Annonce
Assens

Fiskere var klar til at forsvare fiskeyngel med skræmme-drone og truthorn: - Vi elsker jo det her

Henning Andersen står i spidsen for vandplejeudvalget i Assens og Omegns sportsfiskerforening. Foreningen vedligeholder vandløb, så ørreder kan yngle der. Foto: Lærke Bjørn Bang
18.000 små ørreder blev fredag sat ud i Puge Mølle Å i fred for deres fjende nummer et, skarven. Medlemmer af Assens og Omegns Sportsfiskerforening stod ellers klar med en skræmme-drone og truthorn for at jage fuglene væk.

Aborg: Når du har brugt halvandet år på at opformere 18.000 ørreder, er det alt for surt at se dem blive fortæret af en flok glubske skarver. Derfor stod medlemmer fra Assens og Omegns Sportsfiskerforening fredag eftermiddag klar til at skræmme fugle væk fra Puge Mølle Ås udløb ved Aborg med truthorn og en drone.

Men det blev ikke nødvendigt, for da lastbilen med tre containere indeholdende hver 6000 smolt - små havørreder - trillede ind på pladsen ved åben, forsvandt skarverne som dug for solen.

- Det er blevet værre og værre de seneste år, og de er begyndt at gå op i åerne, konstaterer Henning Andersen, som står i spidsen for foreningens vandplejeudvalg.

I samarbejde mellem Havørred Fyn, Fyns Laksefisk hos FGU Odense og lokale sportsfiskerforeninger sikres ørredbestanden ved udsætning af tusindvis af småfisk hvert år. Blandt andet i Puge Mølle Å, hvor de tre containere fredag blev tømt ved hjælp af et langt rør fra lastbil til å.

- Vi elsker jo det her, forklarer Henning Andersen, hvis arbejde - sammen med foreningens øvrige medlemmer - blandt andet består i at lægge grus i åerne, som ørreder kan lide at gyde på.

- Vi reder brudesengen, konstaterer han med et skævt smil.

Flere er begyndt at fiske

Fiskemester hos Fyns Laksefisk, Linda Bollerup Høeg, har været med til at opdrætte og udsætte ørreder i 17 år. Men det bliver mere spændende for hvert år, mener hun.

- For 17 år siden var der slet ikke den samme bevågenhed om det, men nu er der flere, der er begyndt at fiske, siger hun.


Det er en lise for sjælen. Når man står i havet i vand til knæene kan man ikke stå med sin mobil. Man kan koble helt af. Der er et enormt potentiale for mange danskere.

Søren Steen Andersen, borgmester i Assens Kommune


Fyns Laksefisk fanger ørreder ved hjælp af el i de fynske vandløb, tager dem med til FGU Odense, hvor man "stryger" fiskene, det vil sige klemmer æg ud af hunner og sæd ud af hanner og på den måde kan sikre kunstig befrugtning og opfostring af smolt. De voksne fisk sættes ud igen efter strygning.

Udsætning af fiskeyngel

Siden 1990 er der hvert år i april blevet udsat smolt - halvandet år gamle havørreder - i de fynske vandløb. I den kommende uge udsættes op mod en halv million havørreder, som er opdrættet hos Fyns Laksefisk hos FGU Odense. 

I Puge Mølle Å udsættes der 9. april 18.000 smolt, som svømmer ud i Lillebælt og spreder sig i hele landet. Når de er klar til at formere sig, vender de tilbage til Puge Mølle Å for at gyde på naturlig vis.

Havørred Fyn og udsætningerne af fisk er et fælles fynsk projekt, der er bakket op af alle 10 fynske kommuner. Assens Kommune har fornyligt overtaget projektlederskabet i Havørred Fyn og er tovholder på den nationale lystfiskerstrategi. 

Borgmester Søren Steen Andersen (V) er blandt dem, der det seneste år har opdaget fiskeriets glæder. Han er, under arbejdet med etableringen af det nationale Kyst- og Lystfiskercenter, som placeres i Assens Kommune, selv begyndt at kaste snøren ud i Lillebælt.

- Det er en lise for sjælen. Når man står i havet i vand til knæene kan man ikke stå med sin mobil. Man kan koble helt af. Der er et enormt potentiale for mange danskere, mener borgmesteren, der også deltog i udsætningen af fiskeyngel i Puge Mølle Å.

I den kommende tid vil Assens Kommune invitere folketingspolitikere på fisketur i Assens Kommune for at sætte fokus på, at man gerne vil have det kommende center på finansloven for at sikre driftsmidler, oplyser Søren Steen Andersen.

Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven