Annonce
Fyn

Finalist til Bland dig Prisen: Intentionen om at skabe liv i Ryslinge virkede

Lone og Thune Holm er blandt finalisterne til årets Bland dig Prisen. De driver Café Fabers i Ryslinge og blev indstillet for deres store engagement i lokalområdet. Foto: Frederik Nordhagen
For ret præcist et år siden, 1. september 2018, åbnede Cafe Fabers i Ryslinge og var dermed med til igen at få liv i en del af de gamle Fabers Fabrikker. Idéen kom fra Lone og Thune Holm, og deres indsats giver dem nu en plads i finalefeltet til Bland dig Prisen 2019.

- Virkelig, virkelig glad og stolte over, at vi kan være med i det, fordi vi har lagt et kæmpe stykke arbejde, fortæller en tydeligt glad og rørt Lone Holm efter meddelelsen om, at hun og hendes mand Thune Holm er blevet nomineret til Bland dig Prisen.

Fem er nomineret til prisen, som uddeles af Fyens Stiftstidende lørdag den 7. september på Det Fynske Folkemøde i mediehuset på Banegårdspladsen i Odense.

Parret er indstillet for deres store arbejde med at skabe liv i den ældste del af de gamle Fabers Fabrikker. Et sted, der tidligere har haft stor betydning for Ryslinge, og som nu igen er fyldt med liv og stemning. Tidligere på sommeren fik de titlen som Årets Ryslinger for deres store engagement i lokalområdet.

- Vores formål er, at vi gerne vil skabe noget godt liv, noget vi kan være sammen om, og jeg tror, der kan vokse meget godt ud af det. Det var ikke så rart i byen, da fabrikkerne stod tomme, så intentionen var også at skabe noget liv i de her bygninger, som har betydet meget for byen, fortæller Lone Holm.

Annonce

Kom og vær med!

Hvad: Det Fynske Folkemøde

Hvor: Banegårdspladsen, Odense C

Hvornår: Den 7. september klokken 10 til 14

Det er 7. år, at Fyens Stiftstidende arrangerer og er vært for folkemødet.

Det er en dag med aktuelle politiske debatter, blandt andet om det er tid til et opgør med forsvarsforholdene med forsvarsminister Trine Bramsen (S) og professor i international politik på SDU Sten Rynning. Der er liveinterviews med direktør for det nye supersygehus Torben Hedegaard og Danmarks business angel nummer ét, Torben Frigaard Rasmussen. Prøv dig selv af i spillene, som har taget verden med storm, Counterstrike elller Fortnite. Du kan også købe fynske delikatesser, når medlemmer af Smagen af Fyn stiller op med godt til ganen.

Bland dig Prisen uddeles klokken 11.45 på hovedscenen af chefredaktør Poul Kjærgaard.

Se hele programmet på www.fyens.dk/folkemoede.

Fuld berettigelse efter et års levetid

Café Fabers åbnede første gang dørene op 1. september 2018, så den har haft sin eksistens i Ryslinge i et år. Café-ideen kom på tale for fem år siden, da Lone og Thune Holm gik en tur ved de gamle fabrikker og kiggede ind af de vinduer, hvor man i dag kan se ind til Café Fabers industrielt-inspirerede lokaler.

Men for tre år siden blev det for alvor en realitet, da Lone og Thune Holm sammen med Per Hanfgarn, Anne Marie Madsen og Randi Nielsen dannede en bestyrelse for caféen. Projektet fik herefter tildelt 500.000 kroner fra Realdanias "Underværker", og de næste par år brugte de på at skaffe penge via fundraising til at sætte de gamle lokaler i stand.

I den spæde start blev caféen mødt med en vis skepsis fra flere kanter.

- Vi har eksisteret i et år, og der var mange, som mente, om det nu også var noget for Ryslinge, men den måde vi er blevet brugt på, og det stigende antal af besøgende viser, at vi har vores berettigelse, siger Lone Holm.

I det første år har der været 13 frivillige med til at holde caféen åben og på benene. Nu har yderligere fem nye meldt sig, og det er rigtig dejligt, fortæller Lone Holm.

- Vores store opgave nu er at holde det frivillige engagement, og at de ikke mister pusten, og der er de her priser med til at holde en positiv stemning, så nomineringen er rigtig dejlig, forklarer hun.

Inspireret af musikmiljøet

Og hvad skal holde en landsby fra at få lidt storbystemning ind? Tidligere har byen emmet af musik blandt andet på Ryslinge Kro, og det var også her, Lone og Thune Holm søgte deres inspiration. Caféen skal også fungere som et musikalsk ståsted for de lokale.

- Vi tænkte, at vi ville stå lidt på skuldrene af Ryslinge Kro, og alt det musikliv der var, hvor Midtfyns Festival voksede ud af, fortæller Lone Holm og uddyber:

- Vi har forskellige foredrag og musikarrangementer med tapas, og der er mange af de lokale folk med talenter, der har en scene her, som de kan træde op på.

Bland dig Prisen

Fyens Stiftstidende hylder med Bland dig Prisen den eller dem, der blander sig lokalt og med originalitet tager initiativer, der gavner fællesskabet lokalt eller regionalt

Nytænkning, involvering i lokalsamfundet og en inspirationskilde er blandt de ting, dommerne har kigget på hos de i alt 31 indstillede til Bland dig Prisen, og fem finalister er nu nomineret.

Juryen består i år af:

Poul Kjærgaard, chefredaktør på Fyens Stiftstidende

Tine Gudrun Petersen, direktør for Spis! Odense

Tyge Mortensen, iværksætter fra Rudme

John Kaspersen, vinder af Bland dig Prisen 2018

Endnu flere gæster

Det er ikke kun æren, men også de 25.000 kroner, der følger med Bland dig Prisen, der vil lune godt i caféen.

- Den anerkendelse betyder selvfølgelig meget, og det gør, at vi bliver kendt udover det, vi er nu, og så er pengene også noget, vi virkelig har brug for, siger Lone Holm.

- Vi står og mangler 75.000 kroner til vores ventilations- og varmeanlæg, og det har vi brug for, for at vi må være mere end 30, som vi kan være nu. Det kan være med til at højne kvaliteten af det, vi byder ud med til vores arrangementer, forklarer hun.

Med det vil det være tilladt at lukke endnu flere ind i caféen, og målet er blandt andet at kunne lave musikarrangementer med plads til 100-130 gæster.

Café Fabers åbnede for præcis et år siden den 1. september 2018 i en af de ældste bygninger på de gamle Fabers fabrikker. 13 frivillige er koblet til caféen, og nu har yderligere fem meldt sig, så de frivillige kan aflaste hinanden. Foto: Frederik Nordhagen
Det var en gåtur i området nær Fabers Fabrikker, som fik Lone og Thune Holm til at få tankerne hen på Berlin og New Yorks storbymiljøer og at få det ind i de gamle industrielle bygninger i Ryslinge. Foto: Frederik Nordhagen
Cafe Fabers åbnede op igen efter sommerferien i august og har åbent hver tirsdag, torsdag og fredag fra klokken 14 til 22. Foto: Frederik Nordhagen
Lone og Thune Holm er blandt finalisterne til årets Bland dig Prisen. De driver Café Fabers i Ryslinge og blev indstillet for deres store engagement i lokalområdet. Foto: Frederik Nordhagen
Lone og Thune Holm er blandt finalisterne til årets Bland dig Prisen. De driver Café Fabers i Ryslinge og blev indstillet for deres store engagement i lokalområdet. Foto: Frederik Nordhagen
Lone og Thune Holm er blandt finalisterne til årets Bland dig Prisen. De driver Café Fabers i Ryslinge og blev indstillet for deres store engagement i lokalområdet. Foto: Frederik Nordhagen
Lone og Thune Holm er blandt finalisterne til årets Bland dig Prisen. De driver Café Fabers i Ryslinge og blev indstillet for deres store engagement i lokalområdet. Foto: Frederik Nordhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Kerteminde For abonnenter

Succesen af Langeskov Station kan måles på flere måder: - Da toget begyndte at stoppe, sagde det 'woom'

Nordfyn For abonnenter

Nomineret til årets iværksættere: Men de to venner startede med at købe ubrugelig maskine til en kvart million kroner

Annonce