Annonce
Assens

'Fiskedoktoren' kom forbi: Nu er den mystiske fiskedød i Martins fiskesøer - muligvis - opklaret

Martin Hjort forpagter Aalsbogaard Lystfiskercenter, som er blevet ramt af en træls fiskedød, som der muligvis er en forklaring på nu. Foto: Aalsbogaard Lystfiskercenter/Privatfoto.
Omkring 1,5 tons ørreder og stør er døde i Aalsbogaard Lystfiskersøer den seneste tid. Der er muligvis en forklaring på den mystiske død.

Ålsbo: I sidste uge fik fiskesø-forpagter Martin Hjort omkring 200 opkald i døgnet, efter han på sociale medier meldte ud, at to af hans tre fiskesøer i Aalsbogaard Lystfiskersøer ved Rørup var ramt af en uforklarlig fiskedød.

I denne uge er telefonstormen løjet af, og Martin Hjort øjner da også en lidt lysere situation, efter han for få dage siden bogstavelig talt var på grådens rand.

Onsdag havde fiskesøen nemlig besøg af en såkaldt fiskedoktor, som ifølge Martin Hjort er en dyrlæge, der er specialiseret i fisk. Her var diagnosen forholdsvis klar.

- Der er alt for meget "energi" i vandet, når iltniveauet er så højt, som det er (det var dobbelt så højt som mindsteniveauet, red.). Der er mange kiselalger og andre algeformer i vandet, som vi så skal have fundet en løsning på, hvad vi kan gøre ved det, forklarer Martin Hjort.

- Det er højst sandsynligt dér, at forklaringen er, konstaterer han i samme åndedrag.

Aalsbogaard Lystfiskersøer har ellers siden den hårde vinterperiode i januar/februar haft problemer med fisk, der døde i vandet.

Op mod 1,5 tons fisk er døde, anslår Martin Hjort. Han har tabt over en halv million kroner i døde ørreder og stør, mistede indtægter og udgifter til blandt andet en drone og entreprenørmaskiner til at rense den ene sø og så videre.

Annonce

- Superrørende

Den seneste uge har Martin Hjort oplevet en usædvanlig stor opbakning fra nær og fjern, hvor flere indsamlinger ifølge forpagteren er i gang. Et skud fra hoften er, at der er samlet 30.000-40.000 kroner ind til fiskesøen fra både Danmark og Tyskland.

- Det er superrørende, at så mange mennesker har støttet op omkring det her, siger Martin Hjort, der uddyber, at pengene skal gå til dyrlægeregninger og nye fisk.


Det er superrørende, at så mange mennesker har støttet op omkring det her

Martin Hjort, fiskesø-forpagter


Forpagteren skal have fundet ud af, hvordan man helt præcis kan komme problemet til livs.

- En opblomstring af alger kommer for eksempel efter dage med høj solskin og plusgrader. Det kan også have noget at gøre med, at vi har haft is på søerne. Alger er noget, man kan bekæmpe ved at lave forskellige former for dræning, hvor man får en meget bedre og renere sø, lyder det fortrøstningsfuldt fra Martin Hjort, der i øjeblikket kun har åbent for den mindste familiesø.

- Hvis alt går, som det skal, hvornår regner I så med, at I kan være tilbage i fuld drift igen?

- Det kan jeg ikke svare på endnu. Det kommer helt an på, hvad vi kan gøre for at bekæmpe de forskellige former for alger, der er, siger Martin Hjort, der udover kiselalgerne nævner grønne og blå alger i de to ramte søer.

Annonce

Investering på standby

Martin Hjort, 42 år, driver Aalsbogaard Lystfiskersøer sammen med sin kone Christina Hjort, 33 år. Omsætningen var ifølge forpagteren på 4,7 millioner kroner sidste år, og udover søerne består forretningen af en grejbutik med tilhørende webshop samt 50 campingenheder i naturskønne omgivelser.

- Skal man være bekymret for, at I lukker?

- Nej, det skal man ikke. Vi har bare skruet ned for rigtig mange ting. Det bliver vi nødt til. Vi kan ikke købe alt det grej hjem, som vi gerne vil have, og vi kan ikke lave de investeringer, vi gerne ville, siger Martin Hjort.

- Planen var, at vi ville have brugt de 500.000 kroner, vi havde sparet op, på at købe grunden, så vi ikke skal forpagte den længere, men det er ikke sikkert, at banken går med til det i år, bemærker Martin Hjort.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

Middelfart For abonnenter

Stribonitter så omdiskuteret olieberedskabslager indefra: - Byggeri i seks etager er en skændsel for området

Annonce