Annonce
Odense

Fint besøg: Statsministeren besøgte plejecentret Ærtebjerghaven

Nils Grønnemose Madsen er tidligere politibetjent, og det fik han sig en snak med statsministeren om under hendes besøg på Ærtebjerghaven. Foto: Christian Nordholt
Statsminister Mette Frederiksen (S) var interesseret i at høre om, hvordan man kan forenkle regler og afbureaukratisere i ældreplejen, da hun besøgte plejecentret Ærtebjerghaven i Kirkendrup onsdag morgen.

Det var 99-års fødselaren Anna Scheering, der sammen med rehabiliteringsleder Heidi Tange tog imod statsminister Mette Frederiksen og hendes følge onsdag morgen foran plejecentret Ærtebjerghaven i Kirkendup.

Statsministeren var på besøg på plejecentret forud for dagens FOA-kongres i Odense Congress Center for at få gode ideer til, hvordan man kan afbureaukratisere ældreplejen i en tid, hvor personalet bruger mere og mere tid på dokumentation.

Alt var klart klokken ni, og omkring 20 beboere var kørt ud i efterårssolen for at tage imod Mette Frederiksen, der, som en statsminister gør, dukkede op med et større opbud af sikkerhedsfolk og politi.

Efter en kort rundvisning på plejecentret blev der tid til morgenkaffe sammen med beboerne i Ærtebjerghavens Hus E, og her gik snakken med både beboere og personalet om livskvaliteten på plejecentret.

Statsministeren var tydeligvis interesseret i at få ideer til, hvordan tingene kan gøres enklere, så personalet får mere tid med beboerne i stedet for foran computeren.

I sin tale ved Folketingets åbning talte statsministeren om ambitionen om at indføre en nærhedsreform, der skal gøre op med for megen kontrol i det offentlige og bringe faglighed og ledelse mere i spil i stedet, og det var blandt andet med den dagsorden, hun besøgte Ærtebjerghaven.

- Spørgsmålet er, hvordan vi kan komme af med nogle af opgaverne ved computeren. Jeg mener, vi skal have mere tillid til, at der bliver truffet de rigtige beslutninger på plejecentrene, sagde Mette Frederiksen og spurgte konkret til, hvor meget tid de enkelte medarbejdere bruger på dokumentation dagligt.

Annonce
Et større opbud tog imod statsministeren, da hun trillede ind på parkeringspladsen ved Ærtebjerghaven klokken ni onsdag morgen. Foto: Christian Nordholt

For meget computertid

Personalet på Ærtebjerghaven anslog, at en hjælper bruger en halv til en hel time hver dag, mens en sosu-assistent bruger omkring det dobbelte, og at det er for meget, var plejecentrets ansatte, ledelse og statsministeren enige om.

Rehabiliteringsleder Heidi Tange mindede om, at et plejecenter er et hjem og ikke en institution og foreslog, at man eventuelt kunne nøjes med at dokumentere de største og vigtigste ændringer i borgernes sundhedstilstand.

Det forslag tog Mette Frederiksen blandt andet med sig fra besøget.

- Det er ikke nogen let opgave at afbureaukratisere. Det er en større manøvre, der skal til, det er jeg klar over, sagde hun, inden hun tog afsked med personalet og nogle af beboerne.

Også rådmand Søren Windell (K) og borgmester Peter Rahbæk Juel var med på Ærtebjerghaven onsdag morgen.

Blomsterne fik statsminister Mette Frederiksen af 99-års fødselaren Anna Scheering. Foto: Christian Nordholt
Mange beboere var ude for at tage imod statsministeren i det fine vejr. I baggrunden er det rehabiliteringsleder Heidi Tange. Foto: Christian Nordholt
Beboerne i Hus E på Ærtebjerghaven var lidt overraskede over det store opbud af fotografer, journalister, sikkerhedsfolk og andre, der var med ved statsministerens besøg. Også borgmester Peter Rahbæk Juel og ældre-og handicaprådmand Søren Windell var med til morgenkaffe. Foto: Christian Nordholt
Statsministeren var ude for at finde inspiration til, hvordan man kan forenkle regler og afbureaukratisere, så personalet får mere tid sammen med beboerne på landets plejecentre. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Odense

En søndag med fitness i Korup

Nordfyn For abonnenter

Melisa og Stefan mistede alt, da huset brændte: Lige nu er alt kompliceret - branden har sat sine mærkbare spor

Odense

Et skud tysk testosteron: For første gang i otte år har Odense Zoo atter en søløve-han

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];