Annonce
Danmark

Firmaer hyrer folk i ferien

Direktør Kent Damsgaard fra Dansk Industri opfordrer virksomhederne til at bruge netværk i første omgang til at finde nye medarbejdere, men i det lange, seje træk skal de arbejde sammen med deres lokale kommune for at sikre et attraktivt lokalmiljø. Foto: Sif Meincke

Beskæftigelsen stiger med 18.000 i de næste måneder. Industrien indhenter servicebranchen, viser ny analyse fra Dansk Industri, og især de små virksomheder har travlt.

Analyse: Produktionsdanmark har travlt i sommerheden, og i de næste måneder venter virksomhederne under Dansk Industri at ansætte ekstra 18.000 medarbejdere.

Brancheorganisationen Dansk Industri har siden 2011 spurgt toplederne i medlemsvirksomhederne om deres forventninger til de næste måneder, og uanset toldkrig mellem USA og Kina og anden international ballade venter seks ud af ti ledere at ansætte flere medarbejdere i tredje kvartal set i forhold til året før. Faktisk har mere end hver tredje virksomhed for meget i ordrebøgerne i forhold til antallet af lønnumre, og ifølge direktør Kent Damsgaard fra Dansk Industri er situationen historisk.

- Antallet af job er bare steget siden 2013, og vi har aldrig haft flere beskæftigede - og det stiger stadig. Det er det unikke, forklarer Kent Damsgaard.

Dansk Industri har fået svar fra 465 ud af 2100 medlemsvirksomheder, som repræsenterer omkring 100.000 ansatte i Danmark. I årene frem til 2014 lå antallet af beskæftigede på omkring 1,65 million personer, mens det nu er steget til omkring 1,85 og fortsætter op.

Annonce

Brug netværket

Derfor holder HR-afdelinger og personalechefer ikke ferie - eller de burde i hvert fald ikke - for danske industrivirksomheder mangler i den grad hænder. Ifølge Kent Damsgaard skal virksomhederne på kort sigt trække på netværket og bruge egne medarbejdere som ambassadører til at skaffe flere kolleger. En anden løsning er at lade filialer eller datterselskaber i udlandet om at håndtere ordrer.

- Men vi skal beholde de interessante job, de innovative opgaver og det høje vidensniveau i Danmark, siger Kent Damsgaard.

På længere sigt skal virksomhederne skabe flere praktikpladser for at sikre arbejdskraften, når de store årgange går på pension om få år. En anden langsigtet strategi er ifølge Dansk Industri, at virksomhederne skal tale bosætning med den lokale kommune, så parterne sikrer et levende lokalmiljø, og virksomheden kan rekruttere arbejdskraft mange år frem.

Bredt opsving med undtagelser

Undersøgelsen viser, at 59 procent af virksomhederne venter at ansætte flere medarbejdere de næste måneder, mens 14 procent venter at få færre - men det er ikke usædvanligt.

- Opsvinget er bredt funderet, og ingen brancher falder ud. Men selv i gode tider ser vi virksomheder, som ikke har investeret i tide eller sørget for digital omstilling og bliver disruptede af konkurrenter. Andre mander op og ned i forbindelse med projekter eller store ordrer, siger Kent Damsgaard.

SMV'er har travlt

Bladt Industries på Lindø port of Odense er en virksomhed af den type, som har haft en stor ordre og siden har skåret ned på aktiviteterne. Generelt henter de små og mellemstore virksomheder ifølge Dansk Industri ind på de helt store, når det handler om at ansætte nye medarbejdere. Og produktionsvirksomhederne er ved at hente servicevirksomhederne.

- Flere SMV'er har omstillet sig digitalt, har fået ny teknologi eller er blevet mere opsøgende omkring eksport. Nogle sælger til Tyskland og Sverige og vil ikke længere nøjes med det og går til Holland og Belgien, lyder eksemplet fra Kent Damsgaard.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce