Annonce
Erhverv

Finansmarkederne tager Mays brexit-nederlag med ro

Storbritanniens premierminister Theresa May tabte tirsdag en afstemning i parlamentet om hendes regerings brexit-aftale. Finansmarkederne tager det med ro.

Der er ikke mange spor af panik på finansmarkederne, dagen efter at britiske politikere stemte nej til aftale.

Tirsdag aften stemte det britiske parlament nej til den aftale med EU, som premierminister Theresa May har forhandlet om Storbritanniens farvel til unionen.

Selv om det giver maksimal forvirring om, hvad der skal ske, tager finansmarkederne udviklingen med ro.

I Danmark åbner det toneangivende aktieindeks C25 med en stigning på 0,3 procent onsdag. I Asien faldt aktierne moderat natten igennem, mens de store europæiske aktiemarkeder indikeres at åbne positivt.

På valutamarkedet var der heller ikke megen dramatik natten igennem, hvor pundet kun svingede moderat.

Udviklingen afspejles af kommentarer fra bankers økonomer. Langt de fleste mener fortsat, at EU og Storbritannien nok skal finde en aftale, da udsigten til et kaotisk og ustruktureret britisk exit ikke er i nogens interesse.

- Vores holdning har hele tiden været, at det - formentlig efter flere afstemninger - ville lykkes at få godkendt en udtrædelsesaftale med EU, og at det også meget vel kunne indebære, at brexit-datoen bliver skubbet længere ud i fremtiden.

- Det holder vi fast i. Men usikkerheden er meget stor på grund af den mudrede politiske situation. Risikoen for et kaotisk "no-deal" brexit er således fortsat helt reel, selv om størstedelen af parlamentet vil gå langt for at undgå det, skriver Jyske Bank onsdag morgen.

Som tingene står, forlader Storbritannien EU sidst i marts. Men Storbritanniens regering kan unilateralt stoppe det, ved at trække sin ansøgning om udtrædelse tilbage.

Der kan også blive udskrevet en ny folkeafstemning, eller det britiske parlament kan ende med at støtte en lignende aftale, når virkeligheden er kommet tættere på.

- Vi mener, at udsigten til et kaotisk brexit uden en aftale med EU er blevet mindre, skriver investeringsbanken Goldman Sachs europæiske cheføkonom, Adrian Paul, ifølge nyhedsbureauet Reuters om tirsdagens afstemning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce