Annonce
Indland

Fiskeriaftale med øget kontrol skal forhindre kvotekonger

Regeringen og samtlige partier i Folketinget har indgået en ny fiskeriaftale, der skal dæmme op for kvotekoncentrationen i dansk fiskeri.

Alle Folketingets partier indgår en aftale om fiskekvoter med skærpede regler, øget kontrol og sanktioner.

Regeringen og alle Folketingets partier har indgået en aftale, der skal sikre, at kvoterne i dansk fiskeri ikke koncentreres på for få hænder.

Aftalen skal gennem strammere regler, øget kontrol og skærpede sanktioner forhindre, at få kvotekonger kan sætte sig på en stor andel af kvoterne.

- Vi vil i langt højere grad få en rimelig balance i det danske fiskeri og være med til at fremtidssikre, at fiskeriet ikke ender på meget, meget få hænder, siger fiskeriminister Karen Ellemann (V).

Aftalen kommer, efter at Rigsrevisionen og Statsrevisorerne i august rettede deres skarpeste kritik af Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af fiskekvoter fra 2003 til 2017.

Hidtil har alene det formelle ejerskab af en kvote talt med i en fiskers kvoteregnskab. Det ændrer aftalen, så også den indflydelse, fiskere uformelt har gennem andre fiskere, tæller med i regnskabet.

Der indføres også en ny model for opgørelse af kvoteejerskab, så det ikke vil være muligt via kreative konstruktioner at eje eller disponere over kvoter ud over det gældende loft.

Der etableres også en oplysningspligt. Den gælder for alle kvoteejere, der har økonomiske engagementer i virksomheder eller hos personer, som også ejer kvoter, så det tæller med i det samlede kvoteregnskab.

- Vi vil have et indblik i de pengestrømme, der er i dansk fiskeri. Vi vil simpelthen kunne se, hvad det er, der foregår derude, siger Karen Ellemann.

Det skal gøre det helt klart, at "et loft er et loft", betoner ministeren:

- Det skal ikke længere være muligt at omgå kvotelofterne. Hverken gennem finter, pengestrømme eller andre kreative krumspring. Fremover vil det være sådan, at et loft er et loft, siger hun.

Spørgsmål: Kommer nogle af kvotekongerne til at miste deres kvoter?

- Man vil se situationer, hvor der vil være fiskere, som skal afhænde nogle af de andele, de har, svarer Karen Ellemann.

Under Fiskerikontrollen oprettes et rejsehold, hvor specialister skal føre kontrol med, at reglerne bliver overholdt. De skal blandt andet kontrollere pengestrømme og ejerskab af kvoterne.

- Endelig indfører vi markant skrappere sanktioner. Det vil sige, at hvis man snyder, opdager vi det. Og det vil blive sanktioneret, så det kan mærkes, siger Karen Ellemann.

Snyd resulterer i bøder, tilføjer ministeren, "som ikke bare er småbøder", men stemmer overens med overtrædelsen af reglerne.

Aftalens elementer implementeres løbende næste år. Den forventes fuldt implementeret 1. januar 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce