Annonce
Sydfyn

Finansminister om cykelsti ved Hvidkilde: - Hvis vi vinder valget, leverer jeg pengene

Folketingsmedlem Erling Bonnesen (V) havde søndag inviteret finansminister Kristian Jensen (V) til Hvidkilde Gods til at tale om statslige millioner til cykelstiprojektet. Foto: Helene Thau Jackson.
Søndag eftermiddag mødtes finansminister Kristian Jensen (V) med greve Christian Ahlefeldt-Laurvig-Lehn, den sydfynske folketingskandidat Erling Bonnesen (V) og lokale venstrefolk på Hvidkilde Gods, hvor der blev diskuteret cykelsti og afgivet valgløfter. - Hvis vi vinder valget, leverer jeg pengene, forsikrede ministeren.

Hvidkilde: En racercykel suser forbi i svinget ved Hvidkilde Sø, mens en lille rød personbil overhaler den på kørebanen og op langs Lindealléen. Der er ikke meget plads at gøre godt med for hverken cyklister eller bilister rundt i de krogede sving ved Hvidkilde, og borgere har råbt højt om en cykelsti på strækningen i årtier.

Nu vil folketingspolitiker Erling Bonnesen (V) tage cykelstiprojektet op i Folketinget, og med valgkampen i fuld blomst inviterede han søndag den 12. maj en håndfulde lokale venstrefolk og finansminister Kristian Jensen (V) til Hvidkilde for at se omgivelserne og tilslutte sig projektet.

- Alle vil gerne have en cykelsti, og meldingen til mig på borgermødet var, at staten skal på banen. Så nu fanger jeg stafetten og har taget fat i finansministeren, fortalte han.

- Præcist hvad det skal være for et projekt, skal vi finde ud af, men jeg vil gerne opfordre byrådet til at gøre en ansøgning klar til cykelpuljen. Det her er efterhånden diskuteret grundigt og længe, så jeg håber, at man hen mod efteråret kan man tage en beslutning om, hvilket projekt man vil ansøge midler til, og gerne sende ansøgningen afsted inden nytår. Hvis folketinget kan give pengene, kan vi endelig komme videre, sagde han.

Den 6. april blev der afholdt borgermøde på Hvidkilde Gods om situationen. Her blev diskuteret, hvor en fremtidig cykelstien skal placeres. Borgergruppen 5762 foreslog en cykelstibro, der strakte sig gennem søen og fortsatte nær godset.

Den idé blev dog hurtigt fejet af banen af greve Christian Ahlefeldt-Laurvig-Lehn, Kulturmiljørådet Fyn og Land & By Sydfyn, der var bekymrede for at ødelægge områdets natur- og kulturarv.

Annonce

Sagen kort

Vejdirektoratet var i 2009 klar med en plan om at anlægge en omkring 2,4 kilometer lang cykelsti, der skulle ligge otte-ni meter inde på Hvidkilde Gods' mark, eller også skulle hele alléen ryddes for træer.

Greven, Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet protesterede, og i stedet blev der talt om en løsning, hvor cykelstien gik syd om søen. Projektet blev skrinlagt.

I 2015 spøgte cykelstien på ny, og et nyt projekt til omkring 43 millioner kroner blev siden fremlagt, men altså ikke ført ud i livet.

Den 6. april i år inviterede cykelstigruppen, Forum 5762, borgere, politikere og interessenter til borgermøde på Hvidkilde Gods, hvor de fremlagde deres forslag til en fremtidig cykelsti. Også dette forslag mødte ikke opbakning.

Dilemmaet

At blive enige om hvor og hvordan cykelstiprojektet skal udføres kan også virke som en betragtelig udfordring. I hvert fald kom uenighederne til overfladen på den lille time, ministeren var forbi.

Greve Christian Ahlefeldt-Laurvig-Lehn havde nemlig medbragt sit eget forslag om en cykelsti syd om Hvidkilde Sø.

- Jeg vil noget andet. Mit langsigtede mål er en omfartsvej, men vi vil jo gerne have en cykelsti inden landsstævnet, så jeg foreslår en cykelsti langs Hellegårdsvej, forklarede han og udtrykte samtidig sin bekymring for, hvis allétræerne skal fælles for at give plads til en cykelsti.

Det havde byrådsmedlem Birger Jensen (V) dog ikke meget til overs for.

- Ligesom dig og mig, Christian, så dør de træer en dag, og der kan plantes nogle nye, sagde han og fortsatte til ministeren.

- Vi har 1,8 km, hvor der ikke er cykelsti, og vi har en dilemma. Dels er der kultur- og naturhensynene, og dels er det en meget snæver vej. Så et alternativ til Christians ide er at lave en vejudvidelse.

"Jeg har pengene"

Kristian Jensen, hvis begge forældre har gået på Den Frie Lærerskole i Ollerup, er bekendt med de trafikale forhold ved Hvidkilde, forklarede han.

- det, der virker mest oplagt for mig, er løsningen med at udvide gennem skoven og på den anden siden af Røde Mølle. Jeg kan godt forstå hele ønsket om en sydlig vejløsningen, men det kommer til at berøre rigtig mange mennesker det her, mente han.

Kristian Jensen er dog ikke den første minister, der har sat sig ind i cykelstisagen. I 2016 besøgte daværende trafikminister Hans Christian Schmidt (V) Hvidkilde og i 2018 var det Jesper Kiel (Ø), der bed trafikminister Ole Birk Olesen (LA) om at undersøge en statslig finansiering af cykelstiprojektet, men begge gange var beskeden, at det var for dyrt.

- Både Hans Christian Schmidt og andre har stået med det problem, at de ikke havde penge med, men nu er jeg finansminister, og jeg har penge med, forsikrede Kristian Jensen.

- Vi har aftalt at bruge en millard kroner på cykelstier, så pengene er sat af, og det her lyder som et projekt, der passer lige ind i de hensigter, vi har med cykelpuljen.

Cykelpuljen er en del af infrastrukturaftalen, der blev indgået mellem regeringen og Dansk Folkeparti i marts i år. Puljen på en milliard kroner omfatter anlæg af nye cykelstier, forbedring af eksisterende cykelstier og andre anlægstiltag fra 2021 til 2030.

- Politik er nu engang menneskeligt, så vi lytter til de stemmer, vi hører, og derfor er der behov for en klar stemme. Hvis vi vinder valget, leverer jeg pengene, og Erling kæmper for cykelstien, lovede han.

Cykelpuljen skal fordeles over ti år og kan ansøges af landets 98 kommuner, men Kristian Jensen mener stadig, at Svendborg har gode chancer for at få statskroner til det kostelige cykelstiprojekt.

- Vi prioriterer de steder, hvor der er behov, hvor der er løsningsforslag og hvor der er en aktiv deltagelse. Jeg kan ikke garantere noget i dag, for vi får næppe flertal alene, men jeg kan love, at vi vil kæmpe for det.

- Alle vil gerne have en cykelsti, men præcist hvad det skal være for et projekt, skal vi finde ud af, mener det sydfynske folketingsmedlem for Venstre, Erling Bonnesen, der her ses med Greve Christian Ahlefeldt-Laurvig-Lehn (t.v.). Foto: Helene Thau Jackson.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce