Annonce
Middelfart

Find dit område på kortet: 12 veje kan være i risiko for oversvømmelser ved næste uvejr

Flere sommerhuse ved stranden i Føns stod under vand, da der var stormflod i januar.Arkivfoto: Sofie Secher Karlsen
Middelfart Kommune har udpeget 12 veje, der ligger så lavt, at de er i fare for at blive oversvømmet ved skybrud eller stormflod. Kortlægningen kommer i forbindelse med en ny klimatilpasningsplan, som kommunen er i gang med.
Annonce

Nordvestfyn: De seneste måneder har budt på flere voldsomme regnskyl i og omkring Middelfart.

Værst gik det for sig 31. juli, hvor der på blot fire timer faldt 94 millimeter nedbør i Middelfart by. Tallet var endnu højere i Vejlby Fed, der blev ramt af 128 millimeter regnvand og stod tilbage med en oversvømmet campingplads.

Derfor arbejder Middelfart Kommune i disse uger på en ny klimatilpasningsplan for de veje og områder, der er i størst risiko for at blive oversvømmet under ekstremt vejr.

Det har i første omgang indebåret, at 12 lavtliggende veje, særligt nær kysterne, er blevet udpeget og placeret på en bekymringsliste.

- På den måde ved vi, at det er dem, vi skal fokusere på og først reagere på, når der er varsel om høj vandstand og meget nedbør, siger Carl-Richard Lund, leder af Entreprenørafdelingen i Middelfart Kommune.

Hvordan skal vi dække klima?

Avisen sætter i disse uger fokus på klimaet i et nordvestfynsk perspektiv.

Vi ser blandt andet nærmere på, hvordan Middelfart Kommune arbejder med at mindske klimaforandringerne og forholde sig til de konsekvenser, de kan medføre.

Samtidig vil vi meget gerne finde ud af, hvordan du som læser synes, vi bør dække emnet.

Er der noget, der bekymrer dig, som vi bør undersøge? Har du forslag til løsninger eller initiativer? Kender du en klimaforkæmper, der kan inspirere andre? Eller noget helt fjerde?

Så vil vi meget gerne høre fra dig på nordvest@fyens.dk.

Annonce

Flere tiltag i gang

Blandt de udsatte veje finder man blandt andet Føns Strandvej, Svinøvej i Gamborg og Hindsgavl Bro.

- Nogle veje har på visse strækninger problemer, men så går det lidt op og ned, forklarer Carl-Richard Lund.

Udover at udpege kritiske vejområder har Middelfart Kommune undersøgt risikoen for oversvømmelser ved offentlige bygninger nær kysten, og vejbrønde i hele kommunen er ved at blive målt og registeret.

I forbindelse med skybruddet i juli var der desuden vandproblemer i flere viadukter, hvor pumperne, der skulle holde dem fri for vand, slog fra. Det arbejder kommunen endnu på at løse sammen med Middelfart Spildevand.

- Det kan være, at de skal renoveres eller skiftes ud, eller at man skal sætte målere og følere op, så de ikke slår fra. Men det er en lidt tung proces, og jeg tør ikke sætte et tidspunkt for den, forklarer Carl-Richard Lund.

Annonce

Brønd i Gl. Vestergade

Under sommerskybruddet måtte flere beboere i Gl. Vestergade i Middelfarts historiske bydel ligeledes finde sandsække frem, fordi gadens vandrender stod af.

Derfor besluttede kommunen og projektleder for Klimabyen Pernille Svane, at der skulle bygges en brønd, og man afventede, at de nødvendige medarbejdere kom tilbage fra ferie.

Carl-Richard Lund fortæller, at arbejdet med brønden nu står til at blive påbegyndt i uge 43 eller 44 og vil vare omkring 14 dage.

Kom til læserarrangement

Tirsdag 22. oktober klokken 17-19 afholder Fyens Stiftstidende et læserarrangement med klima som omdrejningspunkt.

Her kan du blive klogere på Middelfart Kommunes klimainitiativer og finde ud af, hvordan du selv kan bidrage.

Mødet vil byde på rundvisning i Klimahaven, oplæg med kommunens klimachef Morten Westergaard, besøg fra Sol over Brenderup og Føns Nærvarme og mulighed for at få indflydelse på, hvordan vi dækker emnet i avisen.

Det er gratis at deltage, og tilmelding foregår via soehu@fyens.dk. Vi mødes ved Ældrecenter Skovgade klokken 17.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB For abonnenter

Michelsen om de dårlige perioder: - Hvis jeg bliver påvirket for meget, er jeg en skizofren far og mand

Fyn

Uheld i nødspor på Fynske Motorvej

Fyn

Corona gør stadig ondt på de fynske hoteller: Men ét sted går det over al forventning

Fyn For abonnenter

Fanget i pandemiens ukendte ocean: Kaptajn fra Dyrup måtte blive fire måneder ude på havet med sin besætning

Annonce