Annonce
Odense

Fire ting du kan opleve på udstillingen

Fejringen af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen blev officielt skudt i gang med Experimentariums storcenterudstilling "H.C. Ørsted på farten" i Rosengårdcentret. Foto: Mille Thomsen

Experimentariums udstilling om H.C. Ørsted, der er at finde i Rosengårdcentret til den 4. februar, rummer mange interessante eksperimenter med elektromagnetisme og sjove fakta om den danske videnskabsmand.

Annonce
Foto: Mille Thomsen

1. Plasmakuglen

Lad strømmen bruge dig som ledning i udstillingens glaskuppel, der er fyldt med gasarten neon. Indeni sidder en spole, der laver en spænding på 100.000 volt og sender strøm ud i kuplen. Når du rører ved kuplen bliver du jordforbindelse for strømmen inde i kuplen, og selvom du ikke kan mærke noget, vil du kunne se en reaktion i glaskuplen.

2. Ørsted og Andersen

Vidste du at H.C. Ørsted og hans kendte navnebror H.C. Andersen var gode venner?

For selvom der var 27 års aldersforskel på de to, så var Ørsted faktisk nærmest Andersens reserve-familie, da den unge forfatter flyttede til København. På udstillingen kan man se en fiktiv SMS-samtale mellem de to.

Foto: Mille Thomsen

3. En elforsyningsmodel

Få racerbilerne til at køre i elforsyningsmodellen, hvor hånddynamoer bliver brugt i stedet for vindmøllers eller kraftværkers generatorer.

El-racerbilerne bruger strøm i deres små elmotorer, ligesom alle de apparater vi har derhjemme.

Foto: Mille Thomsen

4. Sæt gang i elmotoren

Den elektriske motor er en af de vigtigste opfindelser knyttet til brug af elektricitet. På en model af en motor kan du selv sætte strøm til og se, hvordan den virker.

Foto: Mille Thomsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Brandvæsenet måtte rykke ud: Brand i lade

Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Kerteminde For abonnenter

Gense hele borgermødet: Er byggeriet på Nordre Havnekaj en rigmands-ghetto eller en gave til byen?

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Annonce