Annonce
Danmark

Fire pointer efter første år med flexible seating

Mette Gaarde-Fink, koncernchef for arbejdsmarked i Faaborg-Midtfyn Kommune, ser tilbage på det første år med flexible seating. Den ny måde at arbejde på er vejen frem på offentlige arbejdspladser.

1 Færre kvadratmeter sparer penge

De to sygedagpengerådgivere Tina Richter Brink og Stine Andersen ved nogle af de populære skriveborde med fantastisk udsigt. Medarbejderne bruger også stien langs Ringe Sø til en såkaldt walk & talk - eller en frokost. Foto: Kim Rune

Økonomien var ifølge koncernchef Mette Gaarde-Fink udgangspunktet for at indføre flexible seating og en ny måde at arbejde på: Faaborg-Midtfyn Kommune kan spare kvadratmeter ved at have flere medarbejdere på mindre plads, når færre skriveborde står tomme. Dermed kan kommunen på sigt sælge bygninger og give borgerne en bedre service for skattekronerne. Den nye måde at arbejde på gælder også for lederne. Mette Gaarde-Fink kom i øvrigt til kommunen fra TDC, hvor hun var vant til at arbejde på den måde.

2. Skilte sparer tid

Ifølge Mette Gaarde-Fink er kulturen summen af adfærd, og medarbejdere og ledelse justerer løbende den nye måde at arbejde på gennem arbejdspladsvurderinger, trivselsundersøgelser og ændringer i det daglige samarbejde. Eksempelvis har man indført løse navneskilte på magnettavler uden for hvert lokale, så man ikke behøver at åbne døren for at se, om en plads er ledig eller ej. Medarbejderne undgår at forstyrre hinanden, og det sparer tid i et stort hus.

3. Nogle er udfordrede

Mette Gaarde-Fink erkender, at den nye organisering kan være et irritationsmoment for nogle medarbejdere, "som egentligt bare vil gøre deres arbejde godt". Nogle medarbejdere er ifølge koncernchefen mere udfordrede af det nye end andre, men det handler om at arbejde sammen på tværs af jobfunktioner til gavn for borgerne. Og hvis man undertiden kommer til at sidde sammen med kolleger, man ikke kender, kan det give en dybere forståelse af hverdagen andre steder i organisationen.

4. Hensyn er midlertidige

Enkelte medarbejdere har fået midlertidige skånehensyn, hvis de eksempelvis har et hørehandicap og har svært ved at arbejde i rum med mere larm end ellers. Men ifølge koncernchef Mette Gaarde-Fink er flexible seating et rammevilkår, og disse hensyn er at betragte som et skridt på vejen - men organisationen er ikke færdig med at afprøve dem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce