Annonce
Erhverv

Fire uger før jul: Legetøjskæde rekonstrueres - 180 mister jobbet i Danmark

Top-Toy driver 226 BR-butikker, blandt andet i Kongensgade i Odense. Arkivfoto: John Fredy
 • Virksomheden Top-Toy, der ejer Fætter BR og Toys "R" Us, har haft underskud på to milliarder kroner.
 • Nu skal der lukkes op mod 100 forretninger i Norden og Tyskland.

OPDATERET klokken 12.17: Det har tidligere fremgået, at Top Toy var gået i betalingsstandsning. Der er rettelig tale om en rekonstruktion.

Selskabet Top-Toy, der står bag Fætter BR og Toys "R" Us i Norden, skal rekonstrueres. Der arbejdes på at fortsætte i en anden form, oplyser virksomheden.

Ifølge Top-Toy vil det fortsat være muligt at handle i både de fysiske butikker og kædens webshops, og ens rettigheder som forbruger påvirkes ikke af rekonstruktionen, skriver selskabet i en meddelelse.

Meldingen om rekonstruktionen kommer i forbindelse med et årsregnskab, der viser et underskud på to milliarder kroner.

- Det er ikke lykkedes for os at gøre Top-Toy lønsom i sin nuværende form, og derfor må vi nu ændre grundlæggende på virksomheden ved at forenkle og optimere de sunde dele af forretningen, siger administrerende direktør Per Sigvardsson i en pressemeddelelse.

Selskabet vil lukke op mod 100 butikker i Norden og Tyskland, og derudover skal der blandt andet skæres i hovedkontoret i Vallensbæk.

Samlet står 450 til at miste jobbet. De 180 er i Danmark.

Top-Toy driver 226 BR-butikker. Derudover har det 72 varehuse med Toys "R" US.

Annonce
Selskabet Top-Toy, som står bag Toys'R'Us og BR, vil lukke op mod 100 butikker i Norden og Tyskland. Arkivfoto: Michael Bager

Stor nedskrivning på goodwill koster værdi

Kæden omsatte i seneste regnskabsår for lidt mere end tre milliarder kroner. Det store underskud skyldes primært en nedskrivning på 1,6 milliarder kroner på goodwill, der dækker over værdien af varemærker.

Der er dermed ikke tale om, at selskabet tabt pengene, men i stedet har oplevet et stort tab i værdi.

Derudover har Top-Toy haft store udgifter til et nyt it-system, som har givet problemer gennem flere år.

Selskabet oplyser, at ledelsen, bestyrelsen og revisionen alle har nægtet at godkende den fortsatte drift uden garanti for yderligere kapital. Og det har ejerne sagt nej til.

Ejerne har tidligere skudt penge i Top-Toy. Men appetitten er ikke til mere i selskabets nuværende stand, fremgår det af selskabets pressemeddelelse.

Top-Toys redningsplan

Hvis selskabets plan godkendes af kreditorerne, får det en række konsekvenser både i Danmark og for hele den internationale koncern. Her er den plan, Top-Toy har lagt:


 • Op til 180 medarbejdere i Danmark bliver "berørt".
 • I alt forventes 450 stillinger at blive nedlagt.
 • På tværs af Norden og Tyskland bliver 100 butikker lukket.
 • I dag er der 226 BR-butikker og 72 Toys "R" Us-varehuse.
 • Top-Toy trækker sig fra Tyskland og lukker alle aktiviteter i landet.
 • Det betyder blandt andet, at et datterselskab, BR-Spielwaren GmbH, forventes at gå i betalingsstandsning.
 • Julehandlen bliver ikke påvirket.
 • Det samme gælder en række rettigheder til forbrugerne såsom returret, reklamation og garantier.
 • Planen skal endeligt godkendes i december af Top-Toys kreditorer.
 • Top-Toy blev i 2015 solgt til kapitalfonden EQT, der ejer 73 procent af selskabet. Stifterfamilien Gjørup ejer stadig 24 procent.

Kilde: Top-Toy

Top-Toy driver 226 BR-butikker. Arkivfoto: Hasse Frimodt.
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Johnny Cash i Sanderum

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce