Annonce
Indland

Fiskeolie er godt nyt for mænds sædkvalitet

Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Mænd, som spiser fiskeolie, har en bedre sædkvalitet og større testikler, viser dansk undersøgelse.

Danske mænds sædkvalitet har det skidt. Hos fire ud af ti er den så dårlig, at det i større eller mindre grad påvirker deres chance for at blive fædre.

Men måske fiskeolie kan være en hjælp, viser et nyt studie fra Rigshospitalets afdeling for vækst og reproduktion.

Her konkluderer forskere på baggrund af sædprøver fra unge mænd, at kosttilskuddet øger antallet af sædceller og giver større testikler.

Ifølge lederen af studiet, professor på Rigshospitalet og Syddansk Universitet Tina Kold, er det sandsynligvis de flerumættede fedtsyrer i fiskeolien, der gavner.

- De er med til at øge testiklernes kapacitet og er vigtige for cellemembranen på sædcellerne. De fede fedtsyrer medvirker til, at sædcellerne kan udvikle sig, siger hun.

Resultatet bygger på analyser af sædprøver fra 1679 mænd, der har været på session i København i årene fra 2012 til 2017 og sagt ja til - mod et mindre beløb - at aflevere en sædprøve.

I prøverne hos de 98, der i et spørgeskema oplyste, at de havde taget fiskeolie, fandt forskerne et større antal sædceller.

Bedst så det ud hos de af mændene, der havde taget fiskeolien regelmæssigt de seneste tre måneder.

Undersøgelsen følger efter en række udenlandske undersøgelser, der har vist, at fisk og fiskeolie bedrer sæden hos mænd med nedsat sædkvalitet.

Ifølge Ulla Breth Knudsen, der er professor og overlæge på Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet i Horsens, mangler der dog fortsat studier, der beviser, at indtaget resulterer i flere graviditeter.

- Men vi tror, at der en sammenhæng, siger Ulla Breth Knudsen.

Selv om fiskeolie har en effekt, så anbefaler hun fisk.

- En fisk indeholder mange ting, for eksempel D-vitamin, selen og jod, mens du i fiskeolien kun får omega 3-fedtsyrer og måske D-vitamin, siger hun.

I Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse efterlyser talsperson Tina Teglgaard mere viden om, hvilke kostvaner der kan øge chancen for graviditet.

- Nu ved vi efterhånden en del om fisk og fiskeolie, og det er positivt, for dermed er der noget, som barnløse selv kan gøre. Men generelt er mange forvirrede.

- De hører så meget om, hvad der kan være godt at spise eller indtage af vitaminer. Man risikerer nemt at bruge en masse penge på noget, som slet ingen virkning har.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce