Annonce
Fyn

Finalist til Bland dig Prisen: - Lad os nu hjælpe hinanden

Femkløveret, der står bag bevægelsen "Vi vælger hinanden". Forrest: Casper Sabro (t.v.) og Peter Huusom (t.h.). Bagerst fra venstre: Lars Højland, Mathias Christensen og Claus Boje. Arkivfoto: Daniel Kofoed.
I foråret skulle der ikke mere end et tilfældigt møde og spørgsmålet "Hvordan går det" til, før familiefaren Mathias Christensen og sognepræst Lars Højland satte gang i initiativet "Vi vælger hinanden", som er nomineret til Bland dig Prisen. Et initiativ, der sætter fokus på unge, stoffer og bandemiljø. Og et miljø, som Mathias Christensen kender særdeles godt.

- I virkeligheden er vi bare fem gutter, som har sat os ned og snakket om, hvad kan vi gøre. Der er ikke nogen penge i det, men der er en masse goodwill, fortæller Lars Højland om initiativet "Vi vælger hinanden", som fik Brenderup på landkortet i foråret.

Den indsats Lars Højland sammen med Mathias Christensen, Claus Boje, Casper Sabro og Peter Huusum Nielsen har lagt for dagen for at undgå, at unge ender ud i et narkomisbrug og bandemiljø har bragt dem frem til finalefeltet til årets Bland dig Prisen.

Det var dog et tilfældigt møde i foråret, som satte det hele i gang.

- Jeg er tilfældigvis nede på skolen og spørger Mathias, hvordan det går, og han svarer, det går ikke så godt. Så lægger jeg i første omgang øre og hjerte til, og da jeg kommer hjem tænker jeg, kan jeg da ikke også lægge hænder til, fortæller Lars Højland.

Og det var netop, hvad han gjorde.

Mathias Christensen har i halvandet år kæmpet for at få sin søn ud af et narkomisbrug og bandemiljø, og med den viden i baghånden begyndte den lokale bevægelse "Vi vælger hinanden" at tage form. Han står stolt og overrasket tilbage over nomineringen.

- Jeg havde slet ikke forventet, at vi ville blive indstillet, men igennem hele forløbet har der været fuld opbakning. Det er jo stort. Det er et problem blandt unge i hele landet, men det her gør, at vi kan og vil arbejde videre med det i vores lokalsamfund og blandt vores unge, fortæller Mathias Christensen.

Annonce

Kom og vær med!

Hvad: Det Fynske Folkemøde

Hvor: Banegårdspladsen, Odense C

Hvornår: Den 7. september klokken 10 til 14

Det er 7. år, at Fyens Stiftstidende arrangerer og er vært for folkemødet.

Det er en dag med aktuelle politiske debatter, blandt andet om det er tid til et opgør med forsvarsforholdene med forsvarsminister Trine Bramsen (S) og professor i international politik på SDU Sten Rynning. Der er liveinterviews med direktør for det nye supersygehus Torben Hedegaard og Danmarks business angel nummer ét, Torben Frigaard Rasmussen. Prøv dig selv af i spillene, som har taget verden med storm, Counterstrike elller Fortnite. Du kan også købe fynske delikatesser, når medlemmer af Smagen af Fyn stiller op med godt til ganen.

Bland dig Prisen uddeles klokken 11.45 på hovedscenen af chefredaktør Poul Kjærgaard.

Se hele programmet på www.fyens.dk/folkemoede.

Mere end bandemiljø

"Vi vælger hinanden" er mere end bare et fokus på narkomisbrug og bandemiljø. Det handler også om borgerne i lokalområdet.

- Lad os nu hjælpe hinanden til at gøre noget godt i stedet for bare at gå imod. Vi skal selvfølgelig turde at sige, det vil vi ikke have her, men det er ikke nok. Vi skal også snakke om, hvorfor der er nogen, der søger de her bander, fortæller Lars Højland.

Initiativet har da også sat sine spor i lokalområdet.

- Det kan mærkes på to måder. Det ene er, at det ikke kan ses på samme måde på de samme steder, og det andet er, at der er kommet mere opmærksomhed på det i hjemmene blandt familierne og de unge selv, fortæller Lars Højland.

Mentorordning og knallertværksted

Der er masser af planer på tegnebrættet hos arbejdsgruppen. En af dem er en mentorordning for de unge, hvor man kan skabe noget kontakt mellem de unge og voksne.

- Man kan selvfølgelig snakke med sine forældre om meget, men der er også nogle ting, det er nemmere at snakke med en anonym voksen om, og det giver nogle muligheder for at komme ned i de kringelkrogede dele af sjælen, som forældrene ikke kan, fortæller Lars Højland.

Et mere konkret ønske fra "Vi vælger hinanden" er et knallertværksted, som igen skal være med til at skabe en god voksenkontakt.

Bland dig Prisen

Fyens Stiftstidende hylder med Bland dig Prisen den eller dem, der blander sig lokalt og med originalitet tager initiativer, der gavner fællesskabet lokalt eller regionalt

Nytænkning, involvering i lokalsamfundet og en inspirationskilde er blandt de ting, dommerne har kigget på hos de i alt 31 indstillede til Bland dig Prisen, og fem finalister er nu nomineret.

Juryen består i år af:

Poul Kjærgaard, chefredaktør på Fyens Stiftstidende

Tine Gudrun Petersen, direktør for Spis! Odense

Tyge Mortensen, iværksætter fra Rudme

John Kaspersen, vinder af Bland dig Prisen 2018

Penge giver flere muligheder

Hvis "Vi vælger hinanden" bare kan hjælpe én ung ud af et narkomisbrug, er deres succeskriterie nået, selvom det er umuligt at måle, er det håbet, forklarer Lars Højland. Hvis de skulle gå hen og vinde de 25.000 kroner, som følger med Bland dig Prisen, er han heller ikke i tvivl om, at de vil kunne nå flere, end de kan i dag.

- Vi har brug for hinanden, derfor hedder det "Vi vælger hinanden". Vi skal give fællesskabet nogle rammer, hvor de gode snakke kan opstå i. Det er helt fundamentalt i det her, siger Lars Højland.

Det var et tilfældigt møde mellem Mathias Christensen (t.v.) og Lars Højlund, der satte skub i initiativet "Vi vælger dig" i Brenderup. Nu er de blandt de fem i finalefeltet, der kan vinde Bland dig Prisen 2019. Arkivfoto: Daniel Kofoed
Filosofien bag "Vi vælger hinanden" er, at hvis man kan få dannet nye fællesskaber, der er stærke nok til at modstå tiltrækningen på banderne, kan man dermed undgå, at unge havner i bandemiljøerne. Arkivfoto: Daniel Kofoed
Mathias Christensen (t.v.) har i halvandet år oplevet sin søn blive viklet ind i et stofmisbrug og bandemiljø. Sammen med sognepræst Lars Højland og resten af lokalsamfundet har de sat fokus på den slags udfordringer. Arkivfoto: Daniel Kofoed.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Kerteminde For abonnenter

Succesen af Langeskov Station kan måles på flere måder: - Da toget begyndte at stoppe, sagde det 'woom'

Nordfyn For abonnenter

Nomineret til årets iværksættere: Men de to venner startede med at købe ubrugelig maskine til en kvart million kroner

Annonce