Annonce
Odense

Fire markante ændringer skal gøre Birkeparken lækker for investorer

FAB har nu udpeget de sidste 29 boliger, der skal rives ned i Birkeparken i Vollsmose. De røde markeringer på kortet viser, hvilke 200 boliger som forsvinder for at give plads til private investorer i området. Tegning: FAB
Annonce
Annonce

1: Skal være attraktivt

- Vores overordnede opgave har været at finde nogle arealer, som kunne gøre området interessant for en privat investor. I første omgang gik vi hårdt til værks, og besluttede at jævne en hel blok med jorden. Den ligger længst ud mod Vollsmose Allé, og ved at rive den ned frigør vi en god, stor luns til en kommende investor, siger han.

Annonce

2: Udsigtspunkt

- I Vollsmose er der en flot udsigt fra højhusene ud over byen, og det er samtidig de høje blokke, der gør, at man udefra kan identificere Vollsmose. For os er det et vartegn, vi gerne vil gøre lidt ekstra ud af. Her kan man få et flot kig ud over naturen mod Kerteminde, og den oplevelse vil vi gerne gøre fælles. Derfor har vi gjort det muligt, at man fx kan lave en café i den øverste etage på den højeste bygning, siger Jacob Michaelsen.

- Vi ved ikke om nogen er interesseret i at lave noget kommercielt deroppe, men ellers kunne man overveje, om det skulle være et slags beboerhus, som det var muligt at leje.

Annonce

3: Luft under blokkene

En del af de sidste 29 nedrivninger er blevet placeret i stueetagerne i to af de store blokke. Det skaber luft der, hvor blokkene ender, og skaber portåbninger i midten, så man kan gå igennem bygningen.

- Det har vi gjort for at få tyndet ud i det massive udtryk, de store blokke kan have, siger Jacob Michaelsen.

- Man kender det fra renoveringen af Gellerupparken i Aarhus, hvor man har lavet nogle store hug ind i de største boligblokke. Vi har valgt at lave nogle mindre åbninger efter råd fra vores arkitekter, blandt andet for at skabe nogle gode trygge områder.

Annonce

4: Sammenhæng i området

Sammenhæng i området har være et andet helt centralt element bag beslutningen om, hvilke boliger der skal rives ned.

- Vi skaber nogle muligheder for at binde de nye, private områder sammen med de eksisterende almene områder. Det handler om at få glæde af hinandens områder, for Vollsmose har så mange store grønne og rekreative elementer, vi skal være fælles om. Vi har ikke ønsket at lave en masse huller rundt omkring i boligmassen, men har i stedet prøvet at lave en forbindelse til de stisystemer, som vil være i vores områder, siger Jacob Michaelsen.

- På den måde får vi både blandede boligformer og gjort området mere åbent, sådan som byplanlæggerne og kommunen gerne vil have det.

Der er nu sat navn på de sidste 29 boliger, som Fyens Almennyttige Boligselskab, FAB, skal rive ned i Birkepaken som følge af den såkaldte ghetto-lovgivning.

I alt rives 200 ud af 439 boliger i parken ned - de fremgår af grafikken herover. Det sker som et led i samlede plan, hvor 1000 almene boliger forsvinder i Vollsmose for at give plads til omkring 1600 nye, bygget af private investorer.

Nedrivningerne i Birkeparken går i gang i efteråret 2022 og forventes afsluttet i foråret 2025.

Her fortæller direktør Jacob Michaelsen fra FAB, hvad tankerne bag har været:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn

Mand reddet op af Svendborg Havn

Fyn

Medicinsk cannabis: Et blåt stempel til et rødt-hvidt produkt - så ryger armene for alvor i vejret

Sydfyn For abonnenter

Fire døde havørne på Tåsinge: Mulige forgiftninger undrer eksperter

Annonce