne anmeldte 20 procent flere indbrud sidste år end året før, mens de største stigninger er sket i Faaborg-Midtfyn med 37 procent flere og Langeland og Assens med henholdsvis 33 og 28 procent flere indbrud.

I Nyborg er det stort set status quo med en stigning på knap tre procent, mens Svendborg havde 15 procent færre anmeldelser og Ærø hele 43 procent færre anmeldelser. For sidstnævnte kommune er der dog tale om forholdsvis små tal med 13 anmeldelser i 2018 mod 23 året før - og der kan derfor lettere ske store udsving fra år til år.

Efter Odense har Faaborg-Midtfyn (10,3 procent) Middelfart (9,4 procent) Svendborg (8,8 procent) og Assens med 8,6 procent stået for de største andele af indbruddene, der er blevet anmeldt.

Flest pr. indbygger på Langeland

Mens størstedelen af indbruddene anmeldes i Odense Kommune, er det imidlertid andre kommuner, hvor der er flest anmeldelser i forhold til antallet af borgere. I Odense anmeldes der 11,1 indbrud pr. 1000 indbyggere, men 11,4 i Kerteminde, 12,9 i Middelfart og 13,1 i Langeland, som topper listen. Det viser tal fra politiet.

Færrest indbrud har Ærø med 2,1 pr. 1000 indbyggere, efterfulgt af Svendborg med 7,8 og Nyborg med 8,9 pr. 1000 indbyggere.

Af de 5.245 anmeldelser om indbrud på Fyn, Ærø og Langeland i 2018 var godt halvdelen i beboelser. Godt en fjerdedel af anmeldelserne omhandlede forretninger og virksomheder, mens en femtedel var i sommerhuse, garager, kolonihavehuse, skurvogne og lignende.

Chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj fra Fyns Politi kan ikke genkende Danmarks Statistiks tal for indbrud i fynske hjem i 2018. Hans tvivl bunder i, at han mener, at Danmarks Statistik har ændret metode for opgørelsen af indbrud, og at tallene for 2017 og 2018 ikke er sammenlignelige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Fyn

Stor politiaktion i Munkebo: Har sandsynligvis forbindelse til terror

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce