Annonce
Odense

Finanslovsmillioner giver militærmuseum et rygstød

I august var Mai Mercado på besøg hos Fyns Militærhistoriske Museum, hvor hun mødte formand Lars Neumann og tidligere konservativ rådmand i Odense, Steen Møller. Mødet endte i sidste ende med, at museet kom på finansloven med en bevilling på to millioner. Arkivfoto: Kennett Krebs

Med en bevilling på to millioner kroner håber Fyns Militærhistoriske Museum, at det bliver lettere at skaffe penge fra fonde. Forude venter en stor ombygning af en gammel kasernebygning.

Annonce

De vidste godt, at de formentlig ville få dem. Men da Fyns Militærhistoriske Museum i Odense i begyndelsen af december kunne se, at de rent faktisk var med i dette års finanslovaftale med en bevilling på to millioner, vakte det alligevel glæde hos foreningen bag det pt. nedpakkede museum.

- Det giver os et kæmpe rygstød i det store arbejde, vi nu skal i gang med. At finde fonde, der vil være med til at skabe et museum, fortæller formanden for foreningen HISAM, Lars Neumann, der mener at bevillingen også har en stor signalværdi i forhold til andre, der kunne tænkes at ville støtte.

Lige efter nytår samler museet en gruppe fynske erhvervsfolk, der skal hjælpe med at lægge en strategi for at finde penge. Og det er ikke småbeløb, der skal bruges. Op til fem gange det beløb man nu har fået fra finansloven.

1. december overtog museet officielt det gamle stabshovedkvarter på Søndre Boulevard med tilhørende porthuse og forplads med bl.a. en mindetavle for de faldne fynske soldater under 2. verdenskrig. Og det er en bygningsmasse, som den tidligere lejer, Forsvaret, ikke gjorde noget for at vedligeholde.

- Så det er en kæmpe opgave. Dels fordi vi skal have renoveret både varme og elsystemer i hele huset, og ikke mindst fordi der skal etableres en elevator i hele huset. Det er et krav, hvis vi skal kunne åbne op som museum, fortæller Lars Neumann.

Derfor er en gruppe af frivillige allerede gået i gang med at pille de ting ud af bygningen som man kan, inden håndværkere skal ind. Alene det arbejde kan spare museet op til 400.000 i udgifter, og sådan må man hele tiden tænke kreativt.

Og for børne- og socialminister Mai Mercado (K), der var med til at presse på for at få museet på finansloven, viser det, at pengene nok skal være godt givet ud.

- De planer, de har for museet med formidling til børn og unge, og så de rammer, de er blevet tilbudt, skal vi da kunne støtte. Jeg er ikke nervøs for at pengene risikerer at være spildt, for jeg er sikker på at de med denne bevilling også kan blive attraktive for andre. Og så er det stærkt engagerede mennesker, der står bag, siger Mai Mercado.

Fra samling til museum

Fyns Militærhistoriske Museum startede i 1983 som en samling under navnet Fynske Livregiments Historiske Samling. Primært med regimentshistorie på loftet i den gamle kasernebygning ud mod Søndre Boulevard. Da Fynske Livregiment blev nedlagt, flyttede man ind i hovedbygningen til Kragsbjerggården. Bygningen var tidligere hovedkvarter for et luftmeldedistrikt under Hjemmeværnet.

Her blev samlingen udvidet kraftigt til også at omfatte fynsk besættelseshistorie, historien om fynboer, der meldte sig til engelsk militærtjeneste efter krigen, og hjemmeværnshistorie. I 2015 blev lejemålet opsagt af kommunen, og det lykkedes at finde plads til samlingen, der nu skiftede navn til Fyns Militærhistoriske Museum, i Dannebrogsgade. Museet lejede sig ind privat med et årligt kommunalt huslejetilskud. Besøgstallet steg til 2500 gæster, heraf mange fra skoleklasser. I 2017 blev ejendommen i Dannebrogsgade solgt og revet ned for at give plads til Nordfyns Banks nye hovedkvarter. Museet blev pakket ned og lagt i depot med udgangen af 2017. 1. december i år overtog museet formelt den gamle stabsbygning på kasernen fra Odense Kommune, og kort tid efter fik man to millioner kroner fra en finanslovaftale. Bygningen stod tom, efter at forsvaret havde flyttet et totalforsvarshovedkvarter til Skive.

Det er her i den gamle stabsbygningen på den tidligere kaserne, at Fyns Militærhistoriske Museum skal genåbnes. Lige nu er det mest synlige bevis på det en panserjager fra 2. Verdenskrig, der er et af museets trækplastre. Arkivfoto: Kennett Krebs
Annonce

Montre fra HCA-museum

Netop engagementet kan også aflæses i foreningens evne til at finde ting til museet, som i sidste ende også vil gøre det lettere at kunne genåbne i de nye rammer.

- For eksempel har vi fået montrer fra H.C. Andersen-museet, da de skulle fjernes i forbindelse med ombygningen. Dem kan vi godt bruge og de repræsenterer alligevel en stor værdi, forklarer Lars Neumann.

Da montrerne i sin tid blev indkøbt til HCA-museet, var det for et beløb i omegnen af to en halv million kroner. Foruden montrerne pillede militærfolkene også biografudstyr ned fra H.C. Andersens Hus, der kan genbruges på det nye militærmuseum. Alternativt skulle det formentlig bare skrottes, fordi man med bygningen af et helt nyt eventyrhus under Lotzes Have, skal præsentere Andersen på en helt ny måde.

Fra Syddansk Universitet har HISAM også skaffet møbler til den foredragssal, der også indgår i planerne for et kommende militærmuseum. Og mens det således skrider fremad, så får man ikke foreningens formand til at komme med et bud på en åbning.

- Det er simpelthen så svært at sætte tidshorisont på. Vi håber at have håndværkere inde i bygningen i efteråret, og hvor lang tid, der så vil gå, afhænger af alle mulige faktorer, som Ulrik Neumann siger.

Men nu er de første millioner klar til at blive brugt på den 400 år lange fynske militærhistorie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce