Annonce
Odense

Fire ting du kan opleve på udstillingen

Fejringen af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen blev officielt skudt i gang med Experimentariums storcenterudstilling "H.C. Ørsted på farten" i Rosengårdcentret. Foto: Mille Thomsen

Experimentariums udstilling om H.C. Ørsted, der er at finde i Rosengårdcentret til den 4. februar, rummer mange interessante eksperimenter med elektromagnetisme og sjove fakta om den danske videnskabsmand.

Foto: Mille Thomsen

1. Plasmakuglen

Lad strømmen bruge dig som ledning i udstillingens glaskuppel, der er fyldt med gasarten neon. Indeni sidder en spole, der laver en spænding på 100.000 volt og sender strøm ud i kuplen. Når du rører ved kuplen bliver du jordforbindelse for strømmen inde i kuplen, og selvom du ikke kan mærke noget, vil du kunne se en reaktion i glaskuplen.

Annonce

2. Ørsted og Andersen

Vidste du at H.C. Ørsted og hans kendte navnebror H.C. Andersen var gode venner?

For selvom der var 27 års aldersforskel på de to, så var Ørsted faktisk nærmest Andersens reserve-familie, da den unge forfatter flyttede til København. På udstillingen kan man se en fiktiv SMS-samtale mellem de to.

Foto: Mille Thomsen
Annonce

3. En elforsyningsmodel

Få racerbilerne til at køre i elforsyningsmodellen, hvor hånddynamoer bliver brugt i stedet for vindmøllers eller kraftværkers generatorer.

El-racerbilerne bruger strøm i deres små elmotorer, ligesom alle de apparater vi har derhjemme.

Foto: Mille Thomsen
Annonce

4. Sæt gang i elmotoren

Den elektriske motor er en af de vigtigste opfindelser knyttet til brug af elektricitet. På en model af en motor kan du selv sætte strøm til og se, hvordan den virker.

Foto: Mille Thomsen
Annonce
Sport For abonnenter

Landsholdets mangeårige massør har haft pacemaker i 27 år: Han tænker ikke på den, men tænker meget på Christian Eriksen

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Se videoen: Da kampuret slog 10 sendte barndomsbyen klapsalver af sted til Eriksen

Sport

Genlæs livebloggen: Danmark taber 1-2 efter formidabel præstation  

Annonce