Annonce
Erhverv

Fire fynske corona-våben: Lys, tågedamp og luftrenser

UVD Robots har fået stor opmærksomhed, efter corona har spredt sig som en global pandemi, men siden er flere andre fynske bud kommet på banen. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen
Flere selskaber har allerede eller går med planer om at lancere teknologi til markedet, der kan desinficere og uskadeliggøre coronavirus. Her er fire fynske bud.

Coronaen har ramt hårdt, men den har også skabt stor innovation i den fynske industri.

1 Store ordrer og flere priser

Længe før corona blev noget, som vi forbinder med andet end øl, var robotfirmaet Blue Ocean Robotics på banen med teknologi, der desinficerer ved hjælp af ultraviolet lys. Koncernens selskab UVD Robots fik således opmærksomhed fra starten af corona-krisen, da man først fik en stor ordre fra en kinesisk kunde. Siden har firmaet, der er del af Blue Ocean Robotics, fået flere ordrer og vundet en række priser. Den selvkørende robot kan med ultraviolet lys ubemandet desinficere og dræbe 99,99 procent af virus og bakterier på en operationsstue eller i en ankomsthal i en lufthavn. Dermed kan robotten bidrage til at begrænse spredningen af coronavirus uden at udsætte hospitalspersonalet for smittefare.

2 Håndholdt lysvåben mod vira

Sydfynske Scangrip luftede i juli planerne om at lancere et håndholdt "lysvåben" mod corona, så man eksempelvis kan rense en ambulance eller en udlejningsbil hurtigt, så man minimerer risikoen for smitte. Firmaet opererer i branchen for arbejdsbelysning af den energibesparende led-type og har set en mulighed for at bruge kendt teknologi og ultraviolet lys, som også UVD-robotten fra UVD Robots arbejder med. Da mennesker ikke kan tåle at blive udsat for det ultraviolette lys - UVD-robotten skal køre bag lukket dør - skal brugeren i Scangrip-tilfældet bruge både handsker og briller.

3 Iværksættertrio bag brintoverilte-robot

De har en direkte forbindelse til robotgiganten Mobile Industrial Robots og bruger da også en MIR-robot som grundlag for deres løsning i kampen mod corona-virus. Det er det nystiftede firma Autonomus Units med stifter Flemming Thinggaard i spidsen, der vil bruge brintoverilte til at desinficere eksempelvis et kontor eller en institution gennem såkaldt "dry mist" - tør tågedamp af brintoverilte. Teknologien har en evidensbaseret effekt og fjerner ifølge selskabet 99,9999 procent af vira og bakterier. Selskabet er først stiftet 1. august, og skal nu i gang med at teste den såkaldte topapplikation, monteret oven på en MIR-robot.

4 Fik kritik for påstået effekt

Selskabet Air-tech, der er del af firmaet Jimco i Rudkøbing indrykkede i marts måned en annonce i Dagbladet Politiken, hvor man sagde, at firmaets luftrenser fjerner eventuelle coronadråber og bakterier. I en artikel i Mandag Morgen udtalte flere forskere til mediet at de stiller sig stærkt tvivlende over for annoncens budskab og hæfter sig ved manglen på dokumentation. Adm. direktør i Jimco, Jim Kjølby Larsen, fastholdt dog både i Mandag Morgen og senere i Fyns Amts Avis, at lufrenseren kan fjerne coronavirussen, men at man leder efter relevante partnere til at få udført test af effekten.

Annonce
Odense For abonnenter

Rolig villavej i oprør efter kæmpehunden Rollo igen bider en lille hund: - Den skal aflives

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Kromand fortryder ikke efter 20 år med voldsom arbejdsbyrde og et forlist ægteskab : - Jeg har mødt nogle fantastisk dejlige mennesker

Odense For abonnenter

Ninas 'bedste ven' ville sulte hende ihjel: - Jeg gjorde alt for at skjule min hemmelighed

Kerteminde

Ib er tredje generation i frugtplantagen: - Jeg møder stadig folk, der ikke ved, at de kan købe æbler herude

Sport For abonnenter

Stor sejr i den slovenske højborg - men sejr over Krim var tæt at blive en krimi

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Odense For abonnenter

- Løgn, løgn og atter løgn: Rollos ejer svarer på kritik efter Rollo igen bider en lille hund

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Sport

Otterup HK melder klar til genstarten i 1. division: - Den lange pause har været ens for alle

Assens

Det store rottekort - tjek om der er rotter på din vej: - Vi kan ikke komme dem til livs

Nye regler betyder at mange coronapas udløber søndag

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nicolai vil ikke gøre dyr ondt: Sælger bacontang til Irma og Kvickly - Nu er han på vej med vegansk cookie-mix

Odense For abonnenter

Dronningens pointe ramte Peter lige i hjertet: - Det gør ondt, når folk stirrer på mig i gågaden

Erhverv

Direktør træder tilbage: Navnerokade hos 62 år gammel Middelfart-virksomhed

Annonce