Annonce
Fyn

Finalist til Bland dig Prisen: Cyklende skolebørn hitter hos Cykling Odense

Cykling Odense er blandt finalisterne til Bland dig Prisen. Formand Claus Rasmussen (bag cyklen) og Anette Millennium er en del af klubbens skoleforløb, som har kastet indstillingen af sig. Foto: Michael Bager
Cykling Odense er ikke blot indstillet men også nomineret til Bland dig Prisen 2019. De er blandt de fem finalister, som kan vinde 25.000 kroner. Bland dig Prisen uddeles til Det Fynske Folkemøde lørdag den 7. september.

Målet er at gøre en forskel for unge og skoleelever, og det er netop grunden til, at Cykling Odense er blevet indstillet og nomineret til Bland dig Prisen.

Én af dem, der er med til at få børnene til at elske cykling og motion, er Anette Millennium, som også denne mandag formiddag skal holde styr på en 6. klasse, der for første gang skal suse rundt på den op til 42 grader stejle cykelbane i Thorvald Ellegaard Arena.

- De burde være lige på trapperne, fortæller hun, mens hun kigger op på det store ur i hallen klar til igen at modtage en klasse i cykeltøjet.

Arbejdet med cykelskolen kunne ikke gøres uden de mange hjælpere og frivillige. I alt er cirka 30 frivillige tilknyttet Cykelskolen, og det er netop deres arbejde, der har kastet en indstilling af sig.

Claus Rasmussen, formand for Cykling Odense, er glad og stolt over, at de er blandt finalisterne til Bland dig Prisen.

- Det er altid rart at blive anerkendt. Vi synes jo selv i al beskedenhed, at vores skolearbejde er ret unikt, fortæller Claus Rasmussen.

Skoleprojektet har også tidligere fået besøg af Undervisningsministeriet, og projektet er ligeledes en del af et inspirationskatalog sendt ud til landets kommuner, som fortæller, hvad man kan skabe ved hjælp af frivillige kræfter.

Annonce

Kom og vær med!

Hvad: Det Fynske Folkemøde

Hvor: Banegårdspladsen, Odense C

Hvornår: Den 7. september klokken 10 til 14

Det er 7. år, at Fyens Stiftstidende arrangerer og er vært for folkemødet.

Det er en dag med aktuelle politiske debatter, blandt andet om det er tid til et opgør med forsvarsforholdene med forsvarsminister Trine Bramsen (S) og professor i international politik på SDU Sten Rynning. Der er liveinterviews med direktør for det nye supersygehus Torben Hedegaard og Danmarks business angel nummer ét, Torben Frigaard Rasmussen. Prøv dig selv af i spillene, som har taget verden med storm, Counterstrike elller Fortnite. Du kan også købe fynske delikatesser, når medlemmer af Smagen af Fyn stiller op med godt til ganen.

Bland dig Prisen uddeles klokken 11.45 på hovedscenen af chefredaktør Poul Kjærgaard.

Se hele programmet på www.fyens.dk/folkemoede.

Cykling skaber fællesskab

Cykling Odense har mellem 6000-8000 skoleelever igennem deres Cykelskole og Skoleturneringer årligt, og det at trække skoleeleverne ud af klasselokalet og ind i en cykelarena gør noget særligt for eleverne.

- Vi oplever mange gange, at det ikke er dem, som er mest fremme i skoene, der er de bedste. Det er ofte dem, som er lidt stille i det, der bryder nogle grænser, fortæller Claus Rasmussen.

- Vi presser aldrig nogen til noget, som de ikke vil, men de fleste kommer op at køre cykle også på det stejle stykke, uddyber han.

Det også vigtigt for Claus Rasmussen at understrege, at det ikke kun er selve cykelsporten, der er i fokus, når de unge melder sig ind i cykelklubben. Det er lige så meget fællesskabet. Hvert år afholder klubben to grillaftener for alle medlemmerne, og de seneste år har der været over 100 fremmødte til hver aften.

Begynderhold for cyklistspirer

For første gang har helt uerfarne cyklistspirer haft muligheden for at cykle på et begynderhold. Det første hold startede i maj, og nu er endnu et nybegynderhold på benene.

Ved at have fokus på cykling gennem et skoleforløb håber Cykling Odense at kunne udbrede budskabet om cykling samt at hverve flere nye medlemmer.

Men det er ikke kun de unge, som får noget ud af Cykling Odense og Thorvald Ellegaard Arena. Til skoleturneringer er der tilknyttet op til 30 frivillige, som alle er pensionister. Den ældste er i øjeblikket 79 år. De hjælper med at sidde ved dommerbordet, sætte op til turneringer og rydde op igen, og igennem arbejdet ved skoleturneringerne får de et fællesskab sammen.

Bland dig Prisen

Fyens Stiftstidende hylder med Bland dig Prisen den eller dem, der blander sig lokalt og med originalitet tager initiativer, der gavner fællesskabet lokalt eller regionalt

Nytænkning, involvering i lokalsamfundet og en inspirationskilde er blandt de ting, dommerne har kigget på hos de i alt 31 indstillede til Bland dig Prisen, og fem finalister er nu nomineret.

Juryen består i år af:

Poul Kjærgaard, chefredaktør på Fyens Stiftstidende

Tine Gudrun Petersen, direktør for Spis! Odense

Tyge Mortensen, iværksætter fra Rudme

John Kaspersen, vinder af Bland dig Prisen 2018

Helt nyt med e-cykling

Udover at eleverne har mulighed for at suse rundt på den stejle bane i arenaen, bliver det også muligt for dem at cykle rundt på en virtuel bane. I weekenden får Cykling Odense sat de sidste e-cykler op, så der er i alt otte e-cykler til brug i skoleforløbene men også af de enkelte medlemmer.

E-cyklerne skal være med til at fastholde engagementet hos medlemmerne, og de kan bruges til konkurrence, test og træning.

- Her kan vi få eleverne til at give sig 100 procent. Selvom vi siger det til dem, når de cykler på banen, er det ikke altid, at de tør, fortæller Claus Rasmussen.

Med Bland dig Prisen følger også en præmie på 25.000 kroner, og skulle Cykling Odense gå hen at vinde, er Claus Rasmussen ikke i tvivl om, hvad de skal bruges til.

- Vi har masser af projekter i gang blandt andet vores e-cykler, men vi søger også fonde til pulsure og nye cykler, og så skal vi vedligeholde de gamle.

Anette Millennium er en af de hjælpere, som er med til at instruere skoleklasserne. Denne mandag er det en 6. klasse, der cykler rundt på banen i Thorvald Ellegaard Arena. Cykling Odense har skoleforløb for 5.-9 klasser, og det er hovedsageligt skoler fra Odense Kommune, som deltager. Foto: Michael Bager
Som noget nyt kan eleverne i Cykelskolen og medlemmer af Cykling Odense også cykle på e-cykler, hvor de kan køre mod hinanden og andre på en virtuel cykelbane. De sidste cykler bliver sat op i weekenden. Foto: Michael Bager
Der er årligt omtrent 1100 6. klasseelever, der deltager i skoleforløbene, og i alt er det mellem 6000 og 8000 elever, som træder op på en af cyklerne hos Cykling Odense. Foto: Michael Bager
Anette Millennium er en af de hjælpere, som er med til at instruere skoleklasserne. Denne mandag er det en 6. klasse, der cykler rundt på banen i Thorvald Ellegaard Arena. Cykling Odense har skoleforløb for 5.-9 klasser, og det er hovedsageligt skoler fra Odense Kommune, som deltager. Foto: Michael Bager
Anette Millennium er en af de hjælpere, som er med til at instruere skoleklasserne. Cykling Odense har skoleforløb for 5.-9 klasser. Michael Bager
Claus Rasmussen har været formand for Cykling Odense siden før år 2000, hvor han tog halvandet års pause fra klubben for at være juniorlandstræner. Herefter kom han tilbage som formand og har været en del af klubben lige siden. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Kerteminde For abonnenter

Succesen af Langeskov Station kan måles på flere måder: - Da toget begyndte at stoppe, sagde det 'woom'

Nordfyn For abonnenter

Nomineret til årets iværksættere: Men de to venner startede med at købe ubrugelig maskine til en kvart million kroner

Annonce