Annonce
Odense

Fire konsekvenser ved fusion: Ny ordning giver råd til større kunstværker

Med dette maleri har den Tommerupbaserede kunstner Lisbeth Eugenie Christensen bidraget med et af de mindste værker til 1 %-puljen. Det kostede 22.000 kroner og kan ses i autismetilbuddet Tornhuset i Tornbjerg. Fremover vil kunstrådet formentlig pulje den slags mindre beløb og i stedet få mulighed for at investere i dyrere kunstværker. Privatfoto
Ved at slå to kommunale kunstudvalg sammen bliver det muligt at pulje midler fra mindre byggeprojekter og dermed spare op til større kunstværker. Og det burde stadig placere Odense blandt de kommuner, der bruger flest penge på kunstværker.

Hver gang spaden er blevet stukket i jorden til nyt kommunalt anlæg til en sum af mere end to millioner kroner, har bygherren skullet afsætte én procent af den samlede byggesum til kunst eller udsmykning af byggeriet.

Det har betydet, at Odense Kommune de sidste seks år samlet har investeret mellem 700.000 og 1,5 mio. kroner i kunst og kan prale af at være en af de fem kommuner i Danmark, der bruger flest midler på udsmykninger i det offentlige rum. Dermed er det lykkedes Odense Kommune at løfte kunstens synlighed i forbindelse med offentlige byggerier og anlæg.

Sådan skal det også fremover være, selv om By- og Kulturudvalget foreslår, at kommunens to kunstudvalg slås sammen, som man kan læse andet sted. Her er konsekvenserne ved den nye sammenlægning:

1: Kan samle midlerne

Alle de midler fra én procent-ordningen, der ikke er blevet brugt på det enkelte projekt, samles i Odense Kunstråd, hvorfra de en gang årligt kan søges til brug til konkrete projekter. Midler, der afsættes til kunstnerisk udsmykning, bør dog som udgangspunkt anvendes til udsmykning af det byggeri eller anlægsprojekt, som pengene stammer fra.

Det nye kunstråd kan altså beslutte at pulje midler fra mindre byggerier, så der i stedet bliver råd til større kunstværker.

2: Skal rådgive bygherre

Inden beslutning om en udsmykningsopgaven tages, lægges der i oplægget vægt på, at Odense Kommune skal søge æstetisk og kunstnerisk rådgivning ved Odense Kunstråd - også tidligt i processen. Bygherre eller arkitekt er ifølge oplægget forpligtet til at kontakte Odense Kunstråd, når projekteringen påbegyndes, uanset om den kunstneriske udsmykning omfatter andet end billedkunst, og uanset om den skal placeres indvendigt eller udvendigt på et byggeri.

3: Opgaverne udvides

Rådets formål vil fremover være at "deltage i realiseringen af politisk vedtagne kunststrategier for Odense Kommune i form af forslag til organisering af projekter", som der står i oplægget. Desuden skal rådet sørge for, at der sker en løbende placering, registrering, formidling og renovering af kunstværker i det offentlige rum, som ejes af henholdsvis Odense Kommune og Odense Kunstråd. Én gang om året skal rådet sende en renoveringsplan til Odense Kommune.

4: Skifter navn

Fusionen medfører, at Odense Bys Kunstfond, der siden 1961 har sikret indkøb, renovering og placering af skulpturer i Odenses gader og stræder, vil ændre navn til Odense Kunstråd. Ifølge By- og Kulturforvaltningen vil det være et mere korrekt navn, idet fonden aldrig har uddelt efter de fondslige regler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce