Annonce
Mad og drikke

Fire vine til din kalender

Foto: Kenneth Klingenberg

Brødtekst

Annonce

Chip Dry White Port, Taylor’s, Portugal, Jyskvin.dk: 119,00 kroner (20 procent)

Foto: Kenneth Klingenberg

Gylden vin med intens duft af tørret frugt, figner, valnødder, benzintank, kvæde, lys karamel, krydderurter og sved. I smagen har den en krydret tone med timian og salvie, nødder, lys karamel, sultanarosiner og en salt tone i afslutningen. Kroppen er stor, og vinen har en rund mundfornemmelse på grund af alkoholen og den sødme, som den trods alt også har - lidt som en koncentreret riesling med høj alkohol. Vinen er slank i forhold til de øvrige portvinstyper på grund af en tydelig syre. Forfriskende og et lyst indslag der vil overraske i årets mørkeste måned. Prøv at servere den blindt for gæster og få dem til at gætte på, hvad de drikker. Fire store stjerner.

10 Years Tawny, Graham’s, Portugal, H.J. Hansen/Vinspecialisten.dk: Tilbud 149 kroner/normalpris 200 (20 procent)

Foto: Kenneth Klingenberg

Mørk teglstensfarvet. I duften er der rosiner, figner, svesker i lage og hasselnødder svøbt i nougat, og i munden venter et fyldigt bad i de samme aromaer - fulgt af en tydelig, oxideret smag skabt af den tid, som vinen har tilbragt på store fade inden aftapning. Det vil sige, at her er nødder og champignon, men også kandis og bitter orangeskal - smagene væver sig ind i hinanden. Et rart glas at slutte dagen på. Fire store stjerner.

2013 LBV, Quinta do Infantado, Portugal, Portugisiskvinkaelder.dk: 169,00 kroner (19,5 procent)

Foto: Kenneth Klingenberg

Lillasort og uigennemtrængelig farve helt ud til kanten i glasset. Brombær, sort peber, mørke kirsebær og en parfumeret note af mørkrøde roser. Men også bacon, salt kød og jod, frisk muldjord, bitter tobak og brændt tændstik. Der er meget i gang her og nok at gå på opdagelse i. I munden er syren markant - hvis du kun kender portvin som en sød, medgørlig vin, får du revideret din opfattelse med denne LBV. Sødme har den selvfølgelig, og der er flere mørke bær og såmænd også et drys peber i smagen, men syren gør sammen med tanninerne (som dog er moderate), at vinen et godt stykke hen ad vejen opleves som en sød, men (alkohol)kraftig rødvin. Vellykket Late Bottled Vintage. Fem små stjerner.

2017 Vintage Port, Quinta do Crasto, Portugal, Portugisiskvinkaelder.dk: 395,00 kroner (20 procent)

Foto: Kenneth Klingenberg

Uigennemtrængelig lillasort med farve der hænger på indersiden af glasset. Smuk bærfrugt i duften - mørke kirsebær, brombær og hyldebær parfumeret med rosenduft ogsvag salturt. Her er også jern og tør lakrids og ristet, tør kokos. I munden tager vinen handskerne af og smækker store tanniner ud i gummerne, fulgt af en syre der mener det alvorligt. Men frugten følger lige efter, og den er overmåde generøs og kærtegnende og sender dig for alvor på kurs mod en velsignet højtid med mørke bær og blommer, mørke chokolader med svulstigt hindbærfyld og så lidt muscovadosukker til at lukke munden på den sidste julesurmuler. Kan man give sig selv en smukkere julegave? Fem store stjerner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Odense

Et skud tysk testosteron: For første gang i otte år har Odense Zoo atter en søløve-han

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];