Annonce
Erhverv

Firmaer og forskere går sammen: Hjælper robotter på plads

Christoffer Sloth, SDU Robotics, er projektleder på PIRAT. Foto: Privat
Et nyt projekt mellem SDU, Teknologisk Institut og den fynske robotproducent Universal Robots skal være med til at lette robottens vej ind i de danske produktionsfirmaer, som har svært ved at indføre nye teknologi til samleopgaver.

Odense: Mindst tre ud af fire fynske robotter og automationsløsninger bliver solgt i udlandet, men de fynske produktions- og industrivirksomheder vil gerne lege med robotterne også.

Det kan dog være svært at finde ressourcer, tiden og de nødvendige kvalifikationer i mindre virksomheder, når først man har pakket sin robot ud. Vi har beskrevet udfordringerne for industrivirksomheden Metal Pres i Haarby, hvor man efter to år stadig ikke rigtig har fået gang i sin første Universal Robots-arm, og i dag er det så teknologi-virksomheden Senmatic i Søndersø, der fortæller, hvordan de gerne vil finde nye opgaver til deres UR-arm, der "kun" arbejder 7 ud af døgnets 24 timer.

Det er især de små og mellemstore virksomheder i Danmark, der har svært ved at få robotterne på plads i produktionen og især ved samleopgaverne. Det skal et nyt samarbejde ved navn PIRAT mellem forskere på SDU og Teknologisk Institut på den ene side og firmaerne Universal Robots og Terma i Aarhus på den anden forsøge at rette op på.

Helt centralt består opgaven i at gøre det let og billigt at programmere - og ikke mindst omprogrammere - robotten til nye opgaver, lyder det fra robotforsker på SDU, Christoffer Sloth.

- Målet er, at alle skal kunne kode robotten. Den kodes til nye opgaver ved et samarbejde mellem robot og medarbejder, som tager fat i robotten og viser den, hvad den skal lave. Den skal kunne programmeres af ikkeeksperter, siger robotforskeren fra SDU.

Små serier og mange skift

Det er netop et af de afgørende argumenter for brugen af robotarmen fra Universal Robots, som siden de solgte den første UR5-arm i 2008, har slået på, at deres robotter er fleksible og meget lette at programmere. Det er bare ikke for alvor slået igennem hos små og mindre produktionsvirksomheder herhjemme.

- Samleprocesser er en af de store opgaver i industrien, som kun i meget lille grad er automatiseret - især i den typiske danske produktion, der er præget af små serier og hyppig omstilling, siger Anders Billesø Beck, der er innovation manager hos Universal Robots.

Samarbejdet mellem UR, Teknologisk Institut, SDU og Terma skal i første omgang løse udfordringerne hos Terma, som bliver testcase for samarbejdet. Det er ofte dyrt for produktionsvirksomhederne at hyre eksperter og integratorer til at hjælpe med at få robotten på plads i produktionen, så håbet er, at PIRAT-projektet kan være med til at lette vejen ind for robotten.

- Vi skal udvikle en teknologi, som kan mindske omkostningerne ved automation af montageopgaver hos Terma. Terma producerer typisk små serier af høj kvalitet indenfor elektronik og komplekse aeorostrukturer. Derfor er det vigtigt, at robotterne er fleksible og nemt kan omprogrammeres, siger robotforsker fra SDU Robotics, Christoffer Sloth.

PIRAT - der står for Programming Ignition for Robotic Assembly Tasks - har modtaget 10,5 millioner kroner i støtte fra Innovationsfonden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Odenseansk kvinde bor i sydisraelsk by under raketangreb: Vi løber i pendulfart til beskyttelsesrummet

Nyborg

Borgermøde med coronapas

Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Annonce