Annonce
Odense

Filmmand overskred grænserne

På en af filmene bliver en odenseansk kiosk udsat for røveri. Både røvere og ekspedient er skuespillere. Men det står der ingen steder på hjemmesiden.

FUP: Odenseansk filmmand ville bryde grænser med falske forbryderfilm på nettet

ODENSE: En odenseansk kioskejer blev mildest talt chokeret, da Fyens Stiftstidende i går troppede op hos ham, med en bærbar computer under armen. På computeren lå en film, der er optaget under et fingeret røveri i hans butik.

På filmen langes fire kartoner cigaretter febrilsk over disken, og ekspedienten, der trues med en pistol, må også aflevere sin pengepung.

- Jamen jeg kan godt huske det røveri, det er cirka en måned siden. Men det var jo ikke et rigtigt røveri, sagde kioskejeren, der i første omgang var noget forvirret.

Men på hjemmesiden www.not4cops.dk præsenteres røveriet, sammen med en række andre forbrydelser, som den ægte vare.

Latterlig lovgivning

Hjemmesiden er lavet af "unge mennesker der ikke gider arbejde, og som søger spænding i tilværelsen ved at overtræde den danske lovgivning, som alligevel er til grin," fremgår det.

I virkeligheden er den lavet af en ung autodidakt filminstruktør, der hungrer efter publicity. Martin Sommerdag hedder han. Efter, at han har overvejet, om han vil give sig til kende.

- Skriver du, at det er fiktion, vil han gerne vide.

Tilbage i kiosken vil kioskejeren gerne vide, om det er ulovligt. Han er ved at være vred.

Det var ikke meningen

- Det var jo ikke meningen, at det skulle bruges til noget dårligt, det skulle bruges til film, de skulle tjene penge på det, forklarer han. Mens han forgæves forsøger at ringe til den ven, der lånte kiosken til Martin Sommerdag og hans skuespillere.

Kioskejeren ser videoen til ende.

- De der kartoner cigaretter havde de i øvrigt selv med, siger han.

Vi forlader hans kiosk, og sekunder efter forlader han den også og kører væk i bil.

Da vi nogle timer efter ringer til ham, er han faldet lidt ned igen.

- Jeg har snakket med min ven, og han ringer til de andre når han kommer hjem fra arbejde. Men han tror ikke på, at de har skrevet, at de er kriminelle. Den ene af dem er altså skolelærer, siger han.

Da han har fået teksten læst op fra hjemmesiden, har han kun en enkelt kommentar.

- Jamen ... det er jo dumt!

Dårlig kameraføring

På politigården afspiller vi videoen for chefkriminalinspektør Ole Højer Pedersen og kriminalinspektør Herman Overgaard.

De er enige om, at hjemmesidens ophavsmænd aldrig kommer til at leve af at lave film.

- Det er ikke imponerende kameraføring, siger Ole Højer Pedersen.

-Det her er direkte dumt. Men ulovligt er det ikke, så længe de ikke direkte opfordrer til ulovligheder. Jeg tror, der er tale om drengestreger og tidsfordriv. Nogle der spilder internettets gode formål, siger Ole Højer Pedersen.

Martin Sommerdag ringer selv til redaktionen, efter at vi har lagt en besked. Han kan ikke lade være med at fryde sig lidt. Hans publicity-stunt har haft den effekt, han ønskede, da han anonymt afleverede hjemmesidens adresse på avisen.

- Jeg kører altid på det socialrealistiske - på grænsen mellem virkelighed og fiktion, forklarer han og mener ikke, at han er gået for langt.

- Jeg kunne også godt have lavet en film om en myg, der stikker et menneske, men jeg er jo nødt til at gøre opmærksom på mig selv for at få en fod inden for i branchen, siger han.

Han synes ikke, at han på nogen måde forherliger kriminalitet. Hverken med cykeltyveriet, hvor han oplyser, at cyklen senere sælges for 900 kroner, eller videoen, der viser, hvordan en sladrehank bliver truet og slået med et koben.

Gyserforbillede

- De, der er kriminelle, er kriminelle. Det her får jo ikke en familiefar til at gå ud og stjæle cykler. Og både du og jeg har set film, der går meget længere, end jeg gør, siger han og sammenligner idéen med filmen Blair Witch Projekt. En amerikansk gyser, der på internettet blev lanceret som virkelighed: Et videokamera var blevet fundet i udkanten af en skov, hvor en gruppe unge var forsvundet.

- Den skabte også ballade i USA, indtil det kom frem at det var fiktion, siger han.

Filmen blev senere en kassesucces i biograferne.

- Men det er da muligt, at jeg skulle have sat en aldersgrænse, overvejer Martin Sommerdag.

Annonce
Med en boltsaks bliver en lås til en cykel i Kongens Have klippet op. På hjemmesiden skriver bagmanden, at de senere scorede 900 kroner for cyklen.
Foto: Jørgen Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce