Annonce
Indland

Fire madråd: Når østrogenerne falder ...

Dild er godt for dig. Og vidste du, at der er fem gange så meget kalcium i dild som i broccoli?
Annonce

Kvinder i overgangsalderen har en øget risiko for sygdomme på grund af faldet i østrogen, så det kan være nødvendigt at ændre madvaner.

Det skriver www.klogkost.dk.

Her er fire madråd, der kan reducere risikoen:

Annonce

Tomater og fedtprocent

Risikoen for brystkræft øges hos kvinder efter overgangsalderen efterhånden som de tager på.

En undersøgelse fra Ohio State University i USA viste i 2013, at en kost med mange tomater hjalp med at kontrollere fedtprocenten hos kvinder, der havde passeret overgangsalderen.

Kvinder, der i 10 uger dagligt spiste tomater eller tomatprodukter med i alt 25 mg lycopen, opnåede en stigning på ni procent i blodets indhold af adiponectin, der er et hormon, som medvirker til regulering af blodsukker og fedtindhold.

Tomater er den bedste kilde til lycopen, men bliver bedst optaget i kroppen, hvis man spiser tomatsovs eller pure.

Annonce

Blåbær og BMI

Mange kvinder er ikke bevidste om at risikoen for at dø af hjertekarproblemer er større end for at dø af brystkræft efter overgangsalderen.

"Vores resultater tyder på, at bare én fødevare - som blåbær - som tilskud til den daglige kost kan afbøde de hjertekar-problemer, der ofte opstår som følge af overgangsalderen," siger Sarah A. Johnson fra Florida State University, USA.

Også andre parametre, der øger risikoen for hjertesygdom og slagtilfælde bliver reduceret, viser en undersøgelse fra universitetet, hvor forskerne har undersøgt effekten af frysetørret blåbærpulver, svarende til 22 gram blåbær dagligt, på kvinder, der havde passeret overgangsalderen.

Efter otte uger var deltagernes blodtryk i gennemsnit faldet omkring 55 procent, ligesom arteriernes stivhed var reduceret med 6,5 procent.

Mange andre fødevarer kan sænke blodtrykket og sikre et sundere hjertekarsystem.

Men først og fremmest er det vigtigt at holde vægten på et BMI under 30.

Annonce

Kål og appelsinhud

Op mod 90 procent af alle kvinder får appelsinhud med tiden - oftest efter overgangsalderen, hvor man begynder at tage på.

Den præcise årsag er ukendt, men blandt andet hormonændringerne kan være skyld i at fedtlaget under huden begynder at vokse.

Læs også: 8 vigtige grunde til at slanke sig før overgangsalderen

Problemet opstår fordi mellemrummet mellem det yderste hudlag og det inderste fedtlag bindes sammen af bindevævssamlinger, der ikke kan strækkes ud til at følge med fedtudvidelsen. Og dermed bliver huden bumpet som en appelsinskal.

Adskillige undersøgelser - blandt andet fra Klinik für Dermatologie, Friedrich-Schiller-Universität Jena i Tyskland - har vist, at mad med lutein, som især findes i bladgrøntsager som kål, spinat og bladbede, øger hudens elasticitet.

Læs også: 10 råd mod appelsinhud

Lutein er en såkaldt carotenoid, en antioxidant, der i planter inaktiverer reaktive og potentielt skadelige molekyler, som dannes, når klorofyl belyses.

Annonce

Dild og kalcium

Dild er en overset kilde til kalcium, der er afgørende for knoglerne.

Efter overgangsalderen begynder nogle kvinders knogle at nedbryde hurtigere, så det kan være nødvendigt at tage spise mere kalcium.

De bedste kilder til kalcium er mejerivarer som ost og mælk, men nogle undersøgelser tyder på at mælk ikke er sundt for kvinder - i hvert fald i store mængder.

Om det samme gælder ost vides ikke, men det kommer måske an på mængden.

Læs også: 10 tegn på at du risikerer knogleskørhed

I planteverdenen stikker dild ud som en af de mest kalciumrige med et indhold på 200 mg pr. 100 gram.

Det er fem gange så meget som i broccoli, som ellers ofte nævnes som en af de bedste kilder. Spiser du frysetørret dild er indholdet af kalcium helt oppe på 1784 mg/100 gram.

Andre gode kalcium-kilder er rå kørvel, grønkål, persille og hyben.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

90 anmeldelser på tre døgn om for høj musik: Nu skal det stoppe og politiet vil dele bøder ud

Sydfyn

Brand i bil på Svendborgsundbroen

Annonce