Annonce
Sydfyn

Fire kommuners naturselskab har ondt i økonomien: Langeland klar med håndsrækning

Det er blandt andet på Øhavets Smakke- og Naturcenter, økonomien halter. Foto: Martin Randers

LANGELAND: Det fælles turismeselskab, Naturturisme I/S, som Langeland er partner i, har økonomiske vanskeligheder, og derfor må de fire medlemmer komme med en håndsrækning. Langelands er på vej gennem det politiske system og vil komme til at udgøre 76.160 kroner. Det svarer til Langelands ejerandel - 10,88 procent - af selskabet. Øvrige partnere er Svendborg, Faaborg-Midtfyn og Ærø Kommuner.

Seks forskellige punkter er oplistet som årsag til, at økonomien har problemer. Et af dem er Øhavets Smakke- og Naturcenter, som har haft økonomiske problemer, og som Naturturisme I/S i 2017 derfor ydede et ekstraordinært tilskud til på 100.000 kroner. Desuden har naturselskabet i perioden 2017-19 bistået med 160 arbejdstimer fra sekretariatet. De to ting er sket på grund af Naturturisme I/S' forpligtelser overfor fonde, der har ydet tilskud til udstillingen på centret.

Andre ting er udbedring af fortøjninger med videre ved vraget "Ærøsund", der blev sænket i havet for nogle år siden for at tiltrække dykkere.

Kommunalbestyrelsen skal tirsdag godkende Langelands andel af udgifterne. /milo

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom nu, Mette F.: Hold dit løfte

Det er godt, at regeringen og Kommunernes Landsforening i sidste måned blev enige om en ny økonomisk aftale, der tilfører 2,2 milliarder kroner ekstra til kommunerne i 2020. Det er også fint, at den socialdemokratiske regering i begyndelsen af denne uge sendte millioner af kroner ud til en række af landets vanskeligt stillede kommuner. Og dejligt, at man desforuden har besluttet at sløjfe det rigide omprioriteringsbidrag. De mange skattemillioner, som regeringen har drysset ud med mild hånd i den seneste tid, ændrer imidlertid ikke på, at der er noget rivravruskende galt i Danmark, som Faaborg-Midtfyn Kommunes borgmester, Hans Stavnsager, formulerede det på et byrådsmøde tidligere på ugen. For der er stadig uhyre store forskelle på den service, som landets rige og fattige kommuner tilbyder deres borgere. Derfor er det påtrængende, at regeringen får gennemført en ny udligningsreform. Den nuværende socialdemokratiske regering har varslet, at det vil ske, men det gjorde den foregående Venstre-ledede regering såmænd også – uden at det skete. Derfor er det tilsyneladende nødvendigt at holde statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nikolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag og alle andre ansvarlige ministre fast på, at der skal ske ændringer i udligningen mellem kommunerne. For det dur ikke, at eksempelvis rige kommuner i Nordsjælland kan hente ekstra millioner i hjem til pengetankene på grund af teknikaliteter i lovgivningen, mens fattige landkommuner skal skære i budgetterne. Middelfart, Faaborg-Midtfyn, Odense, Kerteminde ... budgetforligene er faldet på plads de seneste dage; nogle steder med smalle forlig, andre steder med bred opbakning eller endog i fuld enighed. Alle steder har budgetlægningen dog krævet benhårde prioriteringer og fravalg, blandt andet fordi udligningsordningen stadig ikke er ændret. Derfor er det ikke nok, at regeringen har varslet en ny udligningsreform. Den skal også holde løftet.

Annonce