Annonce
Faaborg-Midtfyn

Fire forladte killinger i Faaborg og omegn på én måned: - Få nu neutraliseret jeres katte

Nede i trøjen hos Dorthe Ibba kan man både holde varmen og føle sig tryg. Killingen er en af dem, der blev fundet på Assensvej. Foto: Maria Retoft Pedersen
Dyrevennen Dorthe Ibba flasker de små killinger op, så de kan klare sig og opfordrer nu alle dyreejere til at tage ansvar, når de har anskaffet sig et dyr.

Faaborg: To små grå pelsklumper møffer rundt ovenpå tæpperne i plastikkassen. Den ene killing flyttede ind i lejligheden i Østergade for et par dage siden, den anden har kun været hos Dorthe Ibba i et døgn. Nu er de fuldstændig afhængige af Dorthe Ibbas hjælp, for at de kommer på benene igen. Den ene killing nyser.

- Ja, den er noget forkølet. Den var fuldstændig våd, da den blev fundet, fortæller dyrevennen Dorthe Ibba.

Hendes hjerte banker for de små kræ, og den seneste måned har hun fået indleveret fire killinger, der var blevet efterladt rundt omkring i Faaborg og omegn. De sidste to hunkatte, som formentlig er af samme kuld og er Maine Coon-blandinger, blev fundet i et stykke privat skov på Assensvej. Hver anden time døgnet rundt giver hun killingerne modermælkserstatning, hun sørger for, at de kommer til dyrlægen, at de bliver neutraliseret, og at de kommer videre til et nyt hjem, når de er klar til det.

Hun er slet ikke i tvivl om, at killingerne er blevet efterladt af mennesker, der ikke vil have dem.

- Der bliver efterladt mange killinger, det ser man jo også på dyreinternaterne. Og hvis det var missemor, der havde efterladt dem, ville de have været større, i hvert fald otte uger, siger hun.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at man kan få sig selv til det. De bliver efterladt og kommer til at tørste og sulte ihjel, og det er en frygtelig død. De er svage, når de kommer hjem til mig, og det er ikke alle, der klarer den, siger hun.

Efterladte killinger

Har du fundet killinger, skal du først konstatere, om de har en mor.

Hold øje med dem og se, om moren indfinder sig. Helt små killinger er maksimalt alene i en time, og de vil begynde at hyle, hvis de har været efterladt længere.

Større killinger lades alene i længere tid, men moren vil dukke op.

Er du sikker på, at killingerne er efterladte, må du gøre op med dig selv, om du har tid og økonomi til at passe dem.

Ellers kan de indleveres mod forudgående aftale på et kattehjem/dyreinternat.

Kilde: Inges Kattehjem

Annonce

Hjælp fra fremmede

Dorthe Ibba har et blødt punkt, når det kommer til dyr. Selv ejer hun en lille hund, dværgpekingeseren Ziggy. Hun er flaskemor hos Dyrenes Beskyttelse, hun har arrangeret flere demonstrationer mod hundeloven, og så hjælper hun hjemløse, når de mangler foder eller lignende til deres hunde.

- I de kredse er jeg kendt som "Hundemor", siger hun.

Når folk fortæller, at de har fundet en efterladt killing, kan hun ikke få over sig selv ikke at tage dem med hjem og flaske dem op. Selvom det er en stor udskrivning, når man er på førtidspension. Det er nemlig ikke billigt med dyrlægeregninger, særlig modermælkserstatning og lignede.

- Jeg slog et opslag op i en Faaborg-gruppe på Facebook, og jeg fik heldigvis rigtig godt respons. Der var en, der spurgte, om de måtte donere nogle penge til mig, og indenfor et par dage fik jeg omkring 1300 kroner. Og der er også mange, der kommer med forskelligt udstyr, fortæller Dorthe Ibba.

Og selvom de 1300 kroner ikke nødvendigvis rækker langt i det store perspektiv, er hun alligevel meget glad for opbakningen.

- Og hvis nogen har noget killingefoder stående, enten vådt eller tørt, så må de meget gerne betænke mig, siger hun.

Annonce

Opråb

Det bliver nok ikke sidste gang, Dorthe Ibba åbner sit hjem for killinger, men hun håber alligevel, at et opråb kan få folk til at tænke sig om: Sørg for at få neutraliseret din kat, inden du står med et kuld killinger.

- Det burde ikke være så svært, og når man har anskaffet sig et dyr, så bør man også tage det ansvar, der følger med. Jeg håber, jeg kan være med til at sætte lidt fokus på, at vi altså også har de her problemer i Faaborg. Hvis alle tog ansvar, så ville vi ikke have katteproblemer i Danmark, siger hun.

De to hunkillinger her, som formentlig er søskende, har fået navnene "Trunte" og "Gurli". - Jeg plejer at give dem nogle skøre navne, så jeg ikke kommer til at holde for meget af dem, siger Dorthe Ibba med et grin. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Gense live-læsermøde: Minister besvarede fynboernes spørgsmål inden trafik-forhandlinger for milliarder

Coronavirus

Live: Selvtest kan åbne for at sende flere elever tilbage i skole

Annonce