Annonce
Fyn

Findes næsten overalt: Dansk undersøgelse afslører cigaretskodder som største plast-forurener

I september 2019 deltog 57.000 elever i skoler og gymnasier i Masseeksperimentet, hvor de indsamlede plastik i naturen for at hjælpe med at kortlægge plastforurening i Danmark. Indsamlingen viste, at cigaretskodder med filtre og poser og indpakning fra chips og slik udgør en stor del af plastforureningen i Danmark. Arkivfoto: Kim Rune.
Det er ikke indkøbsposer, sugerør eller flasker, der udgør størstedelen af plastforureningen i Danmark. Det gør derimod filtrene i cigaretskodder - sammen med indpakninger fra chips og slik. Det viser dansk undersøgelse, som skolebørn har været med til at lave.

Fyn: Findes der steder i den danske natur, hvor der ikke ligger rester af plastik? Ja, men du skal lede grundigt efter dem. Det viser verdens største eksperiment med indsamling af data om plastforurening.

I september sidste år deltog 57.000 skole- og gymnasieelever i Masseeksperimentet 2019, der skulle kortlægge omfanget af plastforurening i Danmark. Eksperimentet foregik efter en videnskabelig protokol i afgrænsede områder over hele landet, og det viste, at under to procent af de undersøgte områder var uden plastaffald.

Eleverne gennemgik 3548 udvalgte områder på 100 meters længde og varierende bredde, det vil sige en samlet strækning på 354,8 kilometer, og kun i 66 af områderne blev der ikke fundet rester af plastik. Naturen blev under indsamlingen befriet for i alt 374.082 stykker plast, og næsten hver tredje stykke stammede fra en cigaret.

- Cigaretfiltrene, som faktisk består af plast, er et problem, fordi filtrene indeholder tungmetaller og kræftfremkaldende stoffer, som kan være skadelige for dyr, planter og miljø, og det tager år, før filtrene er væk. Alligevel smider folk rask væk skod og anden engangsplast ud i naturen, formentlig fordi produkterne ikke har nogen værdi for os.

Det siger Kristian Syberg, lektor i miljørisiko ved Roskilde Universitet og talsmand for MarinePlastic, der er det danske center for forskning i plastforurening i havene.

Annonce

FAKTA I gennemsnit flyder det med plast i naturen

De 57.000 elever fra skoler og gymnasier, som deltog i Masseeksperimentet 2019, fandt i gennemsnit 105 stykker plast i hvert af de undersøgte områder. Rekorden var 3322 stykker plast i et område.

112.018 ud af de 374.082 stykker affald, som blev indsamlet, var cigaretskodder. Uidentificerede plastikstykker på under 50 centimeters længde kom ind på andenpladsen med 67.387. Den tredjehyppigste plastforurening var poser fra chips og indpakning fra slik.

De plaststykker, som eleverne fandt færrest af, var vatpinde, flasker over en halv liter og net over 50 centimeter.

Kilde: Det nationale naturfagscenter Astra

- Folk smider bare affaldet fra sig

5329 elever fra 59 fynske skoler deltog i Masseeksperimentet, og Ørstedskolen i Rudkøbing var den fynske skole, som fandt mest plastaffald. De langelandske elever indsamlede 3253 stykker plastik. Og det var ikke affald, som var havnet i naturen ved et tilfælde:

- Det er tankevækkende, at det plastaffald, eleverne finder, hverken er industriaffald eller husholdningsaffald, men næsten udelukkende plastaffald, som folk bare smider fra sig, mens de sidder, går, cykler eller kører, siger Kristian Syberg.

"Uidentificerede" plaststykker under 50 centimeters længde er dog en interessant undtagelse. De danske elever fandt i alt 67.387 stykker, og de kan ifølge rapporten om indsamlingen stamme fra industriel plast, som blandt andet har været anvendt på havet, og plast, som har været brugt på marker i landbruget. Plasten kan blandt andet blive nedbrudt til mindre stykker på grund af uv-stråling.

Elevernes indsamling viste, at grøftekanten er det sted, hvor der ligger mest plastaffald. Markveje, vandløb, søer og strande følger efter, mens parker, klitter og skove er de mindst plast-belastede typer af natur.

7. klasse fra Kystskolen i Krogsbølle var en af de fynske skoleklasser, som deltog i Masseeksperimentet sidste år. Rekorden på Fyn blev sat af Ørstedskolen i Rudkøbing, som var den fynske skole, der fandt mest plastaffald. Arkivfoto: Kim Rune.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod hende

Nyborg

Masser af vand - ingen problemer

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce