Annonce
Erhverv

Fire fynske corona-våben: Lys, tågedamp og luftrenser

UVD Robots har fået stor opmærksomhed, efter corona har spredt sig som en global pandemi, men siden er flere andre fynske bud kommet på banen. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen
Flere selskaber har allerede eller går med planer om at lancere teknologi til markedet, der kan desinficere og uskadeliggøre coronavirus. Her er fire fynske bud.

Coronaen har ramt hårdt, men den har også skabt stor innovation i den fynske industri.

1 Store ordrer og flere priser

Længe før corona blev noget, som vi forbinder med andet end øl, var robotfirmaet Blue Ocean Robotics på banen med teknologi, der desinficerer ved hjælp af ultraviolet lys. Koncernens selskab UVD Robots fik således opmærksomhed fra starten af corona-krisen, da man først fik en stor ordre fra en kinesisk kunde. Siden har firmaet, der er del af Blue Ocean Robotics, fået flere ordrer og vundet en række priser. Den selvkørende robot kan med ultraviolet lys ubemandet desinficere og dræbe 99,99 procent af virus og bakterier på en operationsstue eller i en ankomsthal i en lufthavn. Dermed kan robotten bidrage til at begrænse spredningen af coronavirus uden at udsætte hospitalspersonalet for smittefare.

2 Håndholdt lysvåben mod vira

Sydfynske Scangrip luftede i juli planerne om at lancere et håndholdt "lysvåben" mod corona, så man eksempelvis kan rense en ambulance eller en udlejningsbil hurtigt, så man minimerer risikoen for smitte. Firmaet opererer i branchen for arbejdsbelysning af den energibesparende led-type og har set en mulighed for at bruge kendt teknologi og ultraviolet lys, som også UVD-robotten fra UVD Robots arbejder med. Da mennesker ikke kan tåle at blive udsat for det ultraviolette lys - UVD-robotten skal køre bag lukket dør - skal brugeren i Scangrip-tilfældet bruge både handsker og briller.

3 Iværksættertrio bag brintoverilte-robot

De har en direkte forbindelse til robotgiganten Mobile Industrial Robots og bruger da også en MIR-robot som grundlag for deres løsning i kampen mod corona-virus. Det er det nystiftede firma Autonomus Units med stifter Flemming Thinggaard i spidsen, der vil bruge brintoverilte til at desinficere eksempelvis et kontor eller en institution gennem såkaldt "dry mist" - tør tågedamp af brintoverilte. Teknologien har en evidensbaseret effekt og fjerner ifølge selskabet 99,9999 procent af vira og bakterier. Selskabet er først stiftet 1. august, og skal nu i gang med at teste den såkaldte topapplikation, monteret oven på en MIR-robot.

4 Fik kritik for påstået effekt

Selskabet Air-tech, der er del af firmaet Jimco i Rudkøbing indrykkede i marts måned en annonce i Dagbladet Politiken, hvor man sagde, at firmaets luftrenser fjerner eventuelle coronadråber og bakterier. I en artikel i Mandag Morgen udtalte flere forskere til mediet at de stiller sig stærkt tvivlende over for annoncens budskab og hæfter sig ved manglen på dokumentation. Adm. direktør i Jimco, Jim Kjølby Larsen, fastholdt dog både i Mandag Morgen og senere i Fyns Amts Avis, at lufrenseren kan fjerne coronavirussen, men at man leder efter relevante partnere til at få udført test af effekten.

Annonce
Fyn For abonnenter

Ægteparret Roudyna og Abdel fra Syrien kan snart arbejde som læger i Danmark: - Vi har kæmpet i seks år for at nå hertil

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Har du også undret dig?: Ti kilometer af Odenses letbane er grøn - sådan skal græsset slås

Odense For abonnenter

Hvidevare-doktoren vækker det døde til live: I 35 år er Sørens brugte maskiner gået som varmt brød

Kerteminde

Pernille satsede alt på hotelgæster på fynsk gods: - Jeg havde simpelthen ikke kunnet nå begge dele

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Muslingefiskere skal holde sig væk: Vi vil hellere have lystfiskere og outdoor-turister

Odense

Jens gravede særdeles 'veludrustet' gulerod op i haven: - Jeg har aldrig set noget lignende:

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Middelfart

Debat om ældrerådet: De har den indflydelse, politikerne giver dem

Kerteminde

Burgerne er tilbage i populær grill: - Jeg er ikke i tvivl om, at der går meget omsætning tabt der

Odense

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Assens

Politikommissær er overrasket, efter ny nærpolitistation er åbnet: Det er nærmest væltet ind med henvendelser

Erhverv For abonnenter

Det startede med to billetter til en boligmesse - nu har Lars og Marie en voksende blomsterbutik på nettet

Nyborg

Fra tømrer til filialdirektør: Jesper har altid sagt sin mening - og det gav ansvar

Annonce