Annonce
Faaborg-Midtfyn

Fitnesscenter: Kommune tryner de private fitness-centre

Som privat fitnessejer føler Betina Stub Thygesen sig udsat for unfair konkurrence fra Forum Faaborgs side. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen
Betina Stub Thygesen, der ejer fitnesscentret Bella Belluga, mener, at det kommunalt støttede Forum Faaborg udkonkurrerer private fitnesscentre.

Faaborg-Midtfyn: Et fitnessabonnement til 325 kroner/mdr., hvor der ud over adgang til alle faciliteter i Forum Faaborg er fri adgang til at benytte svømmehallen.

Det er et konkurrenceforvridende tilbud til faaborgenserne, mener ejeren af fitnesscentret Bella Beluga, Betina Stub Thygesen. Det har hun ment i adskillige år, men i januar 2018 - efter hendes mand Christian Thygesen var fratrådt som borgmester - formulerende hun en 10 sider lang klage til Ankestyrelsen, der fører tilsyn med kommunernes ageren i forhold til kommunalfuldmagten.

Ankestyrelsen tygger stadig på sagen. Senest er Faaborg-Midtfyn Kommune blevet bedt om et svar på klagen, og det svar fik styrelsen i midten af april.

- Vi er i fuld gang med sagen, og vi forventer at komme med et svar om to til tre måneder, lyder det fra pressemedarbejder i Ankestyrelsen Marie Bladt Apitz.

Helt konkret har Betina Stub Thygesen bedt Ankestyrelsen tage stilling til, om det er lovligt, at Faaborg Midtfyn Kommune økonomisk støtter et idrætscenter som Forum Faaborg, der driver et fitnesscenter på kommercielle vilkår.

Og om det er lovligt, at Forum Faaborg udbyder fitnessprodukter til priser, som ifølge Betina Stub Thygesen ligger væsentligt under markedsprisen. Endvidere mener hun, at kommunen - i strid med lovgivningen - har undladt at føre tilsyn med de støttemidler, der er tildelt kommunens selvejende idrætsinstitutioner og folkeoplysende foreninger.

En af hendes pointer er f.eks., at Forum Faaborg tilbyder rabat på adgang til svømmehal til flexmotionister.

Det er i strid med kommunens forpligtelse til at sikre, at der for kommunens borgerne er fri og lige adgang til et tilbud som en svømmehal, mener Betina Stub Thygesen.

"Borgere, der dyrker fitness i et af de kommercielle centre, er ikke begunstiget i deres adgang til svømmehal i forhold til de borgere, der dyrker fitness i Forum Faaborg", skriver hun.

Præcis den samme problematik gør sig i øvrigt gældende i Midtfyns Fritidscenter.

"Som selvstændig virksomhedsejer og skatteborger føler jeg min retssikkerhed krænket ved at skulle konkurrere med skattefinansierede produkter, der udbydes på et kommercielt marked men ikke på kommercielle vilkår," skriver hun blandt andet i klagen.

Hun slutter skrivelsen med et ønske om, at Ankestyrelsen foretager en kulegravning af forholdene i Faaborg-Midtfyn.

"Det handler ganske enkelt om den enkelte borgers retssikkerhed og mulighed for at udfolde sit erhverv uden at blive udkonkurreret og trynet af systemet eller andre borgere, der misbruger systemet", skriver hun.

Annonce

Priserne på fitness

Forum Faaborg tilbyder fitness, hold og svømmehal for en pris på 325 kr./mdr.

Dansk Fitness og Bella Beluga tager nogenlunde det samme - uden svømmehal.

Ren fitness i Forum Faaborg koster 200 kr./mdr., mens Dansk Fitness og Bella Beluga tager henholdsvis 324 kr./mdr. og 299 kr./mdr.

Vi tager kostprisen

Kommunens svar den 15. april 2019, underskrevet af direktør i Faaborg Midtfyn Kommune, Helle Vibeke Carstensen, indledes med en afvisning af, at forvaltningen skulle have "ført politikerne bag lyset".

"...enhver beslutning om at yde støtte til hallerne - efter fast praksis og i overensstemmelse med kommunens delgationsplan - træffes af kommunalbestyrelsen, lyder svaret.

Og derefter sideordner FMK fitness med en række andre idrætstilbud. Fitness er en idrætsform på lige fod med svømning og badminton, som kommuner lovligt kan støtte, lyder konklusionen.

"At private udbydere også har mulighed for at stille fitnessfaciliteter til rådighed for borgerne kan ikke medføre, at kommunerne fra den ene dag til den anden bør afholde sig fra at støtte denne idrætsform," lyder det blandt andet i kommunens svar.

Vedrørende Betina Stub Thygesens klage over prisen på fitnessaktiviteter i Forum Faaborg - som hun mener er under markedsprisen - holder Faaborg-Midtfyn Kommune sig til, at man i henhold til gældende lovgivning højst må opkræve kostprisen i forbindelse med varetagelse af disse aktiviteter. Kommunen forholder sig dog i den forbindelse ikke til, om kostprisen er den rigtige for Forum Faaborgs flexmotion-abonnement, hvor man for 325 kroner har adgang til både fitness og svømmehal.

Kommunen slutter med et ønske om at få lejlighed til at uddybe sit svar, hvis Betina Stub Thygesens klage skulle føre til en tilsynssag:

"Faaborg-Midtfyn Kommune imødeser også meget gerne retningslinjer for, hvordan kommunen bør indrette sin haltilskudsmodel, hvis Ankestyrelsen finder, at den eksisterende praksis ikke er i overensstemmelse med kommunalfuldmagten", lyder den afsluttende bemærkning.

En varm kartoffel

Betina Stub Thygesen har drevet Bella Beluga i fem år, og uanset udfaldet af klagen fortsætter hun sin virksomhed. Hun mener ikke, at kommunen rigtig svarer på det, der er kernen i den problematik, hun rejser.

- Det er en principiel sag for mig det her. Jeg ved ikke, om klagen kommer til at føre til noget, for det er jo en politisk varm kartoffel. Men så har jeg i det mindste gjort, hvad jeg kunne. Jeg kunne godt tænke mig, at man tog stilling til, hvordan man styrker det private erhverv i udkantsdanmark. Som det er nu, er det nærmest umuligt at få leasing til fitnessmaskiner i en by som Faaborg, og hvis vi så samtidig bliver modarbejdet af et kommunalt tilbud om gratis svømmehal. Det er noget, man må tage stilling til, ellers lukker vi jo bare, siger hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ole H. hos Aktive Seniorer

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce