Annonce
Fyn

Findes næsten overalt: Dansk undersøgelse afslører cigaretskodder som største plast-forurener

I september 2019 deltog 57.000 elever i skoler og gymnasier i Masseeksperimentet, hvor de indsamlede plastik i naturen for at hjælpe med at kortlægge plastforurening i Danmark. Indsamlingen viste, at cigaretskodder med filtre og poser og indpakning fra chips og slik udgør en stor del af plastforureningen i Danmark. Arkivfoto: Kim Rune.
Det er ikke indkøbsposer, sugerør eller flasker, der udgør størstedelen af plastforureningen i Danmark. Det gør derimod filtrene i cigaretskodder - sammen med indpakninger fra chips og slik. Det viser dansk undersøgelse, som skolebørn har været med til at lave.
Annonce

Fyn: Findes der steder i den danske natur, hvor der ikke ligger rester af plastik? Ja, men du skal lede grundigt efter dem. Det viser verdens største eksperiment med indsamling af data om plastforurening.

I september sidste år deltog 57.000 skole- og gymnasieelever i Masseeksperimentet 2019, der skulle kortlægge omfanget af plastforurening i Danmark. Eksperimentet foregik efter en videnskabelig protokol i afgrænsede områder over hele landet, og det viste, at under to procent af de undersøgte områder var uden plastaffald.

Eleverne gennemgik 3548 udvalgte områder på 100 meters længde og varierende bredde, det vil sige en samlet strækning på 354,8 kilometer, og kun i 66 af områderne blev der ikke fundet rester af plastik. Naturen blev under indsamlingen befriet for i alt 374.082 stykker plast, og næsten hver tredje stykke stammede fra en cigaret.

- Cigaretfiltrene, som faktisk består af plast, er et problem, fordi filtrene indeholder tungmetaller og kræftfremkaldende stoffer, som kan være skadelige for dyr, planter og miljø, og det tager år, før filtrene er væk. Alligevel smider folk rask væk skod og anden engangsplast ud i naturen, formentlig fordi produkterne ikke har nogen værdi for os.

Det siger Kristian Syberg, lektor i miljørisiko ved Roskilde Universitet og talsmand for MarinePlastic, der er det danske center for forskning i plastforurening i havene.

FAKTA I gennemsnit flyder det med plast i naturen

De 57.000 elever fra skoler og gymnasier, som deltog i Masseeksperimentet 2019, fandt i gennemsnit 105 stykker plast i hvert af de undersøgte områder. Rekorden var 3322 stykker plast i et område.

112.018 ud af de 374.082 stykker affald, som blev indsamlet, var cigaretskodder. Uidentificerede plastikstykker på under 50 centimeters længde kom ind på andenpladsen med 67.387. Den tredjehyppigste plastforurening var poser fra chips og indpakning fra slik.

De plaststykker, som eleverne fandt færrest af, var vatpinde, flasker over en halv liter og net over 50 centimeter.

Kilde: Det nationale naturfagscenter Astra

Annonce

- Folk smider bare affaldet fra sig

5329 elever fra 59 fynske skoler deltog i Masseeksperimentet, og Ørstedskolen i Rudkøbing var den fynske skole, som fandt mest plastaffald. De langelandske elever indsamlede 3253 stykker plastik. Og det var ikke affald, som var havnet i naturen ved et tilfælde:

- Det er tankevækkende, at det plastaffald, eleverne finder, hverken er industriaffald eller husholdningsaffald, men næsten udelukkende plastaffald, som folk bare smider fra sig, mens de sidder, går, cykler eller kører, siger Kristian Syberg.

"Uidentificerede" plaststykker under 50 centimeters længde er dog en interessant undtagelse. De danske elever fandt i alt 67.387 stykker, og de kan ifølge rapporten om indsamlingen stamme fra industriel plast, som blandt andet har været anvendt på havet, og plast, som har været brugt på marker i landbruget. Plasten kan blandt andet blive nedbrudt til mindre stykker på grund af uv-stråling.

Elevernes indsamling viste, at grøftekanten er det sted, hvor der ligger mest plastaffald. Markveje, vandløb, søer og strande følger efter, mens parker, klitter og skove er de mindst plast-belastede typer af natur.

7. klasse fra Kystskolen i Krogsbølle var en af de fynske skoleklasser, som deltog i Masseeksperimentet sidste år. Rekorden på Fyn blev sat af Ørstedskolen i Rudkøbing, som var den fynske skole, der fandt mest plastaffald. Arkivfoto: Kim Rune.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce