x
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Firelænget bindingsværksperle sat til salg: Solbjerggaard B&B skal have nye ejere

Parret er blevet glade for at bo på Sydfyn, hvor de har fået en god omgangskreds. Derudover sætter de pris på naturen, kulturen, roen og nærværet, de har mødt her. - Jeg tænkte især meget over det i starten, når jeg kom hjem efter at have været i Aarhus. Det er som om, skuldrene bare sænker sig her, siger Laura Johanne Bang. Foto: Maria Retoft Pedersen
I en lang årrække har Laura Johanne Bang og Peter Gabel-Jensen drevet Solbjerggaard Bed & Breakfast i hjertet af Millinge. Nu er gården sat til salg, og parret skal videre til nye projekter.

Millinge: Blæsten river i dannebrogsflaget, der vajer ud for Assensvej 298 i Millinge. De overnattende gæster har spist deres morgenmad og forladt værelserne, som nu er klar til, at nye kan rykke ind.

- I går kom der nogle sjællændere ind fra gaden og bookede et værelse. Det er ikke ret tit, det sker, men det skete altså i går, fortæller Laura Johanne Bang med et smil, mens hun viser vej ind i den ene af gårdens fire længer.

Ugeavisens udsendte bliver bænket i det rum, hvor bed & breakfast-gæsterne på Solbjerggaard sædvanligvis får serveret deres morgenmad. Forårssolen skinner ind ad vinduerne og varmer de pastelfarvede glaserede kaffekrus. De er naturligvis fremstillet hos keramiker Anne Gerd Juul Poulsen, som holder til et par huse længere ned ad vejen. Det er jo vigtigt at støtte det lokale, tilføjer Laura Johanne Bang.

Ægteparret Laura Johanne Bang og Peter Gabel-Jensen kan i år fejre 15-års jubilæum som ejere Solbjerggaard Bed & Breakfast. Det er parrets første og største fælles projekt - et slags fælles livsværk, kan man vel næsten kalde det.

Men nu har de truffet en stor beslutning. Livsværket er sat til salg. Det blev det faktisk allerede i sommeren 2019, og beslutningen havde været undervejs et års tid.

- Det er en beslutning, vi har taget, fordi vi kan mærke, at vi bliver ældre. Og det kan tage noget tid at finde den rigtige køber, så derfor gør vi det nu, siger Peter Gabel-Jensen, 71.

Parret havde ellers troet, at de skulle bo på Solbjerggaard, til de skulle bæres ud. Men noget har alligevel ændret sig.

- Vi er ikke trætte af at være her, men vi vil gerne have tid til noget af alt det, vi ikke har haft tid til de sidste 15 år. For at drive et bed & breakfast tager al vores tid. Men det har været en proces at nå hertil, hvor vi har sat det til salg. Det har krævet mange lange snakke, siger Laura Johanne Bang, 69.

Annonce

Laura Johanne Bang, Peter Gabel-Jensen og Solbjerggaard

Laura Johanne Bang og Peter Gabel-Jensen kommer begge fra Aarhus.

De kastede sig ud i iværksætter-eventyret med Solbbjerggaard Bed & Breakfast, da de var henholdsvis 55 og 57 år.

Laura har altid været selvstændig tøjdesigner og bl.a. haft sin egen sy- og designskole.

Peter var senest ansat i 35 år som administrationschef i en produktionsvirksomhed.

Parret har fire børn og otte børnebørn tilsammen.

Peter Gabel-Jensen er bestyrelsesmedlem i By & Land Faaborg og Omegn, der beskæftiger sig med den lokale bygnings- og landskabskultur.

Solbjerggaard er sat til salg hos ejendomsmægler Bernd Mittelsdorf og koster 4.975.000 kroner.

De første dele af gården blev opført i 1729. Den blev til firelænget gård med sit nuværende udseende i 1850.

God vind i sejlene

Historien om Solbjerggaard Bed & Breakfast begynder i Aarhus, hvor Laura Johanne Bang og Peter Gabel-Jensen havde gang i hver sin karriere. Peter var ansat som administrationschef i en virksomhed, mens Laura var skoleleder på sin egen sy- og designstue. De havde begge været gift før til anden side, men fandt sammen i 1995. På et tidspunkt meldte lysten sig til at få et fælles projekt.

- Vi fik ideen om at åbne et bed & breakfast, og da vi har kørt meget motorcykel her på Sydfyn, var vi meget begejstrede for området, fortæller Laura Johanne Bang.

Der gik dog et par år, inden de kunne flytte ind i Solbjerggaard, som mildt sagt trængte til en kærlig hånd, da parret overtog den. Solbjerggaard er fredet og bevaringsværdig og rummer omkring 650 kvadratmeter bygninger.

- De første år boede vi stadig i Aarhus, og de gik med at skaffe de nødvendige tilladelser og få lagt en plan for en omfattende renovering. Vi kunne se mulighederne i gården her, fortæller Peter Gabel-Jensen.

Parret flyttede dernæst ind i en pavillon i haven, hvorfra de kunne styre renoveringen. Og i påsken 2007 åbnede de så Solbjerggaard Bed & Breakfast med fem værelser.

- Det har bestemt ikke været uden skrammer undervejs, men vi har haft god vind i sejlene, siger Peter Gabel-Jensen.

Verden kommer til Millinge

Parret har delt de mange forskellige opgaver imellem sig. For eksempel står de begge i køkkenet, når morgenmaden skal forberedes. Mens Peter Gabel-Jensen tager sig af de varme retter, står Laura Johanne Bang for det øvrige, borddækning mm.

- Vi har været gode til at arbejde sammen. Vi er sågar blevet gift undervejs i det her projekt, så helt galt har det ikke været, griner Laura Johanne Bang.

- Jeg er nok den mere kreative type, mens Peter står for økonomidelen og har brug for lidt mere orden på tingene, siger hun.

For parret har det været vigtigt at dele skarpt op mellem privat bolig og de steder, bed & breakfast-gæsterne færdes. Så der også er plads til bare kunne være sig selv.

Samtidig har de mange gæster på Solbjerggaard også afstedkommet mange gode snakke med vidt forskellige mennesker. Og det skal man kunne lide, hvis man skal drive bed & breakfast.

- Verden kommer til os her, og det har været en stor glæde, siger Laura Johanne Bang.

For mange omkring de 70 år ville det måske lyde som en stor opgave at drive et bed & breakfast, vedligeholde 650 kvadratmeter fredet bygningsmasse, passe en stor køkken- og prydhave mm. Men alderen har endnu ikke været et problem for parret.

- Heldigvis har vi ikke de store fysiske skavanker, og måske er det netop, fordi vi har holdt os i gang her, siger Peter Gabel-Jensen.

De fem værelser er alle forskelligt indrettet, men er alle med eget tekøkken, bad og toilet. Foto: Maria Retoft Pedersen

Lige til højrebenet

Det ligger lige til højrebenet, at fremtidige ejere kan fortsætte driften af Solbjerggaard Bed & Breakfast.

- Her er en god årsløn til en person i forretningen, som det ser ud nu. Sidste år var et godt år, hvor belægningen lå på omkring 42 procent. Normalt ligger den på 35-37 procent, siger Peter Gabel-Jensen.

Det er dog ikke vigtigt for parret, at kommende ejere vil fortsætte med Bed & Breakfast-delen.

- Når vi er ude herfra, så er det ude af vores hænder, siger Laura Johanne Bang og fortæller, at der har været nogle interesserede forbi, siden gården blev sat til salg.

Men det er ikke blevet til noget seriøst endnu.

Selv glæder parret sig til at få lidt mere tid til blandt andet de otte børnebørn, de har, kajakroning, vandreture, de gamle motorcykler, der står i laden, og den slags. Også måske også bare at kigge lidt ud i luften.

- Men jeg tror helt sikkert, at vi vil bevare tilknytningen her til Sydfyn, hvor vi har fået en stor omgangskreds, og hvor vi er rigtig glade for at bo, siger Peter Gabel-Jensen.

- Måske finder vi på nye projekter. Men ikke et lige så stort og omfattende som det her, siger han med et smil.

Facaden ud mod Assensvej, hvor Dannebrog vajer i forårssolen. Foto: Maria Retoft Pedersen
Laura Johanne Bang har stadig systue, som hun driver ved siden af parrets bed & breakfast. Foto: Maria Retoft Pedersen
Til salg-skiltet er kommet op på hjørnet. Man kan blive bed & breakfast-ejer for små fem millioner. Foto: Maria Retoft Pedersen
Solbjerggaard har både en prydhave og en køkkenhave, som skal vedligeholdes. Her må bed & breakfast-gæsterne også gerne kigge ud. Foto: Maria Retoft Pedersen
Parret er blevet glade for at bo på Sydfyn, hvor de har fået en god omgangskreds. Derudover sætter de pris på naturen, kulturen, roen og nærværet, de har mødt her. - Jeg tænkte især meget over det i starten, når jeg kom hjem efter at have været i Aarhus. Det er som om, skuldrene bare sænker sig her, siger Laura Johanne Bang. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce