Annonce
Erhverv

Finalesejr gav iværksætter et vigtigt skulderklap: Det forpligter, når man siger tingene højt

Flere ting gik hurtigere end forventet for Tina Søgaard og hendes virksomhed Ecooking, da hun i 2019 vandt startup-kategorien i Entrepreneur Of The Year, for i processen blev hun tvunget til at sætte ord på sine udviklingsplaner, og derfra gik det stærkt. I foråret solgte hun 70 procent af sine virksomheder. En proces, der for alvor kom skub i efter konkurrencen. Foto: Michael Drost-Hansen
Da Tina Søgaard i 2019 vandt startup-kategorien ved Entrepreneur Of The Year, var det kulminationen på et langt forløb, hvor hun både satte pris på det anerkendende skulderklap og fik sagt ting højt, som var med til at sætte yderligere skub i udviklingen af Ecooking.

Danmark: I salen blandt publikum sad Tina Søgaards kæreste, mor og hendes ældste datter, men iværksætteren fra Kolding turde ikke kigge på dem af frygt for at komme til at fælde en tåre under finalen i 2019-udgaven af Entrepreneur Of The Year.

Sejren i startup-kategorien var dengang kulminationen på et langt forløb, der satte yderligere skub i udviklingen af skønhedsbrandet Ecooking, som Tina Søgaard stiftede i 2015 og som i begyndelsen var en del af House of Cosmetics fra 2014.

- Jeg er et kæmpe konkurrencemenneske, så personligt betød det alt for mig at vinde. Det var et ekstremt stærkt felt, så jeg havde ikke regnet med det, husker Tina Søgaard.

Annonce

Selv om hun godt vidste, at hun var kommet langt med virksomheden allerede dengang, var det rart for hende at blive anerkendt af andre for det hårde slid, der ligger bag succesen.

- I dag er virksomheden jo blevet stor, og der er mange ledere, men på det tidspunkt var det mig, der skulle sørge for at fortælle de andre, hvor dygtige, de var, og hvor godt, de gjorde det, eller om de skulle gøre noget anderledes. Det var min opgave at sørge for, at holde gejsten oppe hos de andre. Man ved selvfølgelig godt, når man har gjort det godt, men her var der pludselig nogle andre, som kom og gav mig det skulderklap, og det betød noget, fortæller Tina Søgaard.

Om Ecooking

  • Tina Søgaard lavede gennem virksomheden House of Cosmetics hudplejeprodukter til andre brands, da hun i forbindelse med en personlig krise flere år forinden gik ud på sit laboratorium og plukkede ingredienser til sig selv og begyndte at udvikle en serie skønhedsprodukter med så meget naturlighed og økologi som muligt.
  • Det blev til en serie på syv produkter, men siden er antallet udvidet betragteligt.
  • Ecooking er i dag et internationalt brand med salg i 30 lande og mere end 70 ansatte.
  • 70 procent af virksomheden blev i slutningen af marts 2021 solgt til den britiske kapitalfond Bluegem Capital Partners for et beløb angiveligt mellem 200 og 300 millioner kroner. Tina Søgaard er fortsat udviklingsdirektør og bestyrelsesmedlem i virksomheden.
  • Vandt Entrepreneur Of The Years startup-kategori i 2019.

Som skønhedsbrand oplevede hun, at opmærksomheden omkring Ecookings deltagelse i Entrepreneur Of The Year pludselig kom fra en anden kant end normalt. Hvor hun var vant til at operere på sociale medier og direkte henvendt til slutbrugeren, var der nu også opmærksomhed fra banker, revisorer og aviser, som tvang hende til at tage stilling til ting, hun ikke før havde formuleret højt.


Og så er man nødt til at lægge janteloven væk den dag og fortælle tingene med alt det, der bimler og bamler, og som man er god til. Mange danskere har tendens til at være ydmyge, og det er også en god ting, men den dag har man kun fem minutter, og så nytter det ikke, at juryen skal gætte sig til, at man er ydmyg.

Tina Søgaard, stifter af Ecooking


- For mit vedkommende skete der en masse ting i mit hoved i forhold til at tage stilling til, hvor vi var dengang, hvor jeg gerne ville hen med virksomheden, og hvad det var for en virksomhed, jeg så for mig i fremtiden. Det var en god måde at få sat barren ekstra højt både for mig selv og virksomheden, for det forpligter, når man siger tingene højt. Det betød, at der var flere ting, der blev sat i gang, tidligere end jeg havde regnet med, siger Tina Søgaard.

Salg blev kickstartet

Det gælder især salgsprocessen, som har været undervejs i en længere periode, men blev kickstartet af Ecookings deltagelse og sejr i Entrepreneur Of The Year. Processen kulminerede, da Tina Søgaard i foråret solgte 70 procent af hudplejefirmaerne Ecooking og House of Cosmetics til den britiske kapitalfond Bluegem Capital Partners for et beløb angiveligt mellem 200 og 300 millioner kroner.

Skal hun give de kommende deltagere i Entrepreneur Of The Year et godt råd med på vejen, så handler det om at forberede sig grundigt på, hvem man skal præsentere virksomheden for undervejs i konkurrencen, for de søger måske nogle lidt andre oplysninger end dem, man ellers fortæller.

- Og så er man nødt til at lægge janteloven væk den dag og fortælle tingene med alt det, der bimler og bamler, og som man er god til. Mange danskere har tendens til at være ydmyge, og det er også en god ting, men den dag har man kun fem minutter, og så nytter det ikke, at juryen skal gætte sig til, at man er ydmyg, understreger Tina Søgaard.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Afskedigede 200 og ansatte dem igen: Middelfart-firma har stor fremgang efter turbulent start på 2020

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Til april står der 20 klar: Kom med ind i de nye ferieboliger

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Odense

Mere asfalt med 130 km/t: Hastigheden på Fynske Motorvej får et ekstra nøk

Middelfart

Borgere kommer til PCR-test uden at bestille tid: - Det gør det mere bøvlet for os

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Navne

Rynkeby Foods henter erfaren salgsdirektør

Erhverv

Her er kommunens billigste hus: - Det er selvfølgelig et håndværkertilbud. Det giver næsten sig selv

Erhverv

Fynsk entreprenør mangedobler overskuddet: Er på vej med 266 rækkehuse i Odense

Sport

Se det bizarre uheld her: Danmark er i OL-finalen efter drama på cykelbanen

Nyborg For abonnenter

Poul og Dorthe så flammerne æde deres lade: - Det er noget, man ikke regner med sker for en

Odense

Overfald på 13-årig blev filmet: Voldsvideo delt på sociale medier

Annonce