Annonce
Fyn

Finalist til Bland dig Prisen: Bredbåndseventyret der gik i opfyldelse

Den femte finalist i feltet om at vinde Bland dig Prisen 2019 er "Lynhurtigt Bredbånd til de Nordfynske Landdistrikter". Et udvalg af arbejdsgruppen og de nominerede er Karl Peter Lyhr (t.v.), Kjeld Hansen, Gitte Hansen og Ivan Carlsen. Foto: Nils Svalebøg
Hårdt arbejde, meget arbejde og ikke mindst et godt sammenhold gjorde, at der trods mange bump på vejen kom lynhurtigt bredbånd til Nordfyn. Derfor er arbejdsgruppen bag projektet "Lynhurtigt Bredbånd til de Nordfynske Landdistrikter" nomineret og en del af finalefeltet til Bland dig Prisen 2019.

Der var engang i 2009. Sådan kunne eventyret om lynhurtigt bredbånd til Nordfyn meget vel starte, og ligesom i de klassiske H.C. Andersen eventyr var der en masse udfordringer, der skulle overkommes, før ikke prinsessen og det halve kongerige blev vundet men til gengæld lynhurtigt bredbånd. I 2016 gik de sidste bevillinger ind med hjælp fra ikke mindst lokalområdet men også fra arbejdsgruppen bag.

- Man skal være en korkprop, der kommer op til overfladen igen, siger Kjeld Hansen, tovholder for arbejdsgruppen "Lynhurtigt Bredbånd til de Nordfynske Landdistrikter", i det forholdsvis store møderum på Otterup Rådhus. Selv samme sted hvor arbejdsgruppen første gang mødtes med ønsket om hurtigere bredbånd.

Selvom Kjeld Hansen er tovholder og har lagt tættere på 1000 end 500 timer i arbejdet, understreger han, at æren lige så meget skal gå til de resterende i arbejdsgruppen, som består af Ivan Carlsen, Gitte Hansen, Karl Peter Lyhr, Lena Eriksen, Lars Drescher, Birthe og Max Johansen og Hanne Bille.

Annonce

Kom og vær med!

Hvad: Det Fynske Folkemøde

Hvor: Banegårdspladsen, Odense C

Hvornår: Den 7. september klokken 10 til 14

Det er 7. år, at Fyens Stiftstidende arrangerer og er vært for folkemødet.

Det er en dag med aktuelle politiske debatter, blandt andet om det er tid til et opgør med forsvarsforholdene med forsvarsminister Trine Bramsen (S) og professor i international politik på SDU Sten Rynning. Der er liveinterviews med direktør for det nye supersygehus Torben Hedegaard og Danmarks business angel nummer ét, Torben Frigaard Rasmussen. Prøv dig selv af i spillene, som har taget verden med storm, Counterstrike elller Fortnite. Du kan også købe fynske delikatesser, når medlemmer af Smagen af Fyn stiller op med godt til ganen.

Bland dig Prisen uddeles klokken 11.45 på hovedscenen af chefredaktør Poul Kjærgaard.

Se hele programmet på www.fyens.dk/folkemoede.

Lokalområdet gik sammen

Erhvervsfolk, kommune og beboere i Nordfyns Kommune gik sammen om at få lynhurtigt bredbånd. Det blev til et korps af 90 frivillige ambassadører, som kæmpede for at udbrede kendskabet og målet om lynhurtigt bredbånd. Deres indsats har betydet, at knap 2100 ud af 2600 ejendomme i de nordfynske landdistrikter fik lynhurtigt bredbånd via fiber.

- Det er rigtig flot, og det er et cadeau til det store arbejde, der er blevet gjort, og en anerkendelse til hele arbejdsgruppen, fortæller Kjeld Hansen, mens han kigger rundt på de resterende i lokalet Gitte Hansen, Ivan Carlsen og Karl Peter Lyhr.

Det var ønsket om at give tilbage til sit lokalområde og gøre det endnu mere attraktivt at bo på Nordfyn, der gjorde, at arbejdsgruppen kastede sig over den store opgave.

- Vi bruger stort set ikke computeren andet end til at tjekke mail, men vi er tilflyttere og kunne godt se, at når vi engang skal sælge det igen, så kan det blive svært, og vores nabo havde rigtig svært ved at drive sin virksomhed. Så da jeg havde tiden til det, gik jeg ind i det, fortæller Gitte Hansen.

Også ejendomsmægler Karl Peter Lyhr kan nikke genkendende til den problematik.

- Hvis man står med et hus, der mangler et køkken, så forhandler vi om prisen og kommer frem til noget, men hvis der ikke er internet, så finder køberen noget andet, forklarer han.

Muligheder frem for begrænsninger

I indstillingen lyder det blandt andet, at "bredbåndspuljens første udlodning lød på 80 millioner kroner, hvor 2600 ejendomme fik lynhurtigt bredbånd. På Nordfyn fik næsten 2100 ejendomme lynhurtigt bredbånd. Hvis man laver en matematisk sammenligning, betyder det, at 90 ambassadørers indsats var mere end 60 millioner kroner værd. Et tydeligt bevis på, hvad det betyder at se muligheder frem for begrænsninger".

Skulle arbejdsgruppen gå hen og vinde prisen og de 25.000 kroner, der følger med, er de ikke i tvivl om, at pengene vil gøre gavn.

- De skal helt sikkert bruges på lokalsamfundet. Det er der ingen tvivl om, bliver de fire repræsentanter fra arbejdsgruppen hurtigt enige om.

Bland dig Prisen

Fyens Stiftstidende hylder med Bland dig Prisen den eller dem, der blander sig lokalt og med originalitet tager initiativer, der gavner fællesskabet lokalt eller regionalt

Nytænkning, involvering i lokalsamfundet og en inspirationskilde er blandt de ting, dommerne har kigget på hos de i alt 31 indstillede til Bland dig Prisen, og fem finalister er nu nomineret.

Juryen består i år af:

Poul Kjærgaard, chefredaktør på Fyens Stiftstidende

Tine Gudrun Petersen, direktør for Spis! Odense

Tyge Mortensen, iværksætter fra Rudme

John Kaspersen, vinder af Bland dig Prisen 2018

Det krævede hårdt arbejde, ihærdighed og sammenhold at skaffe lynhurtigt bredbånd til de Nordfynske landdistrikter, men det lykkedes for arbejdsgruppen, som var repræsentanter for de i alt 90 ambassadører i området. Fra venstre er det Karl Peter Lyhr, Gitte Hansen, Kjeld Hansen og Ivan Carlsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce